29 Ekim Kadınları Derneği Zonguldak Oluşum Platformu adına bir açıklama yapan Gülhan Çetin,  “Bütün dünyada kadınlar, eşitlik mücadelesinin en önemli talebi olarak, siyasete eşit katılım hakkı için seslerini yükselttiler. Her alanda olduğu gibi erkek egemen dünyanın, kadınları evle sınırlı bir alana hapsetme çabalarına karşı mücadele ettiler” dedi.

Çetin açıklamasında, “Ülkemiz kadınları da, tüm dünya kadınları ile ortak olan bu istemlerini, 1870’li yıllardan başlayarak, eğitim, çalışma, mülkiyet hakkı, aile içinde eşitliği sağlayacak olan çok eşliliğin reddi, boşanma hakkı gibi başlıklarla sürdürdüler” diyerek şunları söyledi:

“Cumhuriyet ilan edildiğinde, emperyalizme karşı mücadelede eşit emeği olan kadınlar olarak, onu yönetmekte de hak sahibi olmak için Kadın Halk Fırkasını Kurdular. Nezihe Muhittin’in önderliğindeki bu girişim ne yazık ki,  parlamentonun eril yapısını aşamadı.  Kadınlar vazgeçmediler. Kalemleriyle, örgütleriyle, dayanışma ile istemlerini hep diri tuttular. 1930’da belediyelerde, 1933’de Muhtarlık ve Köy İhtiyar Heyetlerinde, 1934’de parlamentoda temsil hakkı kazandılar. İlk kadın milletvekilleri, 8 Şubat 1935’te,  17 kişiyle yer aldılar.     

86 yıl sonra bugün, ne yazık ki erkek egemen sistem hala aşılabilmiş değil. 1934’lerde parlamentoda temsilde ikinci sırada olan ülkemiz, bugün 122. Sırada yer alabiliyor.  Bunun nedeni, ülke yönetimlerinin ve siyasi partilerin eril bakış açısını değiştirmemekteki direncidir. Kadınların dünden bugüne durmadan ileriye taşınan kararlı mücadeleleriyle, yasal planda güvence altına alınmış pek çok hakka karşın siyasette eşit temsil hakkı Siyasi Partiler Yasası’na girememiştir.  Hayalleri gerçeğe dönüştürebilecek güç, kadınların gücüdür. Bu nedenle, bugün, 1933 ve 34 kazanımlarının yaratıcılarından aldığımız öğreti ile bulunduğumuz her yerde ve her koşulda ve hep birlikte mücadele etmeye kararlıyız. Sevgili Kadın Arkadaşlar, eşit bir dünyayı kurabilmek, eşitlik sözcüğünü yasalardan yaşama taşıyabilmek için meclis kürsüleri bizi bekliyor. Yeter ki kararlılığımız ve dayanışmamız eksilmesin” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi