Zonguldak’ta 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla valilik binası önünde çelenk sunma töreni yapıldı.

Törene; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Necmettin Çantaş, BEÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, siyasi parti il başkanları, sivil toplum örgütleri, daire müdürleri, öğrenciler ve gaziler katıldı.

Tören Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesinin Atatürk Anıtına çelenk sunmasıyla başladı ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımız okundu.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Necmettin Çantaş şunları söyledi:

YUNAN ORDUSU SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİNDE BOZGUNA UĞRAMIŞTIR

“Dünyanın en güçlü ve kudretli devleti Osmanlı imparatorluğu, 1699 tarihinden itibaren bu güç ve kudretini muhafaza edemeyerek, toprak kaybıyla birlikte gerilemeye başladı. Bu gerileme, Birinci Dünya Savaşı sonuna kadara devam etti. Gözünü, Türk'ün anavatanına, Anadolu topraklarına diken emperyalist güçlerin en büyük hayali, Anadolu'daki 1000 yıllık Türk varlığını sona erdirmekti. Haçlı ordusu hüviyetine bürünen emperyalist güçler, Birinci Dünya Savaşı sonunda ülkemizi parçalamaya yönelik hazırladıkları Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu içlerine doğru sürdüler. Esareti ve işgali kabul etmeyen Türk milleti bu duruma bir son vermeliydi. 13 Eylül 1921'de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'ün komutasındaki kahraman Türk ordusu emperyalistlerin maşası olan Yunan ordusunu 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi'nde tarihinin en büyük bozgununa uğramıştır.

GAZİLİK UNVANI ATA’MIZDAN BİZE İNTİKAL EDEN EN BÜYÜK MİRASTIR

Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e Türk milleti adına, "Gazilik" unvanı ile "Mareşallik" rütbesini tevcih etmiştir. 19 Eylül; muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakâr ve kahraman gazilerimizin Şeref ve Kahramanlık Günü' dür. 19 Eylül tüm gazilerin, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk’le bütünleştiği bir gündür. Bugün de burada bu kutlu günün 100. Yılı olması münasebetiyle sizlerle beraber bir arada bulunmanın mutluluğunu yasamaktayız. Gururla taşıdığımız Gazilik unvanı, Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Kahraman gaziler, "Gaziler Gününüz" kutlu olsun. Sizler, En Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yasayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, En Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmetle anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz.”

Program bir öğrencinin “Savaşan Gazi” şiirini okumasıyla sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi