Son genelge ile kısıtlıda olsa birçok esnaf rahat nefes alırken bazı esnaflar için sıkıntı halen devam ediyor.

Açıklanan son genelge ile kahvehane, kafe, çay ocakları, lokanta, halı saha, spor salonu, lunapark gibi işletmeler kurallar çerçevesinde açıldı. Yeme-içme yerleri 07.00-21.00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapabilecek, saat 24.00'e kadarda paket servisi yapabilecek.

Esnafımız adına umutluyuz alınan kararlara da son derece saygılıyız diyen Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük:

KÜÇÜK: “KAHVEHANELER YİNE YASAK KAPSAMINDA KALDI”

“1 Temmuz itibariyle kısıtlı olan işletmelerimiz faaliyetlerine yine kısıtlı bir şekilde genelge doğrultusunda başlamışlardır. Özellikle kahvehanelerimiz, çay ocaklarımız, internet kafelerimiz, kafeteryalarımız, Playstation oyun salonlarımız faaliyetlerine sınırlı bir şekilde başlamıştır. Burada bizim için ve kahveci esnafımız için önemli olan oyunların biran önce açılmasıyla ilgiliydi fakat bu genelgeyle de oyun faaliyetlerimiz yasak. Kahvehanelerde oyun onanmasına izin verilmemektedir ve yine yasak kapsamındadır. İçeride ve dışarıda oturan müşteri sayısına sınırlama getirilmiştir. Bizim hükümetimizden beklentimiz oyunların serbest olmasıydı. 16 Mart 2020 tarihinden bugüne kadar olan süreçte oyunlarımız kapalı ayriyeten birahanelerimizde ve hiç açılmayan mesleklerden. Bizim bu konuda beklentilerimiz farklıydı ama kahvehanelerimiz ve diğer işletmelerimiz en azından müşteri kabul etmeye başlamışlardır. Bu yönden de esnafımız adına umutluyuz alınan kararlara da son derece saygılıyız. İçinde bulunduğumuz süreç salgın bir süreç ama esnafımız ticaretinin sonrasını göremiyor. Esnafımız bir sonraki kısıtlamalarla ilgili süreçte açıklanacak olan genelgelerde bundan sonrası için maliyetlerini ve giderlerini karşılayamaz durumda olacaktır. Esnafımız bundan sonraki süreçte daha da zor durumda kalacaktır” dedi.

KILIÇ: “HAZİRAN AYI ÇOK ÖNEMLİ”

Son genelge ile çay ocağını açarak işyerinin önüne belirlenen kurallara göre masa ve sandalyesini koyarak müşterisine hizmet etmeye başlayan Çay Ocağı işletmecisi Arif Kılıç: “Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamayla birlikte pandemi döneminde yeni bir sürece girmiş olduk. İçinde bulunduğumuz süreci sayın cumhurbaşkanımız net bir şekilde açıkladı. Esnafların ve kapalı olan işyerlerinin ne kadar zor durumda ve mağdur olduklarının farkında bu farkındalık bizim önümüzü kısmen açmış oldu. Yapılan bu değişiklikle beraber Türkiye’de kapalı olan mekanlarımızın çok büyük bir bölümü tekrar kendi işlevlerine geri döndüler. Haziran ayı dönemi aslında bizim için bir deneme süreci. Eğer bizler bu süreçte bizlere verilen yetkiyi istenildiği şekilde kullanırsak, kurallara ve kaidelere dikkat edersek, umursamazlık yapmazsak inşallah Temmuz ayında süreç esnaflarımız ve vatandaşlarımız için daha iyi olacak ve sürecin sonuna doğru hızlı bir şekilde gideceğiz. Yapılan son düzenlemeyle mekanlarımızın açılması bizi ticarete yeniden istenilen şekilde döndürecektir. Bizlerde elimizden geleni yaparak kurallara uyacağız. Bu süre içerisinde esnafımız mağdur olmuştur, sıkıntılar çekmiştir ama devletimizin belirlediği kurallara da harfiyen uymuştur. Sıkıntı herkesin sıkıntısı sadece bizim değil dünyanın sıkıntısıdır. İnanıyorum ki Temmuz ayı itibariyle önümüz daha da açılacak. Zonguldak halkı esnafına esnafta Zonguldak halkına sahip çıkacaktır. Sayın cumhurbaşkanımıza ve bu anlamda yetkili olan tüm kurumlara teşekkür ediyoruz.”

AYDIN: “PANDEMİ KURALLARINA GÖRE MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET EDİYORUZ”

Lokantacı esnafı Bizim Çorbacı işletmecisi Fırat Aydın ise şunları söyledi: “Lokantacı esnafı olarak zor bir dönemden geçiyoruz ancak sağlığın her şeyden önemli olduğu bilinciyle devletimizin belirlediği kurallara harfiyen uyarak sürecin en kısa sürede bitmesini arzu ediyoruz. Son genelge açıklanmadan önce lokantamızı pandemi kurallarına göre tertipleyip hazırlıklarımızı yapmıştık. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasının ardından 1 Haziran itibariyle işyerimizde pandemi kurallarına göre müşterimize hizmet etmeye başladık. Sürecin biran evvel bitmesi için değerli müşterilerimizden de pandemi kurallarına uymalarını rica ediyoruz. Çünkü esnaf ve vatandaşlar kurallara uymazsa 1 Temmuz itibariyle tekrar yeni kısıtlamalar gelebilir ki biz bunu istemiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımıza, ilgili bakanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi