Zonguldak Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, yerel yönetimleri ile tüm halkı her canlı için yaşam kaynağı olan çevre, deniz, doğa ve Karadeniz'i korumaya davet etti.

31 Ekim Uluslararası Karadeniz Günü etkinlikleri kapsamında Belediye Kültür Merkezi (BKM) önünde Zonguldak Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu basın açıklaması yaptı.

Zonguldak Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu Başkanı Sema Koç, basın açıklamasında şunları ifade etti:

KARADENİZ’DE Kİ DENİZ KİRLİLİĞİNİN KORUNMASI AMAÇLANMIŞTIR

“Çok zengin bir ekosisteme sahip olan Karadeniz'in hem karadan hem de denizden ciddi bir kirlilik tehdidiyle karşı karşıya olması ve bu kirlilikle mücadelenin ancak bölgesel düzeyde sağlanacak işbirliği ile mümkün olabileceğinin anlaşılması üzerine, 1992 yılında Karadeniz'e kıyısı olan 6 ülke (Türkiye, Rusya, Romanya, Bulgaristan, Ukrayna ve Gürcistan) bir araya gelerek Bükreş Sözleşmesini imzalamış ve bu sözleşme daha sonraki yıllarda değişik protokollerle zenginleştirilmiştir. Anlaşmanın imzalandığı 31 Ekim günü “Uluslararası Karadeniz Günü” olarak ilan edilmiş ve böylece Karadeniz kıyısı boyunca yaşayan milyonlarca insanın Karadeniz'de deniz kirliliğinin önlenmesi ve ekosistemin korunması konusunda farkındalığının artırılması amaçlanmıştır.

NÜKLEER SANTAL VE GEMİ SÖKÜM TESİSİ BÖLGE İÇİN TEHLİKELİ TEHDİTLERDİR

Ülkemiz Karadeniz kıyılarında; Sedece Karadeniz'i değil, tüm gezegene zarar veren etkenlerin başında termik santraller, akarsu yataklarına, sulak alanlara, sahillere yapılan beton inşaatlar, işgal edilen kıyılar, arıtılmadan denize boşaltılan evsel ve sanayi atıklar, sahillere atılan plastikler gelmektedir. Nükleer santral ve gemi söküm tesisi yapılmak istenmesi ise, bölge için son derece tehlikeli tehditlerdir. Yaşanan ekolojik kriz, küresel ısınma ve iklim değişikliği toplumsal, politik, kültürel ve ekonomik sorunlardan bağımsız düşünülemez.

BAŞKA KARADENİZ YOK!

Kentimizdeki kanalizasyon atıklarının tamamının arıtmaya bağlanamamış olması, termik santrallerden denize boşaltılan sıcak sular, derelere, denize ve sahillere atılan plastikler ve hafriyat atıkları Karadeniz'i tehdit eden diğer) kirletici unsurlardır. Zengin kaynakları ile birlikte ekonomik değere sahip olan denizimizi iyileştirmek ve korumak için gerekli işbirliğinin; genelde kıyıdaş ülkeler ve ilgili diğer havza ülkeleri ile özelde ise yerel yönetimler, kamu kurum/kuruluşları, üniversiteler, özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile yapılması gerekmektedir. Her şeyden önce yerelde yaşayanlar olarak bizler, Karadeniz'in çevre sorunlarına karşı toplumsal farkındalığımızı artırmak zorundayız. Bugün buradan, Zonguldak Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu olarak yerel yönetimleri ve tüm halkımızı her canlı için yaşam kaynağı olan çevremizi, denizimizi ve doğamızı korumaya ve yönetim birimlerimizle birlikte gerekli önlemlerin alınarak çevremizi ve Karadeniz'i korumaya davet ediyoruz. Başka Karadeniz yok!” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi