Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı'nın olağan genel kurulu Zonguldak'ta yapıldı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda gerçekleştirilen kongrede mevcut Başkan Yılmaz Karaca güven tazeledi.

Ülke genelinde  45 cemiyet başkanının üye olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı'nın Kongresi'nin Divan başkanlığını Erdoğan Kahya yaptı.

Kongre'de konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı Genel başkanı Yılmaz Karaca, Anadolu basınının sorunlarını dile getirdi.

“BASIN İLAN KURUMU TESİSLERİ BİR KİŞİYE VERİLDİ”

Basın ilan kurumunun dinlenme tesislerinin kişiye verilmesinin yanlış olduğunu ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti basın vakfı genel başkanı Yılmaz Karaca, "Basın İlan Kurumu'nun tesisleri kişiye devredildi. Bir milli sporcuya tesisi bedava gibi bir parayla teslim ettiler. Bu arada biz Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bir teklifte bulunduk, gelin burayı basın vakfımıza verin biz burada sadece Anadolu basınını hizmet edelim diye. Genel Müdür sıcak baktı olayı ancak siyaseti geçemedik. Arkadaşlar orası aynı kişiyle devam ettirildi. Bir bölümü sizin yani Anadolu basını yararınıza kullanılacak  denildi ama şimdilik sadece yaz okulları faaliyeti yapılıyor. Şu anda orası boş duruyor” dedi

“ANADOLU BASINININ DURUMU FELAKET”

Türkiye'de Anadolu basınının durumunun felaket olduğunu belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı Genel başkanı Yılmaz Karaca, icra iflas kanunun çıktığı andan itibaren Anadolu basınının bitişini daha da kazanacağını ifade ederek şöyle dedi:

"Türkiye'de Anadolu basınının durumu felaket. Son 5 yıl içerisinde kapanan gazete sayısı 1000 'e yaklaştı. Siyasiler kafayı Anadolu basınını bitirmeye koymuş durumda çünkü şu ana kadar tık yok. O  kadar mücadele ediyoruz, o kadar açıklamalarımız oluyor ama sonuç alamadık.  Geçen sene içerisinde tüm partilerin  genel başkanlarını AK Parti'nin 4 tane genel başkanını, milletvekillerini ziyaret ettik, meclis başkanını ziyaret ettik. Meclis başkanı ziyaretinde bir sonuç aldık. Biliyorsun icra iflas yapısında bir değişiklik yaparak ilanların kaldırılması gündemdeydi. Ne yazık ki Meclis başkanlığına ziyaretimizde meclis başkanının söylemiş olduğu bir söz bizi üzdü. (gazeteler okunmuyor, ben de okumuyorum) gibi. Biz Anadolu basını için çok önemli icra ilanları çok önemli dedik, bunu mutlaka bir süre de olsa engellenmesi lazım. Kendisi bu işi bir yıl mı durdurabiliriz 2 yıl mı durdurabiliriz. Yani bu kafaya koyulmuş durumda ve bu olay gerçekleşecek.  Şimdilik rafa kaldırıldı. Artık hangi torba yasanın içerisinde hangi gün çıkacak onu bilemiyoruz. Ama o yasa çıktığı an icra iflas kanunu çıktığı an mutlaka ve mutlaka Anadolu basını batışı yok oluşu biraz da hızlanacak.

“TAHMİNLERİMİZE GÖRE BU YIL 100 GAZETE KAPANACAK”

Son günlerde yine sıkıntılar nedeniyle birçok ilde gazeteler kapanırken bazı illerde de gazeteler birleşme çalışmasına girdi. Şu anda 10-15 gazetesi olan Kayseri anlaşarak 3 gazeteye düştü ve ayın 15'inden itibaren 3 gazete olarak çıkacak. Bunun dışında da bazı illerde bu tür çalışmalar var yani iyi düşünenler ileriyi düşünenler gazeteleri  birleştirerek yaşama savaşı veriyor. Ama mücadele eden bazı arkadaşlarımız borç batağına sürükleniyorlar sonra çıkmazın içine giriyor. Yani ne tarafa götürürsen götürün iyi yere gitmiyor. Şu anda benim tahminlerime göre bu yıl içerisinde de en az 100 civarında gazete kapanacak. Çünkü geçen yıl 120 tane gazete kapandı bu yıl da tahmin ediyorum bir o kadar birleşmelerle kapatmalarla bu devam edecek gibi görünüyor."

“İŞSİZ GAZETECİ SAYISI ARTIYOR”

Türkiye'de işsiz gazeteci sayısının arttığını belirten Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Vakfı Genel başkanı Yılmaz Karaca sözlerine şu şekilde devam etti:

"Türkiye'de işsiz gazetesi sayısı her geçen gün artıyor hepimiz de biliyoruz birçoğumuz gazete yetkilisiyiz gazetede çalışırız. Ama Anadolu'da şu anda asgari ücret alan gazeteci sayısı çok az gerçekten çok üzücü bir durum bu. Kadroda sıkıntılar nedeniyle emekli olan sürekli basın kartı olan kişilerden yararlanılıyor"

Yapılan konuşmanın ardından tek liste ile gidilen seçimler sonucunda Yılmaz Karaca yeniden başkanlığa seçilirken, yönetim kuruluna ise, Cafer Esendemir,  Bayram Ekici,  Derya Akbıyık,  Semra Şener,  Levent Altun, Mehmet Işık,  Şahin Özer,  İlker Ülker,  Kemal Soylu, Avni Gelendost, Denetleme Kuruluna ise, Ahmet Abdullahoğlu, Cemal İncesoyluer,  Bülent Özyazıcı (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi