Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti editör masası konuğu İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Ertuğrul Güner oldu.

İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Ertuğrul Güner Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti editör masasında pandemi süreci ve müdürlüğün yaptığı hizmetler açısından önemli açıklamalar yaptı.

Ziyarette ilk konuşmayı yapan Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Güner'e ziyaretinden dolayı teşekkür ederek özellikle pandemi sürecinde özveriyle görevlerinin başında olan tüm sağlık çalışanlarına işlerinde kolaylıklar diledi.

2017'nin Kasım ayında göreve başladığını belirten İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Ertuğrul Güner ise şunları ifade etti:

SAĞLIK YATIRIMLARIMIZ DEVAM EDİYOR

“7-8 aydır gündemimizde tamamen koronavirüs (Covid-19) var ama diğer diğer sağlık yatırımlarımız da devam ediyor. Şehrin en çok dikkat çeken sağlık yatırımı 424 yataklı Atatürk Devlet Hastanesi Binası. İnşaatımız yüzde 85 oranında tamamlandı. 2021 senesi Ağustos ayı gibi bina teslim edilecek. Hastanemiz hizmet bakımından daha konforlu ve ilimize daha yakışır bir hastane olacak. Bizlerde ilimize yakışır daha iyi sağlık hizmetleri sunacağız.

GÜNDE 750-800 CİVARINDA TEST YAPIYORUZ

Tanıyla ilgili Eylül ayının 17’sinden itibaren Atatürk Devlet Hastanesinde PCR cihazı elde edildi. 2 Tane BEÜ’nde 1 tane Atatürk Devlet Hastanesinde olmak üzere 3 tane PCR cihazıyla hizmet veriyoruz. Sayın Valimiz 850 rekor demişti. Şuan için günlük ortalama 750-800 bandında test yapıyoruz. Bugüne kadar 66 bin kadar test yaptık. Buda Zonguldak’ın yaklaşık yüzde 13’üne denk gelen bir rakam. Filyasyonda başlangıçta sayımız 30’lu rakamlardaydı en son 88 oldu. Her ekibin 3 kişiden oluştuğunu düşünürsek yaklaşık 270 kişi sahada çalışıyor.

BİR VAKANIN YANINDA 4-5 KİŞİ TEMASLISI OLUYOR

Bir vakanın ortalama 4,3 temaslısını tespit ediyoruz. Yani bir vaka var ise onun yanında 4-5 kişi temaslısı oluyor. Hiç belirtisi olmuyor, ama onları sürekli arayıp kontrol ediyoruz. Çoğu zaman şikayetleri varsa yerinde numuneyi alıyoruz, artık herkesi hastaneye taşımıyoruz. Şuan hastanelerimizin yatak doluluk oranı yüzde 48-49 bandında, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 23 civarında. Bu rakamlar vatandaşlarımızı yanıltmasın bu hastalarımızın hepsi korona değil diğer hastalarımızda var. Normal sağlık hizmetimiz devam ediyor.

ZONGULDAK’TA VAKA SAYILARINDA BİR TAKIM HAREKETLENMELER VAR

Bakanımız tüm Türkiye genelinde bir takım artışların olduğunu söyledi. Zonguldak’ta da vaka sayılarında bir takım hareketlenmeler var. Ama hasta sayımızda vaka sayısına doğru orantıda bir artış yok. Bunu da biz filyasyon ekibimizin sahadaki çalışmasına bağlıyoruz. Erken tespit edip erken ilaç verip hastalık ağırlaşmadan, hastaneye gelmesine gerek kalmadan tedavi etmenin başarısını burada görüyoruz. Avrupa bile bunu yapmıyor bunu yapan tek ülke Türkiye. Burada elimizi en çok kuvvetlendiren Antiviral (virüs öldürücü) ilacın ülkemizde üretilmiş olması. Son 2 aydır hiçbir sıkıntımız yok. Ne kadar istersek bakanlığımız bunu bize temin edebiliyor.

BULAŞIN YÜZDE 50’Sİ AİLE İÇİ

Klasik olarak şunu söylemek istiyorum, şu an bakanımızın da söylediği gibi pik dalgalanma var. Kurallar aslında çok kolay. Maske, hijyen ve mesafeye uyarsak bu dalgalanmayı çok şiddetli bir şekilde atlatmayız. Aralık ayının sonlarına aşıyı bulabilirsek çok az hasarla bu virüs pandemisinden kurtulacağımızı düşünüyorum. Birkaç ay daha sabırla bunu minimum hasarla atlatabiliriz. Bulaşın yüzde 50'si aile içi temas. Çünkü evlerimizde maske takmıyoruz. Evimizin içinde de tedbirler almalıyız. Bu aralar dedeleri, anneanneleri, babaanneleri bir süre daha ziyaret etmeyelim.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi