Zonguldak’ta Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi adıyla ve Siber Güvenlikte Kritik Unsur İnsan Kaynağı temasıyla Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi başladı.

Ulusal stratejiler çerçevesinde üst ölçekli plan ve programlar ile uyumlu şekilde ülkenin siber güvenlik uzmanı ihtiyacının karşılanması ve genç istihdamının arttırılması amacıyla uygulanan Siber Vatan Programı Siber güvenlik konusunda toplum genelinde ve özellikle gençlerde farkındalık oluşturmak, yerli siber güvenlik teknolojilerinin geliştirilmesi ve kritik altyapılarda kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik değerlendirmelerde bulunmak üzere bilgi güvenliği ve dijital teknolojiler alanında ehil kişilerin katılımıyla Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi adıyla ve Siber Güvenlikte Kritik Unsur İnsan Kaynağı temasıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.

Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi’ne Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz yaptığı konuşmada, "İlimiz ilklerin şehri olarak anılır. Varlık sebebi de kömürdür. 1850'li yıllardan itibaren ülkemizin ve dünyanın enerji kaynağı olmuştur. Bugün geldiğimiz noktada belki kömürün küreselleşmenin etkisiyle ve iklim sözleşmeleriyle etkisinin biraz azalması söz konusu. Ancak doğal gazla beraber yine ilimiz ülkemizin gelecek yıldan itibaren inşallah yine enerjisi olmaya devam edecektir. Bu yeniliklere, güzelliklere farklı bir açıdan siber güvenlikle yine ülkemizin güvenliğini sağlayacak olmanın da mutluluğunu yaşayacağız. Şehirlere değer katan önemli hususlar vardır. Bu hususlar farklı olmakla ortaya çıkar. Bu yönüyle marka değer katar. 2014 yılından bu yana Siber Vatan çalışması da Zonguldak'ı farklı marka değer katacak. Siber güvenlik önümüzdeki sürecin olmazsa olmaz parçalarından birisi olacak" dedi.

“SAVUNMA SANAŞİİNDE BAŞARDIK, SİBER GÜVENLİKTE DE BAŞARIRIZ”

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, El-Bab Operasyonu öncesi Amerika'da yayınlanan bir makaleyi hatırlatarak şöyle dedi:

"Suriye'ye gireceğimiz ilk günlerdi El-Bab operasyonu yapılacaktı. O zaman hazırlıklar devam ediyor. Amerika basınında herhangi bir basın kuruluşunda makale çıktı. Makalede değerlendirme yapmış. Yazan kişi de ciddi savaş analisti anladığım kadarıyla. Türkiye'yi analiz ediyor. Yapılacak operasyonu analiz ediyor. Şöyle bir tespitte bulunmuş, 'Türkiye bu operasyonda çok başarılı olamayacak' diyordu. Nedeni de şuna bağlamış. Uçaklardan attığımız bombalarımız var. Geçmişte bu bombalar akıllı değil. Uçak geliyor bırakıyor nereye düşerse. Teknolojiyle bunlar akıllandırıldı. Biz o yıllarda Amerika'ya muhtacız. Bu güdüm kitlerini Amerika'dan alıyoruz. Amerika uzun yıllar bize bunu vermedi. Cumhurbaşkanımızın Amerika ziyaretinde pek çok gündem konularından birisi buydu. Analiz yapan kişi Türkiye uzun yılar bundan almadı yeterli güdüm kiti yok. Dolayısıyla artık günümüzün savaşlarımızın en önemli başlangıcı hava operasyonuyla yer birliklerini yıpratıyorsunuz ve kara birlikleriniz gidiyor. Ama atladığı bir şey vardı. Geçen süre içerisinde biz onları yerli ve milli olarak yapmıştık. Kalifiye etmiştik, uçaklarımıza takmıştık. Çok şükür biz yerli imkanlarla kendi ürünlerimizle, kendi lazer güdüm kitlerimizle operasyonumuzu başarıyla yaptık. Bu operasyondan yüzümüzün akıyla çıktık. Burada iki mesaj vermek istiyorum. Milli yerli ürünler yapabilmek çok önemli. Bunu savunma sanayinde yaptık. Operasyonlarla gösterdik. Pek çok ürünü yapabildik. Kendimize güven. Biz bunu yapabiliriz. Savunma sanayiinde başardık. Siber güvenlikte hayli hayli başarırız. Burada çok başarılı olacağımıza inanıyorum. Siber güvenlik alanıyla ilgili NATO'da dört savaş alanı vardı. Hava, kara, deniz diye. Uzay ve siberi de artık savaş alanı olarak eklendi. Bütün NATO ve batılılar siberi de bir savaş alanı olarak görüyorlar. Yapılanmalarını yapıyorlar. Orduların içerisinde komutanlıklar kuruyorlar. Buna göre de gerekli tedbirleri alıyorlar. Siber dediğimiz alan her alanı ilgilendiriyor. Enerji sektöründen ulaşım, haberleşme, kritik alt yapılara kadar her yer tedbir altında. Biz bütün bunları korumak zorundayız. Son yaşanan Rusya-Ukrayna savaşını hepimiz yakından izliyoruz. Klasik konvansiyonel muharebenin yanı sıra siber savaş da arkadan devam ediyor. Ukrayna televizyonunu hackleyerek oranın devlet başkanına teslim olun çağrısı bile yaptırabildiler. Siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu bizlere göstermesi açısından önemli"

ZİRVEDE İKİ ÖNEMLİ PROTOKOL İMZALANDI

Programın açılış konuşmasını yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu, "Bugün ve önümüzdeki iki gün boyunca siber güvenlik, genç istihdamı ve girişimciliği alanında bölgeselde ulusala etki oluşturabilecek oldukça önem arz eden organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ediyorum. Cumhurbaşkanlığımızdan, bakanlıklarımızdan, üniversitelerimiz ve özel sektörden siber güvenlik alanında çok değerli konuşmacı ve panelistlerin yer aldığı bir zirvede iki önemli çalışmanın protokolleri de imzalanacak. Bunlardan birisi savunma sanayi başkanlığı ve bölge illerimizde yer alan üç üniversitemizin rektörlüğü ve ajansımız arasında imzalanacak olan Zonguldak, Bartın ve Karabük Siber Vatan Merkezleri protokolü olacak. İnşallah kurulacak yetkinlik merkezleri ile ülkemizin siber güvenlik alanındaki nitelikli personel ihtiyacını karşılamaya katkıda bulunacağımız gibi buradan yeni girişimcilerin çıkmalarına da vesile olacağız. Savunma Sanayi Başkanlığımız da bize yol gösterici olacak. Rehberlik edecek. Birlikte programlar tasarlayacağız. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığımız BAKKA'yı tanıdı. Hack Karadeniz'i Zonguldak'ta yapmaya karar verdi. Burada BAKKA'yı da yerel ortak olarak tercih etti. Kendilerine bundan dolayı çok teşekkür ediyoruz. Hem kuracağımız siber güvenlik yetkinlik merkezleri hem kalkınma ajansları koordinasyonunda yürüteceğimiz çalışmalar ve ajansımızın yapacağı bu faaliyetlerde bize imkan tanıyan genel müdürlüğümüze, bakanlığımıza, yönetim kurulumuza bize olan güvenlerinden dolayı ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

“ÜNİVERSİTEMİZİN EV SAHİPLİĞİNİ ÜSTLENMESİ MOTİVASYON KAYNAĞI OLMUŞTUR”

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer; siber güvenlik alanında üniversite öğrencilerinin istihdamına yön vermek, fikirleri hayata geçirmek amacıyla çalışmalara yön verdiklerini belirterek şöyle dedi:

"Siber güvenlik ekosisteminin geliştirilmesinde teknoloji odaklı ilerlemeler girişimciliğin geliştirilmesi konusunda farkındalık oluşturma, iş modeli geliştirme, geliştirilen modelin doğru bir şekilde sunulması, takım çalışmaları, mentör buluşmaları bilgi güvenliği ve dijital teknolojiler alanında yetkin kişileri üniversitemiz öğrencileri ile buluşturmak ve siber güvenlik konusunda farkındalığı geliştirmek amacıyla burada toplandık. Bu önemli projede uygulama bölgesi olarak Zonguldak'ın seçilmesi ve üniversitemizin bu uygulamanın merkezi olarak ev sahipliğini üstlenmesi bizler için ciddi anlamda motivasyon kaynağı olmuştur. Siber güvenlik alanında üniversite öğrencilerimizin istihdamına yön vermek start-up projeleri oluşturarak yenilikçi fikirleri hayata geçirmek ve ülkemizin siber güvenlik ihtiyacına katkı sunabilmek amacına bağlı kalarak çalışmalarımıza yön veriyoruz."

KOÇ: “YENİ TEKNOLOJİLERLE SİBER SALDIRILAR AKILLI HALE GELDİ”

Zonguldak'ta Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "Yapay zekanın özellikle hackleme konusunda ne tür bir yıkıcı etkisi olacağını henüz daha bilmiyoruz. Yeni teknolojilerle birlikte siber saldırıların daha akıllı hale geldiğini görüyoruz" dedi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde gerçekleştirilen Karadeniz Siber Güvenlik Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, yeni teknolojilerle birlikte siber saldırıların ve siber güvenliğin önemine dikkat çekti. Siber güvenliğin artık ihtiyaç olduğunu her geçen gün daha hayati olmaya devam ettiğinin altını çizdi. Zonguldak'ta düzenlenen zirvenin önemine dikkat çeken Koç, Teknofest Hack Karadeniz etkinliğinin de bu vesile ile Zonguldak'ta yapılacağının müjdesini verdi.

Siber saldırıların artık devletler seviyesinde daha karmaşık, yıkıcı ve hedef odaklı olmaya başladığını söyleyen Ali Taha Koç, "Siber güvenlik artık çok önemli bir konu olmaktan çıktı. Bir ihtiyaç. Bu anlamda baktığınız zaman her geçen gün daha hayati olmaya devam ediyor. Burada yaptığımız toplantılar sayesinde bunun önlemlerini almaya başladık. Siber Güvenliğin kalbi bu gün Zonguldak'ta atıyor. Yaz boyunca yıl sonuna kadar Zonguldak'ta atacak. Teknofest heyecanını Zonguldak'a getiriyoruz. Bu sene Teknofest'i Samsun'da yapıyoruz. Hack Karadeniz yarışmasını isminden uygun olarak Zonguldak'ta yapacağız. Çok güzel bir aktivite gerçekleştireceğiz. Siber Güvenliğin kalbi Zonguldak'ta atacak. Hepimizin şu anda kullandığı bir çok teknolojik alet var. Giderek her şey bağlantı haline geliyor. Bu bağlantı sayesinde hepimiz birer veri üreten fabrika haline geliyoruz. İnsanlar da artık birer fabrika. Çünkü onların da ürettiği en önemli şey veri. Bu büyük veri, yapay zeka, nesneler interneti, bulut ortamlar kuantum sistemler artık bu yenilikçi teknolojiler öncelikle bizim düşünme yapımızı, sonra davranış şekillerimiz ve en son olarak da iş yapış şekillerimizi tamamen değiştirdi. Bu değişimin güvenlik bakış açısına da önemli etkileri var. Dijitalleştirme bir yandan hayat kalitemizi arttırdığı gibi bizi siber saldırılara karşı bir mağdur duruma da getirebiliyor. Daha eskilerde az ve genellikle de kişisel olarak yapılan siber saldırılar günümüzde artık devletler seviyesinde daha otomatize, karmaşık, yıkıcı ve en önemlisi de hedef odaklı olmaya başladı. Artık saldırganların davranışı çıkar sağlamaya ve zarar vermeye doğru gidiyor" diye konuştu.

“GELECEKTE SİSTEMLER DAHA BÜYÜK SORUNLAR YAŞAYACAK”

Geçmişteki siber saldırıların gelecekteki saldırılara göre daha masum olabileceğini ifade eden Dr. Ali Taha Koç, "Gelecekte ise büyük ihtimal geçmişle karşılaştığımız siber saldırıların bize onları masum dedirtecek kadar saldırılarla karşılaşacağız. Yapay zeka özellikle hackleme konusunda ne tür bir yıkıcı etkisi olacağını henüz daha bilmiyoruz. Eğer bir yapay zeka sistemi hacklemeye başlarsa acaba nasıl bir etki oluşturacak. Yeni nesil teknolojilerle beraber artık bu siber saldırıların da daha akıllı hale geldiğini görüyoruz. Geleceğin teknolojilerine güvenlik bakış açısını kökten değiştirecek ve yapay zekanın bu alana girmesiyle birlikte artık sistemler daha büyük sorunlar yaşayacak. Bir robot otonom sistem hacker olmaya karar verirse ne olacak? Siyah şapkayı mı beyaz şapkayı mı takacak. Mevcut saldırılar daha kusursuz hale geleceği kesin. Çünkü artık otonomize edilmiş olacak. Önlem almamız gereken en önemli durumlardan bir tanesi. Artık yapay zeka ile siber saldırılar yapılmaya başladığı zaman insan faktörü ortadan kalkacak. Siber saldırıyı yapan insan da uyuması gerekiyordu. Siber saldırıyı yapacak olan yapay zeka 7/24 sistemlere saldırmaya devam edecek. Biz bunu nasıl korunmamızı sağlayacağız. Sorunun cevabı çok açık. Yapay zekalı sistemler geliştireceğiz. Dünyanın hiç bir yerinde hiçbir sisteminde yüzde 100 siber güvenlik ortamı oluşamaz. Bunun farkında olacağız öncelikle. Dünyanın bir çok firmasına bakabilirsiniz. Milyonlarca dolar bütçe ayırmalarına rağmen siber saldırılara maruz kalabiliyorlar. Ancak siber güvenlikteki en önemli olgular insan teknoloji, organizasyon yapısı, ulusal ve uluslararası boyutta atılacak önemli adımlarla saldırıların yıkıcı etkisinden kurtulabiliriz. Hepimizin de bildiği gibi zincirin halkalarına baktığımızda zincirin kuvveti en zayıf halkasıyla ölçülür. En güçlü halkası teknoloji, en zayıf halkası insan. İnsanı yetiştirmek ve kalitesini artırmakla zincirimizi çok daha kuvvetli hale getireceğiz" dedi.

“TEKNOLOJİK GELİŞİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU, NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de hayatın her alanındaki dijital teknolojilerin siber güvenlik tehditlerini de beraberinde getirdiğini ifade etti. Dönmez, "Dünyada teknolojik gelişmeler ön plandı. Dijital teknolojiler yaygınlaştı. Hayatımızın her alanında dijital teknolojiler var. Siber güvenlik tehditleri de bununla beraber geldi. Siber güvenlik tehditleri sadece savunma sanayi, kritik sistemler yada kamu ile ilgili değil. Şirketlerde çok sayıda teknolojik cihazlar var. Bu teknolojik cihazlar büyük ölçüde dijital teknolojileri kullanıyorlar. Uzaktan erişimle bunların durdurulması faaliyetlerinin etkisizleştirilmesi mümkün. Dolayısıyla siber güvenlik alanında çalışacak genç arkadaşlarımız için aslında kocaman bir dünya var. Teknolojik gelişimin en önemli unsuru da nitelikli insan kaynağı. Burada üniversitelerde yetişen gençlerin, hocalarımızın emeklerinin, çalışmalarının çok büyük önemi var. Sanayide katma değerli üretimin de esas anahtarı aslında teknoloji. Teknolojide ne kadar ilerlerseniz bu teknolojiyi sanayiye uyguladığınızda maliyet üstüne koyacağınız para artıyor. Herkesin yaptığını yaparsanız fiyat rekabetiyle kaybedersiniz. Ama farklı bir şey yaparsanız o zaman sattığınız ürünü daha iyi fiyata satabilirsiniz. Sanayideki bütün dijital makinelerde böyle risk var. Sanayicimiz yavaş yavaş bunun farkına varmaya başladı. Hele dünyayla rekabet etmeye başlayınca daha iyi makineler gelince bunların siber güvenlik konuları daha önemli hale gelmeye başladı. Yarın öbür gün bu elektronik sistemlerin dijital ara yüzlerini sizler yapacaksınız. Sizler daha iyilerini geliştireceksiniz. Makine dünyasında artık makineleri alan ve üretim yapanlardan daha çok daha fazla makine üreten daha dijital makine üreten bir ülke haline geleceğiz" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından zirvede ihtiyaç duyulan nitelikli siber güvenlik elemanı ihtiyacının karşılanması hedefine yönelik olarak hedef kitlesinin üniversite öğrencilerinin olduğu ve diğer kalkınma ile üniversiteler tarafından uygulanacak Kalkınma Ajansları Siber Vatan Programının imza töreni ve Savunma Sanayii Başkanlığı Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi, BAKKA, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Karabük Üniversitesi ve Bartın Üniversitesi arasındaki işbirliği ile kurulacak olan Siber Vatan Yetkinlik Merkezlerinin işbirliği protokolü imza töreni gerçekleştirildi. (İHA)

Editör: Haber Merkezi