Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, pandemi nedeniyle sıkıntı yaşayan esnafa karşılıksız hibe desteği verilmesi ve tüm borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Verilen desteklerin yetersiz kaldığını ve borçlar hep faizli ertelendiğini belirten Coşkun, “Esnafın yarasına merhem olacak karşılıksız hibe desteği verilmeli ve tüm borçları faizsiz yılsonuna kadar ertelenmeli. Bu yükü esnafımız artık kaldıracak durumda değil. Esnafın özellikle SSK, Bağkur ve vergilerinin bir kısmı ötelendi ama faizleriyle birlikte ötelendi. Biz bu ödemelerimizin bir yıl faizsiz ötelenmesini istiyoruz” dedi.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, açıklamasına şöyle devam etti:

ESNAFIN SSK, BAĞKUR VE KREDİ BORÇLARI FAİZSİZ ÖTELENMELİ

“17 günlük tam kapanma sonrası yayımlanan genelge sonrası mağdur olan işletmelerimiz yine kapalı kaldılar. Hiç açılmayan meslek guruplarımız var. Bu meslek guruplarımız 17 Mayıs’ta açıklanan genelgeyi bekliyordu şimdi 1 Haziran’a kadar yine bekleyecekler. Esnafın özellikle SSK, Bağkur ve vergilerinin bir kısmı ötelendi ama faizleriyle birlikte ötelendi. Biz özellikle SSK ve Bağkur ödemelerimizin bir yıl faizsiz ötelenmesini istiyoruz. Devlet ve özel bankalardan kullandığımız kredilerimiz var bu kredilerin bir kısmını bankaların bir kısmını da devletimizin süspansiyon yaparak ödemesi gerekiyor çünkü pandeminin sebebi küçük esnaf değil. Ama pandeminin en büyük sıkıntılarını çeken küçük esnafımız oldu. Özellikle kabine toplantısında sayın cumhurbaşkanımızın müjdeler vereceğini tahmin ediyoruz.

ESNAFIN FAİZSİZ KREDİYE ÇOK İHTİYACI VAR

Pandemi nedeniyle ekonomik olarak zor durumda olan esnafımızın krediye çok ihtiyacı var. Bizim talebimiz faizsiz ve bir yıl geri ödemesiz 25 ila 50 bin lira arasında kredi kullanabilmektir. Biz hibe kredi istemiyoruz ama devletimiz hibe kredi verirse esnafımız biraz olsun nefes alır. Bu kredi talebimiz kabul edilirse esnafın çarkları dönmeye devam eder. Çünkü küçük esnaf ve sanatkarlar ekonominin barometresidir. Küçük esnaf olmazsa büyük esnafın olma şansıda yok. Bu nedenle kredi ve faizlerin silinmesi yönündeki desteğe en fazla ihtiyaç duyan kesim küçük esnaf ve sanatkarlarımızdır. 17 günlük tam kapanma sonrası küçük esnafın kredi, bağkur ve SSK borcunu ödeme şansı yok. Borcunu ödeyemeyen esnafın sicili de bozulacak bu nedenle sicil affı da istiyoruz. Sicil affını da şu şekilde istiyoruz; Bankaların veri tabanında esnafın bilgileri güncel. Bankaların veri tabanındaki sicilinde silinmesini istiyoruz. Esnaf TC numarasını veriyor sicili ortaya çıkıyor biz bunun da mücbir sebep sayılarak tamamen silinmesini istiyoruz. Aksi takdirde sicili bozulmayan esnaf kalmayacak.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi