Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş, 11 Mart 2022 tarihinde Genel Merkezlerinde gerçekleştirdikleri başkanlar kurulunu değerlendirdi.

Emeklilerin rahat oruç tutmak istediklerini belirterek 4 bin lira bayram ikramiyesi talep ettiklerini ifade eden Memiş, “Derneğimizin üyeleri, dul ve yetimleri mübarek Ramazana 15 gün kala bu maaşlarla nasıl oruç tutabileceklerini soruyorlar. Yetkililerimizden bayram ikramiyelerini 4 bin lira olarak ramazandan önce verilerek Ramazan alışverişlerini yapmak, rahat bir oruç tutmak istiyorlar. Siz yetkililere hayır duası edelim. Bizleri bu mübarek ayda sevindirirseniz Allah’ta sizleri sevindirir” dedi.

Türkiye genelinde bulunan 114 şubeleriyle 11 Mart 2022 tarihinde Genel Merkezlerinde gerçekleştirdikleri başkanlar kurulu sonuç bildirgesini açıklayan Türkiye Emekliler Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Memiş: “Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı: Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme oranları günümüzde değerini yitirdiğinden, ek ödeme oranı yüzde 10’a yükseltilmeli; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.

2000 Sonrası Emeklilerin İntibakı Yapılmalı: Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında bütün dönemler için tek bir hesaplama yöntemi benimsenmelidir.

Alt Sınır Emekli Aylığı Yeniden Belirlenmeli ve Asgari Ücretle Eşitlenmelidir: Emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2.500 liranın altında kaldığından, emekli aylıklarına “seyyanen zam” yapılmalı ve refahtan pay verilmelidir.

Katkı Payları Emeklilerden Alınmamalı: Çalıştıkları yıllarda yüksek oranda kesilen genel sağlık sigortası primleri, sağlık hakkını güvence altına almak adına ödenmiştir. Bu nedenle, hiçbir ad altında katkı payı (muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret) alınmamalıdır.

Emekli İkramiyeleri Arttırılmalı: Dini bayramlar öncesinde ödenen emekli ikramiyesi en az aylık ödemesi olan 2.500 TL seviyesine yükseltilmelidir.

Evi Olmayan Emeklilerimiz Konut Sahibi Olmalı: Türkiye Emekliler Derneği’nin altın projesi olan “evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma” kapsamı genişletilmelidir.

Yaşlı Bakım Modeli: Yaşlı Bakım Modeli, sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulmalı, yaşlılarımıza yönelik Anayasamızın 10. Maddesiyle getirilen pozitif ayrımcılığa uyum yasaları çıkarılmalıdır” dedi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi