Zonguldak Belediye Meclisi Kasım ayı ikinci birleşimi Belediye Başkanı Ömer Selim Alan başkanlığında başladı.

2022 yılı mali performans programı ile 2022 mali yılı bütçesi ve izleyen iki yıl 2023-2024 yılları tahmini bütçe tasarısı ve 2022 yılı gelir gider tarifesi görüşmeleri CHP Belediye Grup Başkan vekili Atınç Kayınova ile Belediye Başkanı Ömer Selim Alan arasında geçen sözlü sataşmalarla başladı.

Gündemin birinci maddesi olan açılış ve yoklamanın ardından Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, “2022 yılında yapmayı planladığımız yatırımları ve hizmetleri tek tek açıklandı. Belediyemizin 2022 yılında performans programı hazırlanırken arkadaşlarımız büyük bir titizlik içerisinde çalışarak bu programı oluşturdular. Belediye Meclisi kararı olarak uygulamaya konulan stratejik planda öngördüğümüz hedeflerimizin doğrultusunda ilgili yönetmeliklere uymak kaydıyla bu taslak hazırlandı. 2022 yılı performans programında yer alan mevzuatlar çerçevesinde Zonguldak’ta ki her bir vatandaşımızın yaşam standardını artırmak için hazırlandı. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Gündem dışı söz alan CHP Belediye Grup Başkan vekili Atınç Kayınova; “Bu programı hazırlayan belediye çalışanlarımıza ve komisyonda değerlendiren meclis üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Ellerine, emeklerine sağlık sizin de niyetinize sağlık sayın başkanım! Biz burda yazdıklarınızı sadece niyet olarak değerlendirdik. Burada yazılanlarla bugüne kadar 3 yıllık uygulamanızı, önceki performans programlarında gerçekleşenleri üst üste koyduğumuzda bu performans programının tamamıyla niyetten oluşan, içerik olarak içinde bizimde gerçekleşmesi istediğimiz olabilecek şeyler var ama esasında bugüne kadar gerçekleşmemiş örnekler üzerinden baktığımızda bize 2022 için Zonguldak Belediyesinin Zonguldak halkına hizmet suna anlamında çokta ışık vermediğini gördük. Zaten komisyonda arkadaşlarımız var ve hayır dediler bizde zaten CHP grubu olarak hayır diyeceğiz. Sayın Başkan şeffaflıktan bahsediyorsunuz, hizmet sunumunun şeffaflığından söz ediyorsunuz ama siz şeffaf değilsiniz. Ne soru sorulursa o soruları açıklamak yerine sürekli topu taca atan yanıtlar veriyorsunuz” dedi.

Bu konuşmanın ardından meclis toplantısı bir süre Alan ve Kayınova arasında karşılıklı sözlü tartışmalar ile devam etti.

Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Kayınova’dan iddialarına örnek vermesini istedi. Kayınova ise Alan’a, “Kamu Kurumunun ticari sırrı var mıdır?” diye sordu.

Bunun üzerine Kayınova’dan örnek vermesini isteyen Alan’a Kayınova; “Sayın başkan siz ticari sır olarak yanıt verdiğiniz bir konu var mıdır? Yok mudur? Siz bunu kendiniz bilirsiniz. Kamu adına halkın parasını harcarken, bunu birisine aktarırken, bir kuruma aktarırken bunun içeriğinin ne olduğuyla ilgili size bir kamusal anlamda sorumluluğunuz sebebiyle bunu açıklama konusunda ticari sır deyip söylemediniz” diyerek cevap verdi.

Bunun üzerine Alan; “Öyle bir olay yok! Belirttiğiniz şekilde biz kamunun parasını, vatandaşlarımızın vergisiyle alınan kararları ve oluşturulan bütçeden bir kuruş dahi hiçbir kuruma veya şahsa aktarmadık. Ticari sır diye bir cevap vermedik. Siz konuyu saptırıyorsunuz” dedi.

Bunun üzerine Kayınova, Alan’a “Zonguldak Belediyesinin ticari sır kavramı var mıdır yok mudur? Siz önce onu yanıtlayın” dedi. Başkan Alan’ın ticari sırrın olduğunu belirtmesi üzerine Kayınova, Alan’a “Nasıl ticari sır vardır. Siz kamu hizmeti yapıyorsunuz, halkın parasını kullanıyorsunuz” dedi.

Alan ise yasa gereği açıklaması yapılması gerekiyor onu yazmak zorundayım ne yazayım deyince Kayınova, “Siz kamu güvenliğiyle ilgili mi harcama yaptınız? Zonguldak Belediyesi halkın parasını kullanan bir kurumsa hangi parayı nereye harcadığını açıklamalıdır.”

Alan’ın “Kimin ağzından konuşuyorsunuz, ağzınızdaki baklayı çıkartın bende size net cevap vereyim” sözü üzerine Kayınova “Sizin ağzınızla konuşuyorum” dedi.

CHP Belediye Grup Başkan vekili Atınç Kayınova, “Halkı borçlandırma üstünden kurguladığınız bir ekonomik planlama dahilinde yapmaya gidiyorsunuz. Esasında çoğunu merkezi hükümetin projesi olan TOKİ’nin, Çevre Bakanlığının ya da diğer desteklerle oluşan hizmetlerin performans programında olduğunu görmek mümkün. Bunlar tabi ki olsun ama 18-19 yıl boyunca Zonguldak’ı unutmuş merkezi hükümetin sizin belediye başkanı olmanız hasebiyle şehre bu hizmetleri getirmeye çabalıyor olmasından biz memnunuz yapsınlar. 18 yıldır yapılmamış hizmetleri getirsinler ama sahil projesini sayın cumhurbaşkanının Zonguldak’a geleceği zamanda açma planınız vardı üzerinden neredeyse 1 yıl geçti çalışmalar halen devam ediyor. Lavuar Alanı projesi ve ek projelerin hepsine baktığımızda Zonguldak halkının henüz günlük hayatını değiştirecek bir çalışmayı 3 yıl içerinde üretemediğinizi söylemek mümkün. Bu sırada oturan eski meclis üyesi Sayın Abdullah Karagüzel Sayın Muharrem Akdemir’e “Zonguldak’ın 5 yılını çaldınız” demişti bende size şunu söylüyorum bu kadar para harcadınız, Zonguldak halkının günlük hayatını değiştirecek geçen 3 yılda herhangi bir değişiklik yaratamadınız. Karagüzel’in sözünü aynısıyla size iade ediyorum.”

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan; “Belediye meclisinde bizim gurup başkan vekilliğimizi yapmış Abdullah Karagüzel Beyin söylemlerini konuşarak yine eskiye dönüyoruz. Zonguldak’ta 3 seneyi aştığımız dönemde hiçbir şeyin yapılmadığını vatandaşımızın rahatına, konforuna ve Zonguldak’ta daha iyi yaşaması için herhangi bir şeyin yapılmadığı yönünde bir söylemi oldu Atınç Beyin bu takdiri tamamen kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Gönül gözü kapalı olduktan sonra gözünde görme şansı yok. Bunu mahallelerinde yaşayan hemşerilerimiz bilirler. Vatandaşlarımızın bunu 19 senedir yemediği çok net. Biz Zonguldak’ımız adına son 2 gündür Ankara’daydık ve biz bu yolları boşu boşuna aşındırmıyoruz. Bu yolları sırf Zonguldak’ımız hizmet alsın diye aşındırıyoruz. Bunlardan muhalefet partisinin meclis üyelerinin, teşkilatlarının rahatsız olması çok doğaldır.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi