Üniversite-Kamu -Sanayi işbirliği kapsamında, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi  tarafından "Gelecek Filyos'ta Şekilleniyor" mottosuyla düzenlenen Filyos Çalıştayı başladı.

Çalıştaya Sanayi ve Teknoloji Bakan Yrd Hasan Büyükdede, TÜBİTAK Bşk. Prof.Dr.Hasan Mandal, Ulaştırma Altyapı Yatırımları Genel Müd.Dr.Yalçın Eyigün, Denizcilik Genel Müd. Ünal Baylan, TPAO Genel Müd. Melih Han Bilgin zoom yöntemi ile katılarak çalışmalara yönelik bilgi verdiler.

Bülent Ecevit Üniversitesine bağlı Sezai Karakoç  Kültür salonunda düzenlenen ‘Gelecek Filyos’ta Şekilleniyor’ çalıştayına, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, İl Jandarma Alay komutanı Kıdemli Albay Gönen Süslü, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Zeki Tosun, Zonguldak belediye başkan vekili Murat Uzun, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, kaymakamlar ve daire müdürleri ve akademisyenler katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Üniversite olarak projeyi çok önemsediklerini ifade ederek, “Bu mega projenin bölgesel ve ulusal etkileri, kazanımları, bu çerçevede geleceğe dönük projeler üretilmesi, muhtemel ve mevcut sorunlar ile çözüm yollarının akademisyenler ve paydaşlarca ortak bir akılla ortak bir zeminde tartışılarak projenin misyonuna hizmet etmek üzere uygulamalar ve değerlendirmeler yapılacaktır. Ülkemize, bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını dileğiyle verimli ve faydalı bir çalıştay diliyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunarım” diye konuştu.

 EN BÜYÜK KEŞFİ KARADENİZ''DE YAPTIK

Türkiye Petrolleri A. O. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "En büyük keşif Karadeniz de yapıldı. Tespit kuyuları kazıyoruz ve arkasından kuyu testleri başlayacak. Mart 15 de sismik verilerin toplanması sona erecek. Şu an itibariyle 3270 metre derinliğe ulaştık. Kuyu testleri Nisan da Kanuni ile başlayacak.  Rezerv arayışlarımız da tabi ki devam edecek. 10 üretim kuyusu kazmayı planlıyoruz. Tabiki ithalatta azaltacak. Karada kurulacak olan tesis için 1 Mart'ta başlıyoruz. Ve 2023 de  üretime başlamak istiyoruz. Bölgedeki istihdam ve üniversiteler açısından çok önemli girdiler sağlanacak. Filyos bizim için bir mücevherdir.Filyos'ta yer bilimleri merkezi alanı  kurulacak. Tüm bunlar Filyos'a büyük bir dinamizm getirecek" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Ulaştırma alt yapısının sürdürülebilir olması önemli.Kara,hava, deniz ve demiryolu olarak dengeli bir ulaşımı sağlamak istiyoruz. Filyos limanını inşa ediyoruz. 463 ana projeye bakanlığımız devam ediyor. Filyos'ta limanımızın demiryolu ve kara bağlantısı için Dünya bankası ile 350 milyon dolarlık kredi sözleşmesi imzaladık. Filyos’ta  limana kadar 12 km’lik bir demiryolu yapacağız” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan,  çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Deniz taşımacılığı çok önemli. Dünya ticaretinin yüzde 85'i deniz yolu ile yapılmaktadır. Covit 19 deniz ticaretinin önemini daha da arttırmıştır .Dolayısıyla limanlar çok önem kazanıyor.Filyos projesi bir vizyon projesidir. Karadeniz’deki en derin liman olacak. Filyos ithalat ve ihracat için önemli bir çıkış noktasıdır"  dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ,  çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Üretim odaklı olarak üretilenlere katma değer katmak istiyoruz. Birlikte geliştirip birlikte geliştireceğiz. Tübitak olarak ARGE ve Yenilik süreçlerinde katkı vereceğiz.  Projeye her türlü katkıyı vermek istiyoruz. Rektörümüze de bu çalıştayı düzenlendiği için teşekkür ederim” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, çalıştaya video konferans sistemi ile katılarak, "Filyos bizlerin  gözbebeğidir.6 milyon metre kare endüstri bölgesi teşekkül ettirildi.Filyos limanı Batı Karadeniz bölgesini kalkındıracaktır. Endüstri  bölgesinde çevreyi kirletmeyen sanayi kurulacak.  Gaz Filyos’ta karaya çıkartılacak. Tesis kurulacak ayrıca çeşitli yatırımlar yapılacak. Demir, hava ve karayolu çalışmaları devam edecek. Sanayi alanında yatırımcıların tespiti devam ediyor” dedi.

Filyos Çalıştayında son olarak konuşan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, ‘Filyos Projesi kalkınmamızın lokomotifi olacak” diyerek şunları söyledi:

"Filyos ilimizin yıldızı olacak. Filyos tek bir proje değil, bünyesinde  endüstri, serbest bölge, OSB’ler,  Filyos Liman projesine hazır olmalıyız. Ulaşımında çözülmesi gerekiyor. Projenin batı bağlantısı  karayolunun tamamlanması lazım. Bölgenin imar durumunu çözeceğiz. İçme suyu çözümü için birlik kararı aldık. İş gücünü yetiştirmek  çok  önemli. Bölgenin önümüzdeki süreçte ilimizin kalkınması olacak. Bu toplantı çok önemli”

20  üniversiteden akademisyenlerin katıldığı Filyos Çalıştayı  Cumartesi günü  gerçekleştirilen sunumlar ile son buldu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi