Zonguldak Türk Ocağı Başkanı Cemil Bahadır, İstiklal Marşının yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Bahadır mesajında, “Birinci Dünya Savaşı'nda sömürgeciliğin kanlı tarihine can borcumuzu fazlasıyla ödemiştik. Sadece İngiliz, Fransız, Yunan ve İtalyanlara, hatta Rum ve Ermenilerle mücadele edilmemişti. Açlığa, sefalete, hastalığa, imkansızlığa, vefasızlık ve hainliğe karşı da savaşılıyordu. Binbir facia karşısında bunalan Türk halkı kurtuluş dakikalarını heyecanla beklediği o günler” diyerek şunları söyledi:

“Türk'ün ateşle imtihanının bütün zorluklarıyla devam ettiği bir dönemdi. Milli Eğitim bakanlığı tarafından milli marş yazılması için yarışma düzenlenir. Birbirinden güzel 724 şiir katılır. Dönemin ünlü şairi Mehmet Akif milletvekili olduğu için yarışmaya katılmaz. Para ödülü olması bir başka katılmama nedenidir. Daha sonra ikna edilerek 48 saat içinde bir marş yazar. TBMM de Hamdullah Suphinin okuduğu şiir alkışlarla kabul edildi.

Artık bizimde bir Milli marşımız vardır.İstiklal Marşı'mız bağımsızlığımızın sözleşmesidir. Yurtseverlik ve bir dik duruştur. Manevi sembol, çağdaşlık ve dinamizmdir. Ümittir, aydınlığa yol almadır. Fazileti ve medeniyeti ön plana çıkarmaktır. Sömürgeciliği reddetme ve kararlılıktır. Bayrak sevgisi ve hürriyet aşkıdır.

Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy için diyebiliriz ki: O milletinin var olma mücadelesine katılmış bir kahramandır. Halkının dilini çok iyi kullanan entelektüel bir aydındır. Şiirlerinde toplumsal sorunları sergilemiş, ait olduğu milleti özelliklerini her zaman göz önünde bulundurmuştur. O, milletin ta kendisidir. Satırları yumruk gibi vuran bir sporcudur. Halkın derdini kendisine dert edinen bir savaşçıdır. Mert ve sarsılmaz bir karakterdir. Mutlu bir gelecek için çalışan fikir adamıdır. Yol gösterici önderdir. Akademisyen, fedakar bir milletvekilidir. Cehalete karşı azimli ve inatçıdır. O, kurtuluş savaşı yıllarında Anadolu'ya geçerek konferanslar vermiş, halkın ve ordunun moralini yüksek tutmuştur. Yarışmayı kazandığı halde para ödülünü almadığını söylemeye gerek yoktur. Milletleri yaşatan temel değerler olağan dışı zamanlarda ortaya çıkar. Özgürlük ve bağımsızlık marşımız Türk'ü anlatır: Bu coğrafyada

Türk olmak zordur. Türk olmak komşusu açken tok yatmamak, bir tabak yemeğini paylaşmaktır. Türk olmak Sarıkamış ta soğuktan donmak Arap çöllerinde ihanete uğramaktadır. Türk olmak Çanakkale'de şehit olmadan önce düşmanına su vermektir. Türk olmak Osmanlı'nın borcunu son kuruşuna kadar ödemektir.

101 yıl sonra şairimizi, ona ilham veren kurtuluş savaşımızın şehit ve gazilerini ve Mustafa Kemal'i şükran ve minnetle anıyoruz” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi