Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret eden Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Yerel basının sorunları her geçen gün büyüyerek devam ediyor” dedi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca beraberinde genel başkan yardımcısı Levent Altun ve İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak ile Zonguldak Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti.

Basının içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirip çözüm yollarına değinen Karaca; “İlçe gazeteleri maalesef yüzde 75 civarında kapandı. İl gazeteleri de maddi imkansızlıklardan dolayı yavaş yavaş birleşiyor veya kapanıyor ya da iş adamlarının eline geçiyor. Bunların önüne geçilmesi için Resmi İlan fiyatına en az yüzde 30 zam yapılması gerekiyor.”

Zonguldak’ın kendileri için ayrı bir yeri olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Yılmaz Karaca, konuşmasına şöyle devam etti:

KARACA: “ZONGULDAK KÖMÜRÜN DİYARIYDI ŞİMDİ BALINDA DİYARI OLDU”

“Türkiye Gazeteciler Federasyonu bir buçuk ay önce genel kurulunu gerçekleştirdi. Genel kurulumuzun ardından cemiyetlerimizin sorunlarını dinlemek ve teşekkür etmek adına yönetim kurulu arkadaşlarımla birlikte cemiyetlerimizi ziyaret ediyoruz. Misafirperverlikleri nedeniyle Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, yönetim kurulu ve üyelerine teşekkür ediyorum. Zonguldak bizi her zaman sıcak karşılıyor. Bizlerde Zonguldak’ı seviyoruz. Son dönemdeki kestane balı olayı da Türkiye’de bir ivme kazandı. Zonguldak kömürün diyarıydı şimdi balında diyarı oldu.

KARACA: “ASGARİ ÜCRET ALAMAYAN MESLEKTAŞLARIMIZ VAR”

Yerel basının sorunları her geçen gün maalesef büyüyerek devam ediyor. Televizyonlar, gazeteler, internet siteleri şuanda yaşayamaz halde. Son beş yıl içerisinde Türkiye’de sadece Resmi İlan alan gazete sayısı 1800 iken şuanda 900’e düştü. Türkiye’de belli başlı bölgesel yayın yapan televizyonlar uydu yayını bedeli nedeniyle 100’den 50’nin altına düştü. Bazı illerde karasal yayınlar yok oldu. Burada televizyon, gazete ve internet sitelerinin sorunlarının yanında en büyük sorun maalesef Anadolu Basınında çalışan arkadaşlarımızın sorunu. Şuanda asgari ücret dahi alamayan meslektaşlarımız var. Bu nedenle biz siyasi partilere, hükümet yetkililerine bir teklif götürdük. Gazete, televizyon, internet sitesi, radyolar ve bilhassa çalışanlar için mecliste karşılıksız bir paket çıkarılması ve Anadolu basınının rahatlamasını istiyoruz. Bugünlerde çalışmalarımız sürüyor ve sayın cumhurbaşkanı ile ilgili mercilere raporumuzu sunduk. Önümüzdeki haftadan itibaren tekrar mecliste çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

KARACA: “EKONOMİK KRİZDEN MESLEK KOLLARIMIZ ÇOK ETKİLENDİ”

Temenni ediyoruz ki 2022 yılı Anadolu basınımız için güzel bir yıl olsun. Mücadelemizi hep birlikte sürdürmek zorundayız. Sadece Türkiye Gazeteciler Federasyonun değil Anadolu basınının da illerinde siyasilere gerekli baskıyı yapmalı. Çünkü sorunlarımız birlik ve beraberlik içerisinde okunulursa çözülür. Türkiye’deki son ekonomik krizinde meslek kollarımıza çok etkisi oldu, olmaya da devam ediyor. Şuanda kağıt krizi var. İnsanlar parasıyla kağıt alamıyorlar. Her bölümde kriz çok büyük! Temenni ediyoruz ki en kısa sürede bu krizler atlatılır. Bitmekte olan Anadolu basını da bir rahat nefes alır.

KARACA: “RESMİ İLANA EN AZ YÜZDE 30 ZAM VERİLMELİ”

Resmi İlan fiyatları için Basın İlan Kurumuna en az yüzde 30 zam verilmesi yönünde bir teklif götürdük, görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Şuanda Resmi İlan fiyatları tespitinin en kötü tarafı Basın İlan Kurumunun genel kurulunun toplanamaması. Çünkü bu karar genel kuruldan çıkıyor. Şuanda Basın İlan Kurumu bir formül arıyor. Hükümetin 12 temsilcisinin ataması yapılmaması nedeniyle maalesef genel kurul toplanamıyor. Bugünlerde atamaların yapılması ve acilen toplanmalarını bekliyoruz. Eğer genel kurul toplanmadığı takdirde Basın İlan Kurumunda maalesef zam kararı alınamıyor. Temennimiz en kısa süre içerisinde zammın verilmesi ve bu ay içerisinde onaylanması. Eğer Resmi İlan fiyatı bu ay içerisinde onaylanmazsa bir sonraki ay geçerli olmuyor. Hangi ay içerisinde onaylanırsa bir ay sonra yeni fiyat başlıyor. Bu konu gazetelerimiz için çok önemli. İlçe gazeteleri maalesef yüzde 75 civarında kapandı. İl gazeteleri de maddi imkansızlıklardan dolayı yavaş yavaş birleşiyor veya kapanıyor ya da iş adamlarının eline geçiyor. Bunların önüne geçilmesi için Resmi İlana zam verilmesi gerekiyor.

KARACA: “NE İDÜĞÜ BELİRSİZ İNSANLARIN YAPTIĞI İNTERNET GAZETECİLİĞİ BİZLERİ RENCİDE EDİYOR”

Şuanda mesleğimiz açısından son derece sakıncalı ne idüğü belirsiz insanların yaptığı internet gazeteciliği bizleri çok rencide ediyor. İnternet gazeteciliği yapan çok değerli meslektaşlarımız var onları tenzih ediyoruz. Bu internet yasasının da biran önce çıkmasını bekliyoruz. Eğer bu kanun çıkmadığı takdirde karmaşa ve tehditvari yayıncılık devam edecek. Siyasiler, işadamları, belediye başkanları tehdit edilecek, tehdit edilmeye devam edilecek. Biran önce bu yasanın çıkması için mücadelemizi sürdürüyoruz. Şuanda yasa mecliste komisyonda her an bir torba yasası içerisinde bu yasanın çıkmasını bekliyoruz. Tabi ki bu yasa çıktığı zaman bir sürü eksiklikler olacak ama yeter ki bir çıksın daha sonra eksiklikler giderilebilir. Şuanda internet gazeteciliği yapan birçok kişi vergi mükellefi bile değil. Eline bir telefon alarak bu mesleği yapıp bizim meslektaşlarımızın haklarına ve hukuklarına sirayet ediyorlar. Bununda kısa sürede çıkacağını düşünüyoruz çünkü bu konuda siyasilerde rahatsız. Hükümete rahatsız.”

AKBIYIK: “GENEL BAŞKANIMIZ ZONGULDAK’A AYRI BİR ÖNEM VERİYOR”

Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık ise şunları söyledi: “Yakın zamanda olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik ardından KKTC’nde yönetim kurulu toplantımızı yaptık. Bugünde genel başkanımız Zonguldak Gazeteciler Cemiyetimizi ziyaret etti. Genel Başkanımız Zonguldak’a ve bizlere ayrı bir önem veriyor. Başkanıma ve yönetimine ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi