Emeğin Başkenti Zonguldak’ta 1 Mayıs İşçi Emekçi Bayramı kutlamaları kapsamında 1 Mayıs Cumartesi günü ülke genelinde tam kapanma olması nedeniyle Madenci Anıtında kutlama etkinliği düzenlendi.

Madenci Anıtında düzenlenen 1 Mayıs kutlama etkinliğine, GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ve yönetim kurulu üyeleri, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Çağlar Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri, KESK dönem sözcüsü ve Tüm Bel Sen Şube Başkanı İsmail Sefertas ve KESK’e bağlı sendikaların şube başkanları, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun ve yönetim kurulu üyeleri, Sol parti üyeleri, Belediye İş Sendikası Şube Başkanı Osman Karataş, Birleşik Kamu İş Zonguldak İl Başkanı Metin Kahveci  ile maden çalışanları ile üyeler katıldı.

Madenci Anıtına GMİS ve Demokrasi Platformu tarafından çelenk sunulmasının ardından Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okunurken, Maden Mühendisleri Odası Zonguldak şube başkanı Çağlar Öztürk kutlama etkinliğinde ilk olarak yaptığı konuşmada, “Bugün dünya genelinde ve ülkemizde artan salgın ve buna paralel giderek büyüyen ekonomik kriz milyonlarca emekçiyi ve halkımızın büyük kısmını yoksulluk, geleceksizlik umutsuzluk girdabına sokmuş durumdadır. Diğer yandan siyasi iktidar tüm hak arama yöntemlerini baskı ve zorbalıkla ezen sermaye düzenini kollamak, korumak ve düzenin sahiplerinin servetini koruma, büyütme derdindedir. 

Meydanlarda övünerek toplum sağlığını yok sayarak yaptıkları kongrelere yasalar işlemedi. İşçilere ‘Maske taktırmıyorsunuz’ serzenişlerinde bulunan Sağlık Bakanı sıra kongrelere geldiğinde konuşamadı. Bu dönemde bile birilerine servet, emekçilere yoksulluk kaldı. Sıra Ulusal Bayramlara  (Cumhuriyet Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 19 mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 30 Ağustos Zafer Bayramı’na) ve emekçilerin Birlik ve Dayanışma günü 1 Mayıs’ı kutlamaya gelince yasaklamalar devreye girdi. Bu durumu şiddetle protesto ettiğimizi buradan sizlerin huzurunda haykırıyoruz” dedi.

Ardından konuşan KESK Dönem Sözcüsü İsmail Sefertas  “Tüm insanlığın ‘yeni bir başlangıca’ olan ihtiyacının yakıcı hale geldiği bir süreçten geçiyoruz” diyerek  şunları söyledi:

“Yaşadığımız mahalleden şehrimize, çalıştığımız işyerinden ülkemize tüm dünya bir salgınla sarsılıyor. Bizler, hemşiresinden doktoruna, öğretmeninden vergi dairesi çalışanına, posta dağıtıcısından makinistine, mübaşirinden zabıt katibine, hizmetlisinden itfaiyecisine bu ülkenin kamu emekçisi olarak ‘vazgeçilmezler’ ordusunun bir parçasıyız. Bizler, adaletin, demokrasinin, barışın, sendikal hakların yok sayıldığı, emeğin hak arama yollarının kapatıldığı bir ülkenin kamu emekçileriyiz. Yıllardır emeğimizle, alın  terimizle insanca çalışma, insanca yaşama mücadelesi veriyoruz.

Krizle birlikte  pandemide sorunlarımız katlanarak artıyor. Ancak bizi kamu emekçisi olarak değil, kapı kulu olarak görenler dün olduğu gibi bugün de sesimizi duymuyor.  TÜİK’in sahte enflasyon rakamlarına endekslenen artışlar sonucunda her yıl açlık sınırına biraz daha fazla yaklaşan maaşlar ile yetinmemiz isteniyor. Artık yeter. Biz meltemi emekten esen, soluğu emekte olan yeni bir başlangıç istiyoruz.  Gündüzlerinde işsiz kalınmayan, gecelerinde aç yatılmayan bir dünya ve istiyoruz. Böyle bir dünya ve ülke için, umut sende. Umut bizde. Umut birliğimizde. Dayanışmamızda”

1 Mayıs kutlama programında son olarak konuşan Genel Maden İşçileri  Sendikası Genel Başkanı Hakan Yeşil, “Bugün 1 Mayıs. Büyük bedeller ödeyerek haklarımızı kazandık. Küresel ekonomik krizin bedelini yine çalışanlar ödemesin. Fedakarlık yine bizden beklenmesin. Salgın her şeyi alt üst etti, durumu fırsata çevirmek isteyenler yine ortaya çıktı. Bugün her zamankinden daha fazla dayanışma içinde olmamız gerekiyor” dedi.

Yeşil konuşmasında, “Bir buçuk yıldır, şiddetini artıran Covid-19 salgını tüm dünyada milyonlarca can aldı. Ülkemizdeki gelişmeleri her geçen gün endişeyle izliyoruz. Bu gelişmeler, emekçilerin birlik içinde olmaları gerektiğini ortaya koydu, dayanışma çağrılarının ne derece doğru olduğunu gösterdi.Salgın, bazı işverenlere adeta bulunmaz bir fırsat verdi” diyerek şunları söyledi:

“Salgın, işçi hak ve özgürlüklerine el uzatılması için “meşru” gerekçeymiş gibi görüldü. İş ve gelir güvencesi zayıflatıldı.  Diğer yandan salgın dünyaya başka bir gerçeği de hatırlattı. Onlarca yıldır yok edilmeye çalışan sosyal devlet felsefesinin ve varlığının önemi iyice ortaya çıktı. Dünyanın yeni-liberalizme teslim olduğu bir dönemde, salgına karşı devletlerin koruma ve destek önlemleri tartışma konusu oldu.

Devasa boyutlara gelen işsizlik sorunu resmi verilere bile yansıdı, görünür oldu. Ama çalışır gözüken ve fakat ücretsiz izine çıkarılan milyonlarca emekçinin yaşamlarını asgari ücretin yarısı bir gelirle nasıl sürdürecekleri sorusu yanıtsız kaldı.Kısa çalışma uygulaması kapsamında olan emekçilere yapılan ödemelerin yeterli olup olmadığı sorusunun cevabı verilmedi. Kendi nam ve hesabına çalışan küçük işletmecilerin, esnafların işyerleri kapanmak zorunda kaldı. Ailenin bir haftalık mutfak masrafını dahi karşılayacağı şüpheli olan bir meblağla yapılan “yardım” yeterli olmadı. Salgın tam anlamıyla sosyal devletin gücünü deneme sınavı halini aldı.Aralarında farklılıklar olmak kaydıyla dünyanın hiçbir ülkesi bu sınavdan geçer not alamadı.Emekçilerin büyük bir bölümü, hem salgınla hem de salgının getirdiği yoksullukla mücadelede bir başlarına kaldı. Bu durum ulus-dil-din-etnik köken ayrımı gözetmeksizin salgınının en ağır vurduğu kesimin yine emekçiler ve dar gelirler olduğunu ortaya koydu.Dünyanın tüm emekçilerinin, yaşadıkları zorluklara karşı beraberce mücadele etmeleri gerekliliğini hepimize -bir kez daha- hatırlattı.

Resmi açıklamaların ötesinde, dünyanın büyük bir bölümünde işsizlik tam anlamıyla patladı; ana çalışma tarzı olması için işverenlerin uzun süreden beri çaba sarf ettiği güvencesiz istihdam iyiden iyiye kök saldı.Sendikal örgütlülüğün önemi bu olumsuz koşullarda daha iyi anlaşıldı.Sendikalı emekçilerin, örgütsüz ve kayıt dışı çalışanlara göre, salgının olumsuz etkilerinden daha az hasarla çıkma imkanına sahip oldukları görüldü. Virüsün de etkisiyle, sendikasız, örgütsüz, güvencesiz işçiler ya işsizliğe ya da yoksulluğa mahkûm oldu. Bu sorunlarla mücadele için emekçilerin en önemli gücü örgütlenmek, sendikalaşmak. Sendikaların önemli savunma aracı sosyal devlet politikaları. Artık terk edilmesi gereken yaklaşım ise yeni-liberal anlayış.Üretimle sağlanan milli gelir artışı, bunu sağlayan geniş kesimlere adaletli dağılmalıdır. Yani fakirden alıp zengine değil, zenginden alıp fakire vermeli…

Sosyal devlet yeniden ve daha güçlü bir şekilde yaşama geçirilmeli. Emekçilerin iş ve yaşam şartlarını iyileştirecek ekonomik ve sosyal politikalar öncelikle uygulanmalı, ücretli çalışanların vergi yükü düşürülmeli.Devam eden toplu iş sözleşmeleri müzakerelerindeki taleplerimiz karşılanmalı.

İnsana yakışır istihdam şartları sağlanmalı, Taşeron çalıştırma KİT’lerde tamamıyla sona erdirilmeli, geçici olarak çalışan işçiler kamuda kadroya alınmalıdır.  Bunun için bizler şimdiye kadar verdiğimiz mücadelenin daha büyüğünü vermeye hazırız. Bu mücadelenin uzun soluklu bir mücadele olduğunu biliyoruz.

 Beş bin yıllık insanlık tarihi zorluklarla mücadeleler tarihidir. Bu zaman dilimi içinde sayısız savaş, hastalık ve kıyım görmüş insanlık her zaman, çalışanların, işçilerin, emekçilerin fedakârlıklarıyla yeniden ayağa kalkmıştır. Dünya bugüne geldiyse emekçilerin omuzlarında yükselerek gelmiştir. Salgın koşullarında da dünyayı işler halde tutan yine emekçilerdir.

Emekçilerin yok sayıldığı, haklarının gasp edilmeye çalışıldığı, güvencesizliğe, işsizliğe ve sefalete mahkûm edildiği bir dünyada ne salgınla mücadele edilebilir ne de hayat sürdürülebilir.Geçmişte olduğu gibi bugün de emekçiler, verecekleri mücadelelerle tüm insanlığa güzel günleri getireceklerdir.Yaşasın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü”

Yapılan konuşmaların ardından 1 Mayıs kutlama etkinliği son buldu. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi