TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Tuğrul Dereli TSO’yu ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir'e “Coğrafi İşaretler ve Gıda Mühendisinin Rolü” kitabını takdim etti.

Tuğrul Dereli “Bir geleneksel ürüne coğrafi işaret alındığında; hem ürünün hem de yöresinin tanıtımına büyük fayda sağlar, piyasada diğer ürünlerden farklılaşarak tüketiciyi kendisine çeker, önemli bir pazarlama aracı haline gelir, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri koruyarak turizme katkıda bulunur ve kırsal nüfusu yerinde tutarak göçü önler ve istihdam yaratır. Ayrıca, biyolojik çeşitliliği korur, ürünlerde taklit ve tağşişin önlenmesini sağlayarak tüketiciye güven verir.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası da geleneksel değerlerimizden Malay ve Zılbıt için coğrafi işaret çalışması başlatmıştır. Zonguldak geneline de baktığımızda da geleneksel ürün yönünden oldukça zengin bir bölgede yaşıyoruz. Coğrafi işaret potansiyelimiz oldukça yüksek. İl genelinde şu ana kadar 5 adet Coğrafi işaret tescilli ürünümüz var” dedi.

Dereli açıklamasında, “Meslek örgütümüz TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından Bolu İl Temsilciliğimizin koordinasyonunda benim de içinde bulunduğum “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu” oluşturularak; yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ardından gıda mühendisleri ve sektör paydaşlarına coğrafi işaretler konusunda bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla “Coğrafi İşaretler ve Gıda Mühendisinin Rolü” kitabı yayınlandı. Bu kitap büyük bir Coğrafi İşaret potansiyeli olan ülkemizde doğru tarım ve gıda politikalarının oluşturulması, tescilli ürünlerin geliştirilmesi, denetlenmesi ve ideal bir Coğrafi İşaret sisteminin kurulması için katkı sunacaktır. Kitabımız odamızın Web sayfasında dijital ortamda da bulunmaktadır. Ayrıca Gıda Mühendisleri Odası olarak öncelikle değerli üreticilerimizde Coğrafi İşaret bilinci ve sorumluluğunu yerleştirmek, gıda güvenliğini sağlamak, tescil sahibinin sorumluluklarını yerine getirmesine katkıda bulunmak için tüm paydaşların yanında olacağımızı belirtmek istiyoruz. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Metin Demir'e kabulleri ve bölgemize değer katacak coğrafi işaret çalışmaları için teşekkür ediyorum'' dedi.

TSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Tuğrul Dereli' ye ziyaretleri ve Coğrafi İşaretler ve Gıda Mühendisinin Rolü kitabının takdimi için teşekkür etti.

Demir, '' yöresel yemeklerimiz malay ve zılbıt için başlatmış olduğumuz coğrafi işaret alınması sürecinde ve sonrasındaki süreçte kendilerinin bilgi birikiminden istifade edeceğiz'' dedi. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi