İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, Zonguldak’ta TOKİ ve Devlet Su İşleri’nin yapmış olduğu çalışmaların insan hayatını kolaylaştırıcı ve olumlu yansıdığı sürece herkesin desteklemesi gerektiğini söyledi.

Kent merkezinde yapılan çalışmaları desteklediklerini belirten İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konunun muhataplarına, “TOKİ her zaman da ifade ediyoruz, karşılığı olmadan bir yere gidip de kendiliğinden bir yatırım yapmaz. Onun için biz net olarak bu yapılanlar, burada TOKİ bütçesinden harcananlar genel merkez bütçesinden mi, yani Zonguldak halkına bir hibe olarak mı yapılan yatırımlardır, harcamalardır? Yoksa şehri, belediyeyi borçlandırarak yapılan daha sonra Zonguldak halkının sırtına bırakılacak olan harcamalar mıdır? Sorularını yöneltti.

Zonguldak’ın yaşanabilir şehircilik anlamında bir kent olmasını ve sadece Zonguldak merkez olarak değil, ilçeleriyle birlikte bir bütün olarak yaşanabilir bir kent olmasını arzu ediyoruz diyen İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Erkmen, konuşmasına şöyle devam etti:

BELEDİYENİN ÇALIŞMALARINI GÖZLEMLİYORUZ

“Zonguldak merkez olsun ilçeler olsun bir taraftan, merkezi hükümetin dediğimiz Ankara’dan yürütülen çalışmalar, bir taraftan da yerelde yürütülen her belediyenin kendi çapında yürüttüğü çalışmaları gözlemliyoruz. Bu anlamda Zonguldak’ta da gerek TOKİ’nin, gerek Devlet Su İşleri’nin yapmış olduğu çalışmaları görüyoruz. Tabi bu çalışmalar insan hayatını kolaylaştırıcı, olumlu anlamda yansıdığı sürece bu yatırımları herkesin desteklemesi lazım. Burada dikkat edilecek husus, biz her zaman söylüyoruz. Zonguldak’ın yararına olan her tür yatırımın biz yanında oluruz, yardımcı oluruz. Ama ben şunu da buradan söylemeden geçemeyeceğim; TOKİ ile ilgili olarak mesela uzun süredir sorduğumuz bir soru var. TOKİ’nin yapmış olduğu bu yatırımların karşılığında Zonguldak Belediyesi ile her hangi bir mali külfet çıkacak mı, çıkmayacak mı? Zonguldak halkının sırtına gelecek mi, gelmeyecek mi? Biz bunun açıklanmasını sürekli olarak söylüyoruz ve ısrarla bu konuda cevap verilmiyor. İnşallah bizim temennimiz bu yapılan yatırımların TOKİ’nin kendi bütçesinden Zonguldak’a bir hibe olarak yapılır ve bizim de o zaman Belediye’ye karşı her hangi bir sözümüz olamaz. Ama biz biliyoruz ki TOKİ her zaman da ifade ediyoruz, karşılığı olmadan bir yere gidip de kendiliğinden bir yatırım yapmaz. Onun için biz net olarak bu yapılanlar, burada TOKİ bütçesinden harcananlar genel merkez bütçesinden mi, yani Zonguldak halkına bir hibe olarak mı yapılan yatırımlardır, harcamalardır. Yoksa şehri, belediyeyi borçlandırarak yapılan daha sonra Zonguldak halkının sırtına bırakılacak olan harcamalar mıdır? Biz bunun net olarak Zonguldak halkına açıklanmasını ifade ediyoruz ve her vesile ile de söylüyoruz.

ZONGULDAK’IN BÜTÜN OLARAK YAŞANABİLİR BİR KENT OLMASINI ARZU EDİYORUZ

Tabi insan şuna üz üzülüyor. Bugün Türkiye’nin değişik yerlerini dolaştığınız zaman bu kurumların yani TOKİ’nin, DSİ’nin işlerini veya buna benzer yatırımcı kuruluşların pek çok hizmetleri o illerde gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bizim arzumuz bu tip yatırımların Zonguldak ilinde daha da ağırlık kazanmasıdır. Biz burada TOKİ olsun DSİ olsun Karayolları olsun bunların yaptığı yatırımlara Zonguldak’ı seven, Zonguldak’ta yatırım yapılmasından memnun olan kitle olarak niye karşı gelelim. Ama az olduğu zaman da ve diğer illerle kıyaslandığımız zaman oralarda korkunç şekilde yatırımlar yapılıp, o şehirler güzelleştirildiğinde biz onlardan bir pay almamışsak, bugün bu payı alıyorsak o zaman da neden şimdi, neden geç oldu, daha fazlası yapılmalı, daha çok Zonguldak’a kaynak aktarılmalı diye de sormak ve istemek hakkımızdır diye düşünüyorum. Biz, Zonguldak’ın yaşanabilir şehircilik anlamında bir kent olmasını ve bütünü ile sadece Zonguldak merkez olarak değil, ilçeleriyle birlikte bir bütün olarak yaşanabilir bir kent olmasını arzu ettiğimizi ifade ediyoruz ve bu anlamda da hep söylüyoruz.

ŞEHRİN ALTYAPISININ İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKİYOR

Bir taraftan şehrin alt yapısı iyileştirilmesi gerekiyor, bir taraftan da işsizliği ve dolayısıyla da Zonguldak’tan göçü engelleyici önlemlerin alınması gerekiyor. Bu alınmadığı takdirde yapılacak olan altyapı yatırımların da yarın öbür gün kullanıcısı kalmayacak. İnsanlar göç ediyor, onunu için biz her hâlükârda ekonomik anlamda burada bir takım cazibe merkezleri yaratıp, bir taraftan madenciliği ana sektör olarak daha fazla işçi çalıştırıp üst seviyelerde en üst verimi alabilecek şekilde daha üst seviyelere getirme yanında yeni bir takım sektör çeşitlemesine giderek, yeni iş sahaları da yaratıp, gençlerimizi bu bölgede tutmamız gerekiyor. Aksi halde yapılan yatırımların yarın, öbür gün yararlanıcı kitlesi ortada kalmaz. Onun için biz diyoruz ki, gelen bir taraftan alt yapı yatırımlarını gerçekleştirelim. Bir taraftan da bu ekonomik anlamdaki insanları bölgede tutucu, onları ekonomik anlamda rahatlatıcı önlemleri alalım.

YATIRIMCI KAMU KURUMLARI AYRIM YAPMADAN YEREL YÖNETİMLERİN YANINDA OLMALI

Ben buradan mesela şunu da sormak istiyorum; şimdi gelip burada yatırım yapan bu devlet kurumlarından mesela Devrek-Ereğli yolunu yıllar oldu bitmedi ve diyoruz ki, ne zaman bitecek. Başlangıç tarihine bakın bugün geldiğimiz noktaya bakın hala her yıl belli bir bütçe ile ufak, ufak, ufak hala bitmedi. Bir Filyos ile Zonguldak arasındaki yolun ihalesi yapılıp bir an önce daha kısa olarak Filyos’a ulaşıp, o bölgenin Zonguldak ile bütünleşmesi lazım. Bunun gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Burada biz bir taraftan yerel yönetimlerin her yerel yönetim kendi bölgesinde faaliyet gösterirken, yatırım yaparken işte yatırımcı kamu kurumlarının da, belediyelerin yanında yerel yönetimlerin yanında yer almasını istiyoruz. Bunu yaparken de, particilik ayrımı yapmadan Zonguldak’ta gelip yapıyorsa ben aynı kurumun gidip bir CHP’li belediye de, bir İYİ Partili Gökçebey Belediyesi’nde de aynı yatırımı yapmasını arzu ederim. Yani kesinlikle ayrım yapılmamalı ama maalesef ayrım yapıldığını görüyoruz ve bundan da üzüntü duyuyoruz. Bizim niyetimiz ülkeye hizmettir, bizim hizmetimiz 83 milyonun hiçbir şekilde ayrı tutulmadan kardeşçe, birlikte, beraber yaşayıp mutlu olmasıdır. Biz bunu arzu ediyoruz ve her kesi de buna uygun davranmaya davet ediyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi