Devrek Orman İşletme Müdürlüğü Ören Orman İşletme Şefliğinde 2020 yılı Silvikültür Programında bulanan gelir getirici tür olarak 2009 yılında tesis edilen 24–25 nolu bölmelerde toplam 10 hektarlık alanda Çfa – Çfa3-2 meşcere tiplerinde kozalak verimini ve meyve üretimini arttırmaya yönelik budama yapıldı.

Budama işlemine vejetasyon mevsimimin bitimiyle Ekim ayının ilk günlerinde başlanıldı. En az 2-2,5 m boya erişmiş fertlerde alt dal budaması ve taç (tepe) budaması şeklinde yapıldı.

Alt dallar budanırken alttan 2-3 dal halkası kesilerek budanan kısmın gövdenin 1/3 ünü en fazla 1/2 sinin geçmemesine dikkat edildi.

Taç (tepe) budaması yapılırken ağaçların tepelerinin içlerine kadar ışık girmesini ve hava akımını sağlayacak şekilde budama yapılmasına dikkat edildi. Bunun için öncelikle aynı dal halkasında bulunan, diğer dallara göre daha ince ve cılız olan yan dallar alındı. Ayrıca ağaçta kalan yan dallara bağlı ince dalların gövdeden itibaren ilk 1-3 dal halkasında bulunanların tamamı daha sonrakilerden ise sadece tacın içinde kalan yani gövdeye bakan ince dallar kesildi. Budama esnasında dalların gövdeye 2-3 cm mesafeden kesilmesine dikkat edilerek kesim yerlerinden gövdeyi etkileyebilecek enfeksiyon riskinin düşürülmesine çalışıldı. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi