Zonguldak’ta Gaziler Haftası yapılan etkinlikler ile kutlanıyor. 19 Eylül Gaziler günü nedeniyle Muharip Gaziler Derneği ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı gençler Madenci anıtından valilik önüne kadar yürüyüş yaptılar.

Yürüyüşe, Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Çantaş, Aile ve Sosyal Politikalar il müdür vekili Veli Köktürk, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Yüksel ile, Muharip Gaziler ve Gençlik Merkezi öğrencileri katıldı.

VALİLİK ÖNÜNDE ATATÜRK ANITINA ÇELENK SUNULDU

19 Eylül Gaziler günü nedeniyle yapılan yürüyüşün ardından Zonguldak Valiliği önünde Atatürk anıtına çelenk sunum töreni gerçekleştirildi. Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediye Başkanlığı ve Muharip Gaziler Derneği tarafından Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okunarak şanlı bayrağımız gazi tarafından göndere çekildi.

Valilik önünde düzenlenen törene, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Vali yardımcısı Turgut Subaşı, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Jandarma Alay komutan vekili Yarbay Murat Apaydın, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, AK Parti İl Başkan vekili Ömer Gülay, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, daire müdürleri ile öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Muharip Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Çantaş, “Esareti ve işgali kabul etmeyen Türk milleti 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasındaki kahraman Türk ordusu emperyalistlerin maşası olan Yunan ordusun 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun ve en kanlı muharebelerinden birisi olan, Sakarya Meydan Muharebesi’nde tarihinin en büyük bozgununa uğramıştır. Yunan ordusu bir sene sonra da Dumlupınar’da aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan kovulmuştur” dedi.

Çantaş konuşmasına devam ederek, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, 19 Eylül 1921 tarihinde, bu emsalsiz zaferin anısına Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk milleti adına, “Gazilik” Unvanı ile ‘Mareşallik’ rütbesini tevcih etmiştir. 19 Eylül, muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin Şeref ve Kahramanlık Günü’dür” diyerek şunları söyledi:

“19 Eylül, tüm gazilerin, en büyük gazi Mustafa Kemal Atatürk ile bütünleştiği bir gündür. Bugün de burada bu kutlu günün 100. Yılı olması münasebetiyle sizlerle beraber bir arada bulunmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Gururla taşıdığımız Gazilik Unvanı. Ata’mızdan biz gazilere intikal eden en büyük mirastır. Kahraman gaziler, ‘Gaziler gününüz’ kutlu olsun. Sizler, En Büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehitlerimiz ile birlikte Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız.

Bugün, Türk ordusu karşısında her defasında hüsrana uğrayan, dünün emperyalist güçleri iç ve dış terör örgütlerini kullanarak emellerini tekrar gerçekleştirme gayreti içindedirler. Terör örgütü mensubu hainler bu güçlerle aynı amaca hizmet etmektedirler. 15 Temmuzda, Türk Silahlı Kuvvetleri ve devletimizin tüm kademelerinde yuvalanan millet ve cumhuriyet düşmanları, milletimize darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsüne, başta ordumuzun gerçek vatansever askerleri ile emniyet teşkilatımızın ve asil milletimizin kahraman evlatları geçit vermemiştir. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, bölünmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir. İnanıyoruz ki, kan dökülerek Türk’e vatan olan bu topraklar, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacaktır.

19 Eylül Gaziler günü münasebetiyle, En büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm gazilerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen tüm şehitlerimizi Türkiye Muharip Gaziler Derneği olarak rahmet anıyor, hayatta olanlara da sağlık ve esenlikler diliyoruz.”

Törende, İl Milli Eğitim Müdürlüğünde görevlendirilen bir öğrenci tarafından günün anlam ve önemine uygun şiir okundu.

GAZİLER KABRİSTANI ZİYARET EDİLDİ

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Zonguldak Valiliği önünde düzenlenen törenin ardından protokol, Asri Mezarlıkta bulunan Gaziler Kabristanını ziyaret ederek, Gazi mezarlarına karanfil bırakıldı. Okunan Kur’an-ı Kerim’in ardından İl Müftüsü Aşır Durgun tarafından dua edildi.

Editör: Haber Merkezi