KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası Zonguldak Şubesi yaptığı açıklamada, “İş güvencesi hayati bir taleptir, sağlık ve sosyal hizmetler iş kolunda çalışan tüm emekçilere kadrolu, güvenceli istihdam sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz” denildi.

SES Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Sağlık alanı çok tehlikeli iş alanları kapsamındadır. Ayrıca sağlık hizmeti bir bütündür ve ekip işidir. 4B’li – süresiz sözleşmeli- çalışanlar da aynı riskle, aynı ortamda çalışıp, aynı işi yapmaktadır. Hizmete gelince kadrolu-kadrosuz aynı şartlarda hizmet üretirken haklar söz konusu olduğunda ise eşitsizlikler devreye girmektedir. Sağlık alanında hâlihazırda on binlerce 4B’li sağlık emekçisi bulunmaktadır. Süresiz sözleşmeliler, birçok haktan yararlanamadan, tayin hakları olmadan, ailelerinde uzak, güvencesiz – baskı altında çalışmaktadır.

4B statüsünde çalışanların iş güvencesi bulunmamaktadır. 4B’liler kadrolu değildir, sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir, dolayısıyla bu durum emekçiler arasında sözleşmem yenilenecek mi baskısını yaratmakta, bu baskı yöneticiler eliyle de beslenmektedir. Yine 4B statüsünde çalışanların işten çıkarılma prosedürleri ve gerekçeleri 4A’ya göre farklıdır.

Siyasi iktidar her gün ailenin önemi hakkında nutuklar atarken 4B’liler ailelerinden uzakta çalışmaya zorlanmakta, aile bütünlüğünü sağlayamamaktadır. Eş durumu atamaları çok istisnai koşullarda sağlanmaktadır, öyle ki yok denecek durumdadır. Yine sağlık alanında hizmet üretenlere tanınan eğitim hakkı tayinlerinden 4B’li çalışanlar yararlanamamakta, eğitim gibi temel bir haktan mahrum bırakılmaktadır. Kurum içi sınavla görevde yükselme ve unvan değişikliği yapmaları mümkün değildir.

Bilindiği üzere sendikamızın temel mücadele taleplerinden biri sağlıkta güvencesiz istihdam biçimlerinin ortadan kaldırılarak herkes için güvenceli çalışmanın sağlanmasıdır. Bu kapsamda 4/B’li süresiz sözleşmeli biçimine ilişkin itirazlarımızı daha ilk ortaya çıktığı zamandan itibaren yükselttik. Bu çalışma biçimine karşı her türlü mücadelemizi yürüttük. Bugün 4/B sözleşmelerindeki birçok maddenin 4/B’liler lehine değişmiş olması mücadelemizin sonucudur. Tüm illerimizde kadro hakkımız için iş yeri toplantıların, örgütlenme çalışmalarını, mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz. Omuz omuza başaracağız. Birlikte başaracağız. Herkese güvenceli iş, güvenli gelecek! “ (Haber Merkezi)                                     

Editör: Haber Merkezi