Hamzaçebi Mühendislik işletmecisi İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, yapı müteahhitlerinin inşaat yapımında zorluklarla karşılaştığını bu durumun biran önce düzelmesini umut ettiklerini söyledi.

Artan maliyetlerin inşaat sektörünü çok etkilediğine dikkat çeken Hamzaçebi, “Vatandaşların daire alım güçleri azalmış müteahhitlerinde inşaat yapımı açısından maliyetlerin yükselmesi nedeniyle işleri durma noktasına gelmiştir. Hükümet yetkilileri bu duruma çözüm bulmaya çalışıyorlar ama her getirilen karar ve yenilikte yine müteahhitlere sıkıntı yaratmaktadır” dedi.

İnşaat sektörünün sorunlarına değinen Hamzaçebi Mühendislik işletmecisi İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, şunları söyledi:

MÜTEAHHİTLERİN İŞLERİ DURMA NOKTASINA GELDİ

“Yaklaşık 40 yıldır inşaat sektörünün içerisindeyim. 2004 yılından beride bina inşaatı yapmaktayım. Bu süre buyunca inşaat sektörünün inişli ve çıkışlı bir sektör olduğunu gördüm ama geçtiğimiz yıl başlayan bu yılda devam eden inişimiz çok büyük boyutlara ulaştı maliyetler çok yükseldi. Özellikle yapı müteahhitleri inşaat yapımında zorluklarla karşılaşmakta. Bu durumun biran önce düzelmesini umut ediyoruz. İnşaat sektörünün dünü ve bugününü kıyaslayacak olursak; vatandaşların daire alım güçleri azalmış müteahhitlerinde inşaat yapımı açısından maliyetlerin yükselmesi nedeniyle işleri durma noktasına gelmiştir. Hükümet yetkilileri bu duruma çözüm bulmaya çalışıyorlar ama her getirilen karar ve yenilikte yine müteahhitlere sıkıntı yaratmaktadır.

İNŞAAT SEKTÖRÜ EKONOMİ VE İŞ DÜNYASININ LOKOMOTİF ROLÜNÜ ÜSTLENMEKTE

Ülkemiz ekonomisinin en önemli yapı taşlarından biri İnşaat Sektörü dür. 300 den fazla işletmeyi hareketlendiren İnşaat Sektörü, ekonominin ve iş dünyasının lokomotifi rolünü de üstlenmektedir. Son yıllarda demir, çimento, hazır beton, elektrik ve akaryakıta yapılan zamlardan dolayı bu sektörde maliyetler yüzde 50’lere varan artışlara ulaşmıştır. Dolayısı ile bu şartlar altında zararla karşı karşıya kalan müteahhitler ya işleri tamamlayamamakta, ya üretimde kaliteden kaçınma yoluna gidip kalitesiz yapılar üretmekte, ya da iflas etme yoluna gitmektedir. Bütün bunlardan en fazla etkilenen ne yazık ki halkımız olmaktadır. 

HER BİR SORUN İNŞAAT MALİYETLERİNDE ARTIŞA NEDEN OLMAKTA

Hızlı yapılmış problemli inşaatlar, bitirilemeyen yarım bırakılan inşaatlar, niteliksiz yapılar hem ilimizde hem de ülkemizde istihdam ve güvenlik açısından da büyük sorunları beraberinde getirmektedir. Belediyelerde sık sık yapılan imar değişiklikleri, teknik personel yetersizliği, ruhsat harçlarının yüksekliği, alt yapısı yapılmayan alanların imara açılması, Bakanlık uygulamalarında ki değişiklikler ve belirsizlikler, her şey dijital ortama geçtiği halde kırtasiyecilikte ki artışlar sektörü etkileyen diğer olumsuz nedenlerdir. Bunlara daha birçok olumsuzluklar eklenebilir. Bankalarda yaşanan kredi zorlukları, keyfe keder alınan komisyonlar, işlem paraları, kurumlarda ki farklı uygulamalar sektör çalışanlarını olumsuz etkilemektedir. Her bir sorun inşaat maliyetlerinde artışa neden olmakta akabinde yaşanan iş bırakmalar, iş tasfiyeleri, kalitesiz inşaatlar, konkordatolar, iflaslar beraberinde birçok mağduriyeti yaratmakta ve işsizliği de tetiklemektedir. Ne yazık ki bu konuda yüzlerce mağdurun feryatlarını TV ekranlarında izlemekteyiz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi