Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık 2 buçuk aydır devam eden kısıtlamaların birçoğu 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle sona erdi. Hayat kısmen de olsa normalleşmeye başladı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Zonguldak’ta da 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeni tip corona virüs (covid-19) salgını için alınan sıkı tedbirler ve yasakların çoğu sona erdi. Normalleşme adımlarıyla, birçok işletme tekrardan açıldı, şehirlerarası yasak kalktı. Yasaklar nedeniyle ekmek kapılarını kapatmak zorunda kalan esnaflar işyerlerinde gerekli tedbirleri alarak kapılarını yeniden müşterilerine açtı.

GEREK GÖRÜLÜRSE KISITLAMALAR GERİ GETİRİLEBİLİR

Şehirlerarası seyahat kısıtlaması 81 ilde 1 Haziran'dan itibaren kalktı ancak olumsuz bir durum görülmesi halinde yeniden getirebilir. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları, kurumlarınca değerlendirilecek. 65 yaş ve üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek. Esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşların maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işlerinin başında olabilecek. 20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması 18 yaşa indiriliyor. 0-18 yaş grubu Çarşamba ve Cuma günleri saat 14.00-20.00 arasında çıkmaya tabi olmayacak. Sokağa çıkma kısıtlaması tabi olan çocuklar ve gençler, ihtiyaca göre bakıcı ve aile büyükleri ile kreş veya gündüz bakım evlerine gidebilecek, veli/vasilerinin nezaretinde şehir içi ve şehirlerarası yolculuk yapabilecek.

ESNAF NEFES ALACAK

1 Haziran tarihi itibarıyla restoran, kafe, pastane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahilinde saat 22.00'ye kadar hizmet vermeye başladı. Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında tutuldu. Gençlik merkezleri, kütüphaneler 1 Haziran'dan itibaren şartlar dahilinde açıldı. 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar, Pazar günleri 14.00-20.00 saatleri arasında, 0-18 yaş aralığındaki çocuklar ve gençler 3 Haziran Çarşamba ve 5 Haziran cuma günü 14.00-20.00 saatleri arasında, yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek. Söz konusu sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibarıyla normal mesaiye başladı. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi