KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Onur Arslan yaptığı açıklamada, “TBMM’de kabul edilen ekonomi paketi ile işçiler sefalet ödeneğine mahkum edildi” dedi.

KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Onur Arslan, TBMM’de kabul edilen ekonomi paketiyle işçilerin sefalet ödeneğine mahkum edildiğini belirterek, İşsizlik Sigortası Fonu'nun işçiler için kullanılması çağrısında bulundu.

Bugüne kadar alınan önlemler ve yasalaşan paketlerde olduğu gibi kabul edilen bu ekonomi paketinde de emek ve meslek örgütlerinin, KESK’in katılımı olmaksızın, görüşleri alınmaksızın hayata geçirildiğini belirten Arslan şunları söyledi.

“Patronlara kıyak geçen, işçileri sözde ücretli izne çıkararak bu süreçte işsizlik fonundan aylık sadece 1.177 TL verilmesine ilişkin düzenlemenin de yer aldığı yeni ekonomik tedbir paketi, TBMM Genel Kurulundaki görüşmeler sonunda kabul edildi ve yasalaştı. KESK olarak Covid-19 salgın sürecinin en başından beri salgınla etkili mücadele için alınması gereken önlemlerle ilgili kamu gücünü kullananlara çağrılarda bulunduk, palyatif önlemler değil, kalıcı ve emekçileri, halk sağlığını korumayı odağına alan bir mücadele programının öneminin altını çizdik. Kamu çalışanları açısından kısmi önlemler alınsa da pek çok kamu kurumunda hayata geçirilmeyen önlemler, uyulmayan, takibi yapılmayan genelgeler nedeniyle kamu çalışanları arasında bulaşı artıyor, ölümler yaşanıyor. Plansız, programsız bir şekilde, sadece hafta sonu için ilan edilen sokağa çıkma yasağı, bulaşıyı yavaşlatmak yerine yaygınlaşmasına neden oluyor. Nüfusun en az %60’ı halen potansiyel taşıyıcı-hasta olarak ölüm riskiyle işe gidip geliyor. Belirli yaş gruplarına sokağa çıkma yasağı geliyor ama çalışıyorlarsa bu yasaktan muaf tutuluyorlar. Salgının ekonomik ve toplumsal yaşama etkilerinin azaltılması için yasa çıkarılıyor, ama sermayedarlara 100 milyarlık destek, vergi indirimleri, teşvikler, vergi afları çıkarken halkın, emekçinin payına kolonya ve maske düşüyor. Maske dağıtımı ise haftalardır halen organize edilebilmiş değil. KESK olarak taleplerimizi bir kez daha tüm kamuoyu ile paylaşmayı bir sorumluluk olarak görüyoruz.

Salgınla mücadelede zorunlu hizmet ve mal üretimi dışında bütün çalışma durdurulmalı, bu alanlar dışındaki tüm çalışanlara ücretli izin verilmelidir. Yasada işçilerin en temel haklarını ortadan kaldıracak ücretsiz izin ve sefalet ödeneği uygulamasından vazgeçilmeli, 15 Mart tarihi esas alınarak, hiçbir koşul aranmaksızın işten çıkarılması yasaklanan tüm işçilere asgari ücretten az olmamak kaydıyla kısa çalışma ödeneği ve daha önce işten çıkarılan tüm işsizlere işsizlik sigortası ödeneği verilmeli, işçilerin talepleri karşılanmalıdır. İşsizlik sigortası fonundaki 131 milyar TL, işçiler için kullanılmalıdır. Grevin 3 ay ertelenmesiyle ilgili madde emekçilerin haklarının budanmasıdır ve yeniden düzenlenmelidir

Yaşadığımız krizden en az hasarla çıkmanın tek yolu toplumsal dayanışmayı yükseltmekten, başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm çalışanları ve halkı koruyucu önlemlerin hiç vakit kaybetmeksizin hayata geçirilmesinden, köklü ve kapsamlı bir sosyal devlet programının uygulanmasından geçer. KESK olarak tüm yetkilileri emekçilerin taleplerini dikkate almaya çağırıyoruz ve bu taleplerin takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi