Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Bülent Ecevit Üniversitesinde “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konferansına katıldı.

Üniversitenin 2021-2022 Akademik Yıl etkinlikleri kapsamında BEÜ Sezai Karakoç Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa; Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Kamu Kurum ve Kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Bülent Ecevit Üniversitesinde düzenlenen “Ombudsmanlık ve Türkiye’nin 2023 Hedefleri” konferansında şunları söyledi:

DAHA İYİSİNİ YAPMAK ZORUNDAYIZ

“Türkiye son 15-20 yılda geçmişinde birikimiyle her alanda fevkalade mesafe aldık. Hizmetler arttı, hizmetler çeşitlendi, kalitesi arttı ama yeterli mi? Yeterli değil. Daha iyisini yapmak zorundayız. Daha iyisini yapmanın yolu da bu sunulan hizmetlerin denetiminden geçiyor. Denetim güzel bir şeydir. Biz kamu kurumlarının verdiği hizmetlerin çeşitleri ve kalitesini biliyoruz. İşte bu hizmetlerin denetlenmesi gerekiyor. Anayasanın temel hükümlerinden birinde “idarenin her türlü eylem ve işlevi yargı denetimine tabidir” diyor. Bu idarenin vazgeçilmez unsurudur. Yargı denetimi idarenin sınırlarını belirler. İdarenin eylem ve işlevlerinin tümü hukuka uygun olabilir ama dünyadaki gelişmeler ve tecrübeler hukuka uygun olmasını yeterli bulmamış. İdarenin eylem ve işlemleri insan haklarına da uygun olması gerekiyor denmiş. Ayrıca denmiş ki buda yeterli değil hakkaniyete uygun olması gerekiyor denmiş. İşte burada değişik kurumlar türemiş bunlardan bir tanesi de Kamu Denetçiliği Kurumu. İdareyle ilgili aklınıza gelebilen her türlü işlem bizim alanımıza giriyor. Alanımıza girmeyen 2 konu var. Parlamentonun çalışmaları esnasındaki işleyiz ile yargıya intikal eden konular ve davalar bizim alanımıza girmiyor.

CİMER’İ LÜZUMSUZ YERE MEŞGUL EDİYORLAR

2010 yılında Anayasa değişikliğiyle birlikte Kamu Denetçiliği Kurumu anayasanın 74’üncü maddesinde yerini almış. Değerli yönetici arkadaşlarım şundan şikayet edebilirler; “CİMER’e evrak yetiştirmekten bıktık. Kamu Denetçiliğine evrak yetiştirmekten yorulduk” doğrudur çünkü bu hakları lüzumsuz yere kullananlarda var. Onları önlemek içinde mekanizmalar kurulması lazım. Yoksa bu hakkın ortadan kaldırılmasını düşünmek doğru değil. CİMER’i lüzumsuz yere meşgul ediyorlar diye CİMER’i kaldırmak düşünülemez, Kamu Denetçiliği Kurumuna veya başka bir kuruma gereksiz başvurular var diye kaldırmamız mümkün değil. Bunlar güzel şeyler ama bu haklarımızı güzel kullanmamız gerekiyor. Bizleri Türkiye Büyük Millet Meclisi seçiyor. Biz vatandaş ile idare arasında bir barış köprüsü, bir bakıma halkın avukatlığını yapan idare ile vatandaş arasında hakem kurumuz. Adalete erişmede 3 tane unsur önemli. Birincisi başvurunun çok kolay olması gerekiyor. İkincisi başvurunun ucuz veya bedava olması gerekiyor. Başvuruların kısa sürede karara bağlanması gerekiyor. Kamu Denetçiliği Kurumunda herhangi bir ücret alınmıyor. Üçüncüsü de Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurudan itibaren en geç 6 ay içerisinde karar verilir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi