Birleşik Kamu İş Zonguldak Başkanı Metin Kahveci yaptığı açıklamada, “Faiz indiriminde 100 baz puan olduktan sonra dolar 8.30dan 9.37 TL’ye çıktı. Yani %10'luk devalüasyon olmuştur. Bu anlamda hepimiz %10 küçüldük ve fakirleşmiş olduk” dedi.

Kahveci açıklamasında, “Ülkemizde 2020 ve 2021 için toplamda %70 yakın devalüasyon olmuştur. Oysa kamu çalışanları toplu görüşme sürecinde %5 ve %6 zam alarak savuşturuldu. Oysa kamu çalışanları ve emeklilere en az % 60 zam yapılmalıdır” diyerek şunları söyledi:

“Her geçen gün tüm kalemlere zam yağıyor. Gıda fiyatları haftalık değişmeye başladı. Elektrik, yakıt fiyatları, petrol, doğal gaz ve su fiyatları el yakmaya başladı. Bir markette alış veriş yapanlar bir haftalık yiyeceğini almaya kalksa bin TL’den aşağı alamaz. Bunu bir aya göre düşündüğümüzde asgari geçim derdinde olanlar, maaşı düşük emekliler yandı. Allah onlara kolaylık versin diyoruz. Bu kadar her şeyin açık ve net olduğu yerde bizleri eleştirenlere diyoruz ki siz hiç sokağa çıkmıyor musunuz? Biz mi yalan konuşuyoruz yoksa birileri saman altından su mu götürüyor da biz mi anlamıyoruz.? Yoksa biz mi hayat kitabını tersinden okuyoruz? Bundan 5 yıl önce emekli olanlar (yani 40 yıla yakın olanlar için) 40bin dolara yakın alırken şimdi ise 23bin dolar ya alır yada alamaz. Bunları görmeyenlere ne diyeceğiz. Bu rakamları TUİK’in verdiği rakamlarla karşılaştırın gerçekleri görün. Sana ne dolardan her kimse diyorsa anlayın ki bir numaralı yalancıdır dümencidir. Doların her artması bizim hanemize pahalılık olarak dönüyor ve yanıyoruz. Bize sormalarına gerek yok piyasa açık net, çay ve simit 2 katına çıkmışsa diğer tüketim mallarını ve ihtiyaçlarını siz düşünün? İş yerlerimizde şu kardeşinize yetkiyi verin diyen yetkili sendika olanlar toplu görüşme masasında ne yaptılar. Hiç bir şey yapmadılar. Kamu çalışanlarının haklarını satmışlardır. AKP’nin verdiği zam oranına karşı kitlesel hiçbir eylem yapmamış adeta seyretmişlerdir. Bu toplu görüşmede küçük sendikaları ortadan çıkarmak için çıkarılan %1 lik durum utanç vesikasıdır. Toplu görüşmeye katılan konfederasyon başkanlarının hiçbirinin bu %1’lik olaya hiç tepki göstermemesi sendikacılık tarihimizde gerek sol gerek sağ literatürde utanç vesikasıdır. Memur Sen genel başkanı Ali Yalçın kendisini izleyenleri büyülemeye devam etsin piyasa fiyatları insanı cin çarpmışa benzetiyor. Kendine güveniyorsa açık tv programlarına ekibiyle birlikte davet ediyoruz. Gerçekler ortaya çıksın kim yalancı, kim görmüyor, kim okuyor, okumuyor, anlıyor, anlamıyor, kim yaşıyor, yaşamıyor vb halk görsün millet aydınlansın diyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi