Zonguldak Barosu avukatları 5 Nisan Avukatlar günü sebebiyle valilik binası önünde bir araya gelerek Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.

Valilik binası önünde kutlanan 5 Nisan Avukatlar günü saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Ardından Atatürk anıtına çelenk bırakıldı.

Günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Zonguldak Barosu Başkanı Özel Eroğlu, avukatların kayıp bir yılı geride bıraktığını belirterek şunları söyledi:

HALKIMIZ VE AVUKATLAR MADDİ KAYBA UĞRADI

“Geçtiğimiz avukatlar gününden bugüne genel anlamda kayıp bir yıl oldu. Bu dönemde bütün halkımız ve meslektaşlarımız büyük maddi kayba uğradı. Yaşamını idamede zorlandı en büyük yıkımı da genç meslektaşlarımız yaşadı. İnsan onuru ile bağdaşmayacak yeter miktar artırılamayan CMK ücretleri, çok seyrek sıra gelen adli yardımlarla yaşamını idame ettirdi. Emeklilerimiz en düşük seviyede reva görülen emekli aylığı ile yarı aç yarı tok yaşamını sürdürdü. Diğer meslektaşlarımız ve tüm çalışanlarda maddi ve manevi olarak büyük zarar gördü Toplumsal şiddet, kadına sağlıkçılara adliyelerde meslektaşlarımıza karşı sözel şiddet ve çocuk istismarları bütün toplum kesimlerinde yine artarak devam etti.2020 yılında kadın cinayeti işlenmeyen on iki ilden birinin Zonguldak olması sevindirici devamını diliyorum.

GÖRÜŞÜMÜZ SORULMADAN YASA ÇIKTI

Kısmi iyileştirmelerde yaşandı. Basit yargılama, seri muhakeme, bir kısım davada KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi, hukuk fakültelerine girişin 100 bin barajına çekilmesi, sınav yargı paketi, yargı eylem planları küçük iyileştirmeler sağlamakla birlikte sorunlara köklü çözüm üretemedi. Bu dönemin en hatırlanır kalıcı mücadelesi avukatlık yasasında yapılmak istenen değişikliğe karşı yetmiş civarında baro ve temsilen başkanlarının gösterdiği eylemli direnç oldu. Bizim önerdiğimiz yürüyüş eylemlerin en ağırlıklı ve ses getiren eylemi oldu. Gerek yüz yüze gerek zumda yapılan sürekli toplantılar, polis engel ve kuşatması altıda eylemler dört ayı aşkın süre devam etti. Çoklu baronun baroların kuruluş varoluş felsefesi ile bağdaşmadığını bütün parti gruplarına bir grup baro başkanı anlattık. Adalet komisyonunda görüşümüzün alınması için meclis önünde, parlamentoda yasanın görüşmelerine kabul için Kuğulu Park’ta sabahladık. Görüşümüz sorulmadan yasa çıktı. Çoklu baro kabul edildi fakat beklenen olmadı ölü doğdu. Şu an sadece İstanbul ikinci baro kuruldu başkada kurulamıyor.

HALKIMIZIN ÖNCELİKLİ GÜNDEMİ PANDEMİ

Halkımızı öncelikli gündemi pandemi, işsizlik, ekonomi ve işleyen demokrasi olduğu halde, bugünlerde birdenbire bir anayasa değişikliği gündeme geldi. Parti kongreleri yapılırken genel kurullarımızın yasaya aykırı olarak ertelendi, ertelenmeye de devam ediyor. Kısaca kadrolaşma, liyakat, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve kanunilik hakkı gibi konularda ihlallerin yine devam ettiği bir dönem oldu. Bu bağlamda şunu ifade etmek isterim. Baroların bir avukat örgütü olmasına rağmen kuruluş amaçlarının en önemli kısmının topluma hizmet olduğu gerçeğinden hareketle Baroların Anayasanın 135. Md sinde düzenlenen kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olduğunun kabulü yeterli bir düzenleme değildir. Yapılması gereken Anayasa 138-160. Maddeleri arasında yargı ve iddia düzenlenirken yargının kurucu unsuru barolar ve savunmanın düzenlenmesidir. Anayasa değişikliği tüm barolar ve TBB tarafından titizlikle takip edilmeli ve bu düzenleme kabul ettirilmelidir. 

AVUKATLAR ASLA TERBİYE EDİLMİŞ SAVUNMA OLMADI

Bütün zorluklara rağmen avukatlar asla terbiye edilmiş savunma olmadı. Dün olduğu gibi yaşanan süreçte de Avukatlık kanununun 76-95-110. maddeleri ile verilen hukukun üstünlüğü, eşitlik, özgürlük ve adalet gibi insan haklarını, ülkenin bölünmez bütünlüğünü, Atatürk ilke ve devrimlerini onurla savunmaya devam etti. Biz böyle bir duruş sergilerken maalesef yargının diğer paydaşları yargı ve iddia dönüp bir gün bile yargının kurucu unsuru olarak savunmaya yargının paydaşı gibi bir yaklaşım sergileyemedi. Eleştirmeye kalkarsam çok şey söyleyeceğim. 1/3 nün Fetö’den  ihraç edilen, yargının güvenilirliğini yüzde 20’lerinde altına düşürenler, sanal fors ve imkanlarını korumak adına siyaset üstü olamadıkları gibi, maalesef kanuna yakın  yaşamlarında, hukuka adalete yaklaşmak için yargının en önemli unsurunun savunma olduğu gerçeğini kabul edecek gerekli vicdani yaklaşımı hiçbir zaman gösteremediler.

AVUKATLAR GÜNÜMÜZÜ KUTLUYORUM

Genel anlamda Zonguldak için kurulmasını arzu ettiğimiz BAM konusu 67’liler platformunca da sıcak gündem olarak dillendiriliyor. Görüşmelerde Ankara’ya 18 ilin bağlı olduğu bölünmenin gerekli olduğu yüklerinin çok ağır olduğu yakın çevremizdeki illerin bağlanabileceği ifade edildi. Konunun bundan sonrası için, mutlak siyasi desteğin devamlı takibinde olması gerekmektedir. Yine toplu iken baroya ilişkin olarak rutin işlerimizi sürdürdüğümüzü, maalesef toplu etkinlik imkanımızın pandemi nedeniyle olamadığını, bu anlamda geçmişi özlediğimizi ifadeden sonra yer konusuna da kısaca değinmek isterim. Konu bugüne kadar para var, yer yok noktasında buraya kadar geldi. Yer konusunu aşmada hepimize görev düşüyor. Sözlerime son verirken sadece sizlere bu konuda bir müjdenin çok yakın olduğunu belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle yargının konuşan unsuru haksızlıklar önünde eğilmeyen, onurlu meslektaşlarıma sağlık ve mutluk diliyor Avukatlar günümüzü kutluyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi