Emeğin Başkenti, madenci kenti Zonguldak’ta Dünya Madenciler günü törenle kutlandı.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi tarafından düzenlenen tören ile 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutladı.

Törene TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Öztürk ve yönetimi, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetimi, TTK Armutçuk Müessese Müdür Yardımcısı Cüneyt Yamudi, Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Başkanı Nazan Papila, madenciler ve vatandaşlar katıldı.

Burada günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Öztürk, şunları söyledi:

ÖZTÜRK, “MADENCİLERİMİZ ÇOK DAHA ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

“Bu gün 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe sine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde, işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyoruz. Günlük hayatımızın hemen her alanında kullandığımız ürünler, maden ocaklarında kazılan ve madencilerin çalışmalarının bir sonucu olan hammaddeden meydana getiriliyor. Maden ocaklarında emek veren, ekmeğini doğanın bağrından çıkaran madencilerimiz, hayatımızda düşündüğümüzden çok daha önemli bir yere sahiptirler. İşte onların bu değerini kutsayan ve onları yücelten ‘4 ARALIK Dünya Madenciler Günü’ dür. Yüz yıllık bir gelenek olan 4 Aralık Dünya Madenciler Gününün biz madencilerin ve odamızın öncülüğünde kutlanmasının bugün 61. Yılını yaşıyoruz.

ÖZTÜRK, “MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARI ARTMAKTADIR”

Bilindiği üzere eski bir gelenek olan “4 Aralık Madenciler Günü” kutlamaları 1960 yılında Maden Mühendisleri Odası tarafından Türk Yüksek Maden Mühendisleri Cemiyetinden devir alınmış, o tarihten bu yana her yıl düzenli olarak geniş katılımlı etkinliklerle kutlana gelmiştir. Ancak, bizler için son derece anlamlı olan bu özel günü geçen yıl olduğu gibi bu yıl da buruk bir biçimde kutluyoruz. Saygıdeğer Zonguldaklılar; 57 yıldır Zonguldak Şubemize tahsis edilmiş bulunan Oda faaliyetleri yanında, Zonguldak halkının eğitim ve toplantı etkinlikleri ile sosyal faaliyetlerinde kullandıkları 114 yıllık tarihi binanın Enerji Bakanlığı talimatıyla hazineye devri ve rant için İktidar yandaşlarına devredilmesi konusudur. Madenciler Günü dolayısıyla bir kez daha belirtiyoruz ki, TMMOB Maden Mühendisleri Odası nasıl adaleti savunup Demokrasiye, İnsan haklarına, Hukukun üstünlüğüne sahip çıkıyorsa, Kent mirasına ve kent tarihine de öyle sahip çıkacak, bu tarihi mekanı korumak için elinden geleni yapacaktır. Bu yıl tüm halk olarak artarak yaşadığımız ekonomik ve toplumsal sorunlara paralel olarak meslektaşlarımızın da sorunları artmaktadır.

ÖZTÜRK, “MADENCİ İNSANLARIN REFAHI İÇİN KENDİNİ DOĞAYA FEDA EDENDİR”

Madenciler Bayramı vesilesiyle dile getirerek, acil çözüm talep ettiğimiz sorunların başlıcaları şunlardır; Genç mezunlarımızın işsizlik sorunu çözülmeli, meslektaşlarımız diplomalı işsizlikten kurtarılmalıdır. Kamuda maden mühendisi istihdamı artırılmalı, kadrolu ve güvenceli istihdam sağlanmalıdır. Tüm maden mühendislerinin ücretleri ve özlük hakları iyileştirilmelidir. SGK ile TMMOB arasındaki Ücretli Çalışan Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının ‘Asgari Ücret Denetim Protokolü' yeniden yürürlüğe konulmalıdır. Madencilik ve madenciler ile ilgili toplumsal farkındalık yaratma, madencilerin sorunlarını kamuoyu ile paylaşma, mesleki dayanışma ve buluşma günü olan “4 Aralık Madenciler Günü” vesilesiyle meslek üstatlarına emekleri için teşekkür ediyor, genç meslektaşlara aramıza hoş geldin diyoruz; Madenci, emeğin ve alın terinin simgesidir. Aydınlık için karanlığı kazan, alın terine toprağı, kömürü, metali karıştırandır. İnsanlığın refahı için kendini doğaya feda edendir.”

YEŞİL, DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil ise şunları söyledi: “Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun. Zonguldak Maden Havzamızda, ülkemizde ve dünyada madencilik sektöründe çalışan tüm meslektaşlarımızın “Dünya Madenciler Günü”nü kutluyorum. Genel Maden İşçileri Sendikası ve madenci kardeşlerimiz adına, tüm dünya madencilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum. Tüm maden şehitlerimizi rahmetle, sevgi ve saygıyla anıyorum. Dünyada maden kazalarında hayatlarını kaybetmiş tüm madencilerimize ve iş kazalarında hayatlarını kaybeden tüm emekçilere Allah’tan rahmet diliyorum.

YEŞİL, MADENCİLİK KURUMLARIMIZA SAHİP ÇIKILMALI

Bu anlamlı günde herşeyden önce, Türkiye’de kömür sektöründe tarihsel birikime sahip olan Türkiye Taşkömürü Kurumu’na, milli servetlerimizi tespit için çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na sahip çıkılmasını istiyoruz.

YEŞİL, ÖZKAYNAĞIMIZ TAŞKÖMÜRÜNE İHTİYAÇ OLDUĞU AÇIKTIR

Bugün dünyada koronavirüs salgını devam ediyor. Ülkeler ekonomik kriz ile boğuşurken, taşkömürünün uluslararası piyasalardaki fiyatları büyük oranlarda artmaya devam ediyor. Her yıl milyarlarca dolarımızı taşkömürü ithalatına harcıyoruz. Erdemir ve Kardemir başta olmak üzere, demir-çelik sanayimizin ana hammaddelerinden olan koklaşabilir taşkömürü ithalatında zorluklar yaşanıyor. Termik santrallerde de aynı sorunlar gündemde. İthal kömür tedarik etmek zorlaşıyor. Bu şartlar bir kez daha göstermiştir ki Türkiye’nin, stratejik bir ürün olan taşkömürünü ithal etme lüksü yoktur.

YEŞİL, “İŞÇİ AÇIKLARINI GİDERMEK ZORUNDAYIZ”

Demir-çelik fabrikalarımızın yüksek fırınlarını çalıştırmak, sanayimizin çarklarını döndürebilmek için özkaynağımız taşkömürüne ihtiyaç olduğu açıktır. Yeraltında çıkarılmayı bekleyen 1,5 milyar ton taşkömürü rezervimiz var. Bu rezervi yerüstüne çıkarıp ülkemiz sanayisine kazandırma zorunluluğumuz var. TTK’nın kuruluş kapasitesi yılda 5 milyon ton satılabilir taşkömürü üretmektir. Ancak Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda emeklilikler sürüyor, işçi açıklarımız büyüyor. En kısa zamanda taşkömürü üretimini artırmanın planlamasını yapmak, işçi açıklarımızı gidermek zorundayız. Yerli ve milli üretimin konuşulduğu, hammadde fiyatlarının yükselmeye devam ettiği, tedarik sorunlarının yaşandığı bu dönemde, TTK’ya yatırımların yapılması ve işçi açıklarının biran önce giderilmesi, TTK’nın norm kadro ile çalışır hale getirilmesi gerekiyor. Böylece TTK, taşkömürü üretimini artırarak ülkemize ve milletimize daha çok hizmet eder duruma gelecektir.

YEŞİL, “MTA, DAHA AKTİF ÇALIŞIR HALE GETİRİLMELİDİR”

Yerli ve milli varlığımız olan, milli servetlerimizin tespiti için özveriyle çalışan Maden Tetkik Arama Kurumu’na (MTA) sahip çıkılmalı, işçi alınmalı ve kurum daha aktif çalışır hale getirilmelidir.

YEŞİL, “MADEN ŞEHİT AİLELERİ İÇİN TARİH SINIRLANDIRMASI KALDIRILMALIDIR”

2014 yılındaki Soma Faciası’nın ardından Maden şehitlerimizin yakınlarına bazı haklar tanınırken yasa kapsamı 2003-2014 yılları arasıyla sınırlandırıldı. Bu yanlış düzeltilmeli, tarih sınırlandırması kaldırılmalıdır. Tüm maden şehitlerimizi bir kez daha sevgi, saygı ve rahmetle anıyorum. Emeğin ve alın terinin simgesi olan, aydınlık bir gelecek için dünyaya ışık veren, enerji veren, değer katan, elleri nasırlı, yüzleri kömür karası, yürekleri tertemiz tüm madencilerimizin Dünya Madenciler Günü kutlu olsun.”

4 Aralık Dünya Madenciler Günü töreni Madenci Anıtı önünde bir araya gelen kalabalık Devrek Belediyesi Bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Gazipaşa Caddesinden Zonguldak Valilik binası önünde kadar yürüdü. Yürüyüş esnasında esnaf ve vatandaşlar alkışlarla madencilere destek verdi. Tören saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşımızın okunmasının ardından TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk ile Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumlarıyla sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi