Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, yapılan zamların öğretmen odalarında, emekli kahvehanelerinde, evlerde, sokakta pozitif bir karşılık bulmadığını söyledi.

Yüzde 30,5 zam çalışana merhem olmadı çünkü artı bir zam yok diyen Ören, “30,5 zam oranı ile kamu çalışanları, eğitim çalışanları ve emekliler mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyetin mutlaka giderilmesi gerekmektedir” dedi.

Millet hakikaten fakru zaruret içerisinde, millet sıkıntı içerisinde, bu virajdan önceki son çıkıştır diyen Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Şahin Ören, konuşmasına şöyle devam etti:

ARTI BİR ZAM YOK!

“Memur ve memur emeklileri için zamlar açıklandı. Asgari ücret ve işçilere yapılan yüksek oranda zamdan sonra kamu çalışanları ve emeklilerde hayatlarını kolaylaştıracak, üzerlerindeki ekonomik yükü kaldıracak bir zam bekleyişi içerisindeydiler. Zamla ilgili bakanlık açıklamasını yaptı ve yaklaşık yüzde 22-23 olan 2021 yılının ikinci altı ayındaki enflasyon kaybının üzerine zaten yüzde 5 toplu sözleşmeden kaynaklanan hakkımız vardı onun üzerine de 2,5 vererek yani toplu sözleşmedeki yüzde 5’i yüzde 7,5’a çıkararak yüzde 30,5 gibi bir zam telaffuz etti. Bu öğretmen odalarında, emekli kahvehanelerinde, evlerde, sokakta pozitif bir karşılık bulmadı. Çünkü 1500-2000 lira arasında maaş alan emeklilerimiz vardı ve bunların zam artışı yüzde 25’ler de kaldı yüzde 30,5 ise çalışana merhem olmadı. Çünkü artı bir zam yok. Bize mevcut hükümetin katkısı yalnız yüzde 2,5 kadardır.

KAMU ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLER MAĞDUR OLMUŞTUR

Temel tüketim maddelerindeki zam oranı yüzde 50’nin çok üzerindedir. Bazı tüketim maddelerinin fiyatında yüzde yüz elliye varan fiyat artışları var. Özellikle yılbaşı gecesi elektrik ve doğalgaza yapılan aşırı zamda mevcut fakirliği daha da derinleştirmiştir. Dolayısıyla yüzde 30,5 zam öğretmenin maaşına merhem olmamıştır. Bu bizim toplu sözleşmede masadan kalkmamızı doğru hale getiren bir durum olmuştur. Çünkü biz o zaman enflasyon farkı, refah payı ve 700 lira seyyanen zam istemiştik. Yılbaşından öncede 1000 lira seyyanen zam, enflasyon farkı ve yüzde 3 refah payı istemiştik. Bu taleplerimizi topladığımızda Türkiye Kamu-Sen’in beklediği zam oranı yüzde 50-55 arasındaydı. Asgari ücrete yapılan zam oranı da haklılığımızı ortaya koymaktadır. 30,5 zam oranı ile kamu çalışanları, eğitim çalışanları ve emekliler mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyetin mutlaka giderilmesi gerekmektedir.

MİLLET SIKINTI İÇERİSİNDE

Hükümete sesleniyorum; millet hakikaten fakru zaruret içerisinde, millet sıkıntı içerisinde. Bu virajdan önceki son çıkıştır. Biz her gün öğretmen odalarındayız, her gün eğitim çalışanlarının yanındayız, her gün emeklilerle beraberiz. İnsanların yüzünü yüzde 30,5 zam güldürmemiştir. Mutlak suretle öğretmenlerin maaşı en az 9000 lira seviyesine çıkartılmalıdır. Bu da 1500-2000 lira arsında artı bir zam demektir. Türk Eğitim-Sen Zonguldak Şubesi olarak yaklaşık 2000 lira seyyanen zam istiyoruz. Kamu çalışanları olarak mutlu değiliz. Yapılabilecek her şeyi genel merkezimiz değerlendirmektedir. Asgari ücrete yapılan zammı önemsiyoruz fakat onların bile yeterli olmadığını düşünüyoruz. Bir sene önce 2850 lira ile doldurulan bir file bugün 4250 lira ile dolduruluyor mu diye bir hesap yapılsa ben inanıyorum ki 4250 liraya doldurulamaz. Biz devletimizi de düşünüyoruz Allah devletimize zeval vermesin ama millet olmadan da devlet olmaz. Bu nedenle konunun tekrar gündeme alınmasını talep ediyoruz. Seçim yakın yine öğretmenin, emeklinin kapısına gelirsiniz o zaman söyleyeceğiniz sözünüz olsun.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi