Zonguldak Marangoz ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hikmet Hacıabdurrahmanoğlu yaptığı açıklamada, “Kayık dışı çalışanlar milli ekonomiye darbe vuruyor” dedi.

Hacıabdurrahmaoğlu açıklamasında, “Son yıllarda piyasalarda meydana gelen dalgalanmalardan kaynaklanan fiyat artışları hammadde maliyetlerini arttırırken, imalat üretim girdi maliyetleri sürekli olarak arttırırken bunun yanında diğer sabit giderler de yükseldiğinden birçok işyeri sahibi işyerlerini, dükkanlarını kapatarak takım taklavat ve edevatları araçlarına doldurarak seyyar olarak cep telefonu ulaşımıyla siparişlere yönlenmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Bu tip kayıt dışı çalışanlar aldıkları sipariş ölçülerini mdf hammadde satıcılarına vererek fason kesim yaptırarak montaja gitmektedirler. Tabiatıyla hiçbir gider ve masrafı olmadan sigorta, vergi, kira, ücret ödemeden haksız rekabet ederek piyasada iş yapmakta, yasal dürüst ve edebiyle çalışan vefalı esnaf ve sanatkarı baltalamaktadır. İşlerini sekteye uğratmaktadırlar. Bunun için bu fason kesim yapan siensi makine malzeme satıcı ve kesimcileri her gelene kesim yapmamaları, yaptıklarından resmi vergi kayıt ve kaşesini talep etmeleri hususunu dikkate almalarını öneriyoruz.

Çünkü bu hususta Gelir İdaresi Başkanlığı ve vergi daireleri ile görüşmeler yapılmış bu fason kesim yapan işletmelerde denetimleri sıklaştıracaklarını ifade etmişlerdir.

Bahse konu mesleklere gelince mobilyacı, marangoz, sıhhi tesisatçı, doğal gaz tesisatçısı, boya badanacı, laminantçı, inşaat, elektrikçi, ahşap marangozu, seramikçi, dekorasyoncu, mantolama ve kartonpiyerci, seyyar mermerci gibi. Yalnız burada önemli husus böyle işlerde gündelik yevmiye ile çalışan yardımcı eleman ve ustalar ile hiçbir sorunumuz yoktur. Bizler yukarıdaki mesleklerde malzemeli taahhüt işi yapanlarladır. Bu işi yapsınlar, yapmasınlar demiyoruz da yasal ve kayıtlı olarak çalışsınlar. İllegal çalışanlarla mücadelemiz.Bu hususta ilgililer ve yetkililer ile görüşmeler yapılacak, yapılması gerekenler acilen devreye sokulacaktır” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi