Çaycuma ilçesinde ev ve işyerlerinde verimli, temiz enerji ile ısınma problemine son vermek için NOK Pelet, NOK Grup bünyesinde 2019 yılında Haziran ayında Organize Sanayi Bölgesinde kuruldu.

Kömüre son vermek, kül, duman, yüksek kalori ve verimli yanış için ilçede faaliyete geçen NOK Pelet, ekonomik ve temiz yakıt ile Türkiye’de var olan 5 büyük fabrikadan biri olarak faaliyetini sürdürüyor.

NOK Pelet Koordinatörü Türker Yardımcı, kuruluş amaçlarının Türkiye’de en büyük Pelet tesislerinden biri olmak olduğunu belirterek, Hedefimiz, Peleti kömürle değil, doğalgazla karşılaştırıyoruz. Pelet doğalgaz gibi temiz çevreci bir yakıttır. Doğalgazın olmadığı yerlerde, doğalgaz rahatlığı, temizliği sağlayan, 6 mm çapında çevreci bir yakıt olduğunu söyledi.

Yardımcı, Ağustos ayında iki vardiya olarak OSB bölgesinde üretime başladıklarını vurgulayarak, “

Türkiye’deki 5 Pelet fabrikasından birisiyiz. Amacımız Türkiye’de en büyük Pelet tesis olmak. Bu planımıza 2020 yılının sonunda ulaşacağımızı düşünüyorum. Şuan üretimimiz günde 25 ton. Pelet nedir, çevreci bio yakıttır. Çam talaşından yapılan, talaşı kurutuyoruz, nemini alıyoruz, daha sonra presleyerek, 6 milim çapında yakıt haline çeviriyoruz. Çevreci yakıtın avantajları ise, çok verimli yanması, verimli yandığı için hiç kül kalmaması, yüzde 1 den düşük, kül oranı. Bir ton Pelet yaktığınız da 7-8 kg civarında kül çıkar. Duman tok, zehirli gaz yok, kül yok, kalorisi 4bin 800kaleri. Kömüre eş değer kalorisi vardır. Kömüre nazaran yüzde 0 tasarruf sağlar. 6 ton kömürle yaptığınız ısıtma işlemini, 4 ton Peletle yapabilirsiniz.”dedi.

“PELET NORMAL KAZANLARDA YANAR MI?”

“Kömür kazanlarında yanmıyor. Bunu yakan cihazlar özel. Ama mevcut kazanınızı aparatla Pelet yakabilir hale çevirmeniz mümkün. 1 saat içinde montajı yapılıyor. Otomatik ateşleme, otomatik temizleme, sadece Peleti doldurmanız yeterli oluyor. O ihtiyacı kadar Peleti çekiyor ve yakıyor. Özellikle kırsal kesimlerde yaşayan yaşlı nüfusumuz Pelet tercih ediyor. Çünkü kömür yakması ve temizlemek dert. Gün içinde ilgilenmek sorun. Bunda 4-5 gün yanına uğramanıza gerek yok. Kombi gibi ısıyı ayarlamanız yeterli.”

“TÜRKİYE’DE YENİ BİR YAKIT”

Bölgede Pelet tanıtmaya çalışıyoruz. Türkiye’de yeni bir yakıt. Ama Avrupa’da 60 yıldır kullanılıyor. Türkiye’de son 15 yıldır kullanılıyor. Bölgemizde, şehir içinde kalmış, doğalgaza geçmemiş, kurumlar, oteller ve okulların geçişlerini sağladık, artık Peletle ısınıyorlar. Şuanda birçok kurum ve kuruluşla çalışmalara başladık. Tanındıkça daha da yaygınlaşacağını düşünüyorum. Bu yakıtı kullanan bir daha kömürle uğraşmaz.

Fiyatımız kömürle eş değer. Yerli bir yakıtız. Doğalgaz gibi dövizle alınan bir yakıt değil. O yüzden herhangi bir artıştan fiyatlarımız etkilenmez. Yerli ve milli bir enerjiyiz. Doğalgaza zam gelse bile, biz bir yıl boyunca sabit fiyatla müşterilerimize bunu verme garantisini veriyoruz. Daima stoklu çalışıyoruz. Müşterilerimizin yakıtsız kalma gibi bir ihtimali yok. Kısacası hem temiz, hem çevreci, hem ekonomik, hem milli bir yakıt. Artık vatandaşlarımızın 2020 kışında kömür kullanmak gibi durumu kalmayacak. İnsanların alternatif ve temiz enerjilere doğru bir eğilimi var. “

“ORMAN KÖY DESTEĞİ İLE VATANDAŞLARIMIZ DEVLETTEN DESTEK ALABİLİR”

Bizim bölgeye ORKÖY desteğini aldırdık. Orman köy desteği adı altında, bu bölgede oturan vatandaşlarımız adına alınan bir destek. Devlet hibe desteği altında, orman bölgesinde oturanlara, “ormanı yakma, zarar verme, ben de seni destekleyeyim. Pelet kullanmaya başladığında yüzde yirmi hibe kalanı 5 yıl sıfır faizle destek var. Çok basit bir dilekçe ile orman işletmeye teslim edilerek çözüle biliyor. Pelet cihazlarını tanıtmak adına böyle bir destekte aldık. Tanıtmaya ve yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Bölgemizde bilinmiyor ama çevre iller ve ilçelerde yoğun kullanıyor. “ Haber: Gönül Dombaycı

Editör: Haber Merkezi