KESK Zonguldak Şubeler Platformu, enflasyon farkının zam olmadığını bu nedenle de ek zam istediklerini belirtti.

Vergi Dairesi Başkanlığı önünde basın açıklaması yapan KESK Zonguldak Şubeler Platformu, “TÜİK’in rakamlarına yansımayan hayat pahalılığına karşı tüm kamu emekçilerini insanca yaşama yetecek bir gelir için mücadeleye çağırıyor, yoksulluğumuzun sebebi satış sözleşmelerinin kamu emekçileri nazarında bir hükmünün olmadığını buradan bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

KESK Zonguldak Şubeler Platformu tarafından hazırlanan basın metnini okuyan Büro Emekçileri Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin, şunları söyledi:

TÜİK VERİLERİNE İTİBAR EDEN KALMAMIŞTIR!

“Haziran ayına ilişkin resmi enflasyon verileri açıklandı. Tüm dünyayı saran pandemi süreci ile artan hayat pahalılığı TÜİK enflasyon rakamlarına yine yansımadı. Bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Haziran ayı enflasyon verilerine göre enflasyonda aylık yüzde 1,13, altı aylık yüzde 5,75, yıllık yüzde 12,62 artış gerçekleşti. TÜİK, pandemi sürecinde başta gıda fiyatlarında olmak üzere yaşanan astonomik artışları yine görmezden geldi. Üstelik TÜİK’e göre Haziran ayında gıda enflasyonu yüzde 1,60 düştü! Oysa milyonlarca emekçi, emekli sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği bile hesap oyunları ile nasıl düşük gösterdiğini görmekte. Kısacası siyasal iktidarın siparişine göre rakam açıklar hale gelen TÜİK verilerine artık itibar eden kalmamıştır. Buna rağmen siyasal iktidarlar “işçiyi, memuru enflasyona ezdirmedik” nutukları atmaya, hedeflenen enflasyon rakamlarına imza atanlar ise kendilerinin de inanmadığı “tarihi başarı”  hikayeleri uydurmaya devam etmekte.

MAAŞLARIMIZ SATIŞ SÖZLEŞMELERİ MARİFETİ İLE ERİTİLİYOR!

Hepimizin bildiği üzere, maaşların enflasyon oranında artırılması demek normal şartlarda sıfır zam demek, yani reel alım gücümüzün hızla gerilemesi demek. TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonun yaşanan gerçek hayat pahalılığını yansıtmadığını hepimiz bilmekteyiz, ancak milyonlarca kamu emekçisinin, işçinin, asgari ücretlinin, emeklinin maaş-ücret artışında kimsenin inanmadığı bu veriler temel alınmakta. Buna rağmen bugün açıklanan TÜİK verileri dikkate alınarak milyonlarca kamu emekçisinin yüzde 4 maaş zammına ek olarak yüzde 1,75’lik enflasyon farkı ile yetinmesi beklenmekte, yaşadığımız enflasyona kıyısından bile yaklaşamayan yüzde 1,75 bizlere ZAM olarak yutturulmaya çalışılmaktadır. Dolar kuru ve altın fiyatları ile kıyaslandığında toplu sözleşmelerle sefalet oranında artırılan maaşlarımızın yaşanan hayat pahalılığı karşısında ne kadar eridiği çok daha net olarak ortaya çıkmaktadır. Bu koşullarda maaşlarımızda yüzde 4 “toplu sözleşme” artışı ve buna ek olarak yüzde 1,75 enflasyon farkı yansıtılan biz kamu emekçilerine “sefalete devam” denilmektedir.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi