Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce, Gökçebey Orman Fidanlığında içinde yer alan Orman Zararlılarıyla Biyolojik Mücadele Laboratuvarında yapılan laboratuvar çalışmalarını anlatıldı.

Gökçebey Orman Fidanlığında içinde yer alan Orman Zararlılarıyla Biyolojik Mücadele Laboratuvarında yapılan laboratuvar çalışmalarını gazetecilere anlatan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Orman köylülerinin önemli bir gelir kaynağı ve önemli bir odun dışı orman ürünü olan kestaneye arız olan kestane gal arısına karşı yapılan biyolojik mücadele çalışmalarının yerinde gösterildiği uygulamaya ve kestane gal arısının doğal düşmanının kestane sahalarına salınması hakkında  bilgi verdi.

Kestane Gal Arısı zararlısı hakkında gazetecilere açıklama yapan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, şunları söyledi:

GAL ARISI KESTANE AĞACI ZARARLISI OLARAK BİLİNMEKTE

“Bilimsel adıyla Dryocosmus kuriphilus (Kestane gal arısı), dünya genelinde önemli bir kestane ağacı zararlısı olarak bilinmektedir. Çin kökenli bu böcek Çin’den sonra Japonya (1941) ve Avrupa’nın (2002) Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerinde görülmüştür. Şu anda neredeyse tüm dünyaya yayılmış bulunmakta olup ilk kez ülkemizde 2014 yılında Yalova’da ormanlık alanlardaki kestane ağaçlarında tespiti yapılmıştır. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğümüz ormanlarında geçmiş yıllarda tespiti bulunmamakla birlikte Zonguldak ili Kilimli ilçesi ve Bartın ili Kızılkum köyü Kestane ağaçlarında zararlının varlığı 20.05.2020 tarihinde tespit edilmiştir. Zonguldak İli Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy, Göbü ve Türkali Köyleri ile Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkileri, Devrek İlçesi Alparslan Köyü mevkiinde toplam 1395 Ha alandaki kestane ağaçların zararlının varlığı tespit edilmiştir. Bölge Müdürlüğümüz, Bartın Orman Fakültesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde survey çalışmaları ve mücadele sürecini planlamaktadır. Bu kapsamda Zonguldak ili Muslu Beldesi, Şirinköy, Kurtköy,Göbü ve Türkali Köyleri mevkileri ile Devrek ilçesi Alparslan Köyü mevkiinde ve Bartın İli Büyükkızılkum, Güzelcehisar mevkilerinde geçen yıl mekanik mücadele kapsamında üzerinde gal bulunan dallar kesilip yakılmak suretiyle imha edilmiştir. Bu zararlı kestane ağacında gal denilen fazla sayıda anormal bir yapının gelişimi ile bu ağaçların yaprak, çiçek ve meyve gibi kısımlarını etkileyerek alınan verimin oldukça azalmasına yol açar. Çiçek oluşumlarını da etkilediği için kestane üretiminin yanı sıra bal üretimini de olumsuz yönde etkilediği düşünülmektedir. Bu zararlı ile mücadelede en etkili yöntem olarak biyolojik mücadele yöntemi seçilmiş olup bu kapsamda Bursa İlimizde Orman Müdürlüklerimize bağlı laboratuvarlarda doğal düşmanı olan Torymus sinensis üretimi yapılmaktadır.

KESTANE GAL ARISI YEREL PARAZİOİT DÜŞMANLARININ VARLIĞI ARAŞTIRILDI

16 Haziran 2020 tarihinde Bartın Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yafes YILDIZ, Bölge Müdürlüğümüz ileZonguldak ve Bartın Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ilgili teknik elemanlarından oluşan bir heyet Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı bulunan laboratuvarlarda yapılan çalışmaları yerinde inceleme ve akabinde Zonguldak Gökçebey’de bulunan Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarında üretim gerçekleştirilmesi amacıyla Bursa iline ziyaret  gerçekleştirmiştir. Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus) zararlısının doğal düşmanı olan Torymus sinensis’in üretimi ve doğaya salınması için Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde  bulunan Gökçebey Orman Zararlılarıyla Mücadele Teşhis ve Tanı Laboratuvarımızın yanına Torymus sinesis üretimi için çardak tesis edilerek Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Taşköprü ve Kurtköy şefliklerinden 45.000 adet gal, 27 Kasım 2020 tarihinde getirilmiş, getirilen galler her kutuya 3000 adet olmak üzere karton kutulara yerleştirilerek gallerin içinden Torymus sinensis çıkışı gözlemlenmiştir. Ayrıca Zonguldak Orman İşletme Müdürlüğü Göldağı İşletme Şefliğinden 3.000 adet gal toplatılarak Kestane Gal Arısı (Dryocosmus kuriphilus)’un yerel parazioit ve düşmanlarının varlığı araştırılmıştır. Kutulardan ilk Torymus sinensis çıkışı 14 Nisan 2021 tarihinde gerçekleşmiştir. Kestane ağaçlarında gallerin olgunlaşma döneminde Torymus sinensis çıkışını yavaşlatmak için karton kutular iklimlendirme odasında muhafaza edilmiştir.

KESTANE GAL ARISI GRUPLARA AYRILMAKTADIR

Torymus sinesis’lerin dişi ve erkek tayini yapılarak 50 erkek 100 dişi olacak şekilde gruplara ayrılmaktadır. Gruplar halinde sahaya salım yapılarak ağaçlardaki gallere yumurtalarını bırakmaları sağlanmaktadır. Torymus sinesis kestane gallerinin içine kendi yumurtasını bırakınca yumurtasından çıkacak larvası kestane gal arsının larvasından beslenerek gallerden kestane gal arısının (Dryocosmus kuriphilus) haziran temmuz ayında çıkışı önlenmiş olacaktır. Torymus sinesis salımı yapılan sahalardaki galler ekim-kasım aylarında tekrar toplanarak 2022 yılı Nisan-Mayıs aylarında bıraktığı yumurtalardan tekrar  Torymus sinesis çıkışı sağlanacak, üretilen Torymus sinesis’ler tekrar araziye salınacaktır. Her yıl düzenli salımlar ile Torymus sinesis’in yerleşik bir tür haline gelmesi sağlanarak kestane gal arısının popülasyonunun düşürülmesi hedeflenmektedir. Bu gün itibariyle Zonguldak İşletme Müdürlüğü, Göldağı İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan Göbü ve Şirinköy beldelerimizde bulunan kestane ormanlarımıza Kestane gal arısıyla biyolojik mücadele kapsamında Torymus sinensis erginlerinin salımı yapılmıştır. Gal arısı, daha fazla ve daha iri meyve elde etme beklentisiyle dışarıdan gal arısı bulaşmış fidanların getirilerek dikilmesi ile yayılmaktadır. Bu sebeple farklı yetişme ortamlarından fidan nakledilmesi ve dikilmesi gal arısının yeni yayılış göstermesine sebep olacağı unutulmamalıdır.” Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi