Asgari ücretin artışından sonra memur ve emekliler de maaş zammını bekliyor. En düşük memur maaşının 22 bin TL’ye çıkaracak teklifte sona yaklaşıldı. Öte yandan gözler 5 Temmuz’da açıklanacak olan enflasyon rakamlarına çevrildi.

Bilindiği gibi memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 5 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,13'lük enflasyon farkı olanağı doğdu. 5 aylık verilere göre SSK ve Bağkur emeklilerinin zammı şimdiden yüzde 15,26 oldu.

TRT Haber’de yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bayram sonrası teklife son şeklini vermesi bekleniyor. 

En düşük memur maaşı 22 bin TL’ye yükseltilecek. Diğer memurlara göreve, unvana, mesleki kariyer kriter, dereceye göre kademeli artış bekleniyor. Refah payı artışı da zam oranlarını belirleyecek.

ZAM BEKLENTİSİ NE?

Konuyla ilgili beklentilerini CNN Türk canlı yayınında açıklayan Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya şu ifadeleri kullandı: "Kamunun değerleme oranı bize ışık tutabilir. Oraya kadar artışların geleceğini düşünmüyorum. Geçtiğimiz enflasyona göre yapılacağı için yüzde 17 ile yüzde 30 arasında bir seviyenin değerlenebileceğini ben öngörüyorum. Ama daha yukarıya yani yüzde 40’lara çıkacağını şimdilik değerlendirmiyorum. “

İŞTE KONUŞULAN ZAM ORANI  

Emeklilere sadece enflasyon kadar zam geliyor. Onların şu anki hakkı yüzde 15, yaklaşık yüzde 2-2.5 fark daha geldiğinde yüzde 17’ler hakkı olacak. Üzerine sosyal refah payı. Beklentim yüzde 25-30 arasında olacağı yönünde.   (Haber merkezi)

Et 4 rakamlı Et 4 rakamlı

Editör: Murat Barutçu