KESK Zonguldak Şubeler Platformuna bağlı Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube başkanlığı tarafından Zonguldak Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptılar.

BES Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, düzenlenen basın açıklamasında yaptığı açıklamada, “İnsanca yaşayabileceğimiz maaş istiyoruz. Bugün öncelikle 15-16 Haziran 1970 yılında sendikal bürokrasiye ve gasp edilmek istenen haklarına ilişkin işçi sınıfının gerçekleştirdiği büyük işçi direnişinin yıldönümünü kutluyor ve direnişlerini selamlıyoruz. Bizler de kamu emekçileri olarak fiili ve meşru bir hat ile direne direne kurduğumuz, sendikalarımızın tüm baskılara rağmen emek, barış ve demokrasi mücadelesine kararlılıkla devam ettiği bu anlamlı günde ülke genelinde insanca bir yaşam talebi ile alanlara çıkarak direnişimizi bir kez daha gösteriyoruz” dedi.

Çetin açıklamasında, “Komşusu açken tok yatan bizden değildir söylemi ile iktidara gelen, bu ülkeyi 19 yıldır yöneten siyasi iktidar ile ülke ekonomisi içler acısı bir noktaya gelmiştir” diyerek  şunları söyledi:

“Mutlu bir azınlığın sürekli olarak servetine servet kattığı, on milyonun üzerinde yurttaşımızın işsiz olduğu, milyonlarca emekçinin açlık sınırı altında asgari ücrete mahkûm edildiği, çiftçinin mahsulünün tarlada kaldığı, esnafın kepenk kapattığı bir düzende haklarımıza sahip çıkmak ve taleplerimiz için mücadele etmekten başka bir seçeneğimizin olmadığını biliyoruz.

Gençlerimize KYK borcunu ödeyemediği için haciz işlemi uygulayan siyasi iktidarın, milyonlarca dolar kredi borcunu ödemeyen yandaşlarına ihale üstüne ihale verdiği bir düzende merkez bankasının 128 milyar dolar rezervinin buharlaşması siyasi iktidar tarafından bir varmış, bir yokmuş kıvamında masal gibi yurttaşlara anlatılmaya çalışılarak ört bas edilmeye çalışılıyor.

 Döviz kurlarındaki artış karşısında dolarla mı maaş alıyorsunuz yaklaşımını öne çıkaran siyasi iktidar, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarına dövize endeksli olarak her ay zam yaparken maaşlarımız her ay erimeye devam ediyor. Son yirmi yıl içerisinde ortalama memur maaşı, geleneksel ölçü birimimiz olan çeyrek altın karşısında da maaşlarımız gerileme devam ediyor. 20 yıl önce maaşımızla 25 çeyrek altın alabiliyorken bu gün 6 çeyrek altın bile alamadığımız bir süreci yaşıyoruz.

İNSANCA YAŞAYABİLECEĞİMİZ BİR MAAŞ İSTİYORUZ

Bugün ülke genelinde alanlardayız ve eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte %7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, insanca yaşayabileceğimiz maaşı istiyoruz. Kamuda liyakat istiyoruz. Liyakat ve emek hırsızlığına dönüşen mülakat uygulamalarının son bulmasını istiyoruz. Kamuda mobbing uygulamalarının son bulmasını istiyoruz.Vergi dilimi marifetiyle maaşlarımızın erimesinin önüne geçilecek bir düzenleme istiyoruz.Kamuda yoksulluk sınırı altında maaş uygulamasına son verilmesini istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi ve insanca bir yaşam istiyoruz.”

Vergi Dairesi önünde düzenlenen açıklamaya, KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen şube başkanı İsmail Sefertas, Belediye İş Sendikası Zonguldak şube başkanı Osman Karataş, KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları, BES yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.(Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi