Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, şuana kadarki pandemi döneminde esnafın iki kez mağdur olduğunu belirtti.

Ekonomik sıkıntıların esnafın üzerinden silindir gibi geçtiğini ifade eden Küçükali, “Devamlı krediler ötelensin deniyor ama ötelemenin esnafa hiçbir faydası yok. Çünkü ötelenen krediler faiziyle birlikte öteleniyor. Kredilerin ödeme zamanı geldiğinde esnaf bu parayı nasıl ödeyecek. Zaten esnaf iş yapamıyor, çoğu esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı” dedi.

Esnaf Odaları ve Birlik Başkanlarına da seslenen Küçükali, “Esnafın sorunlarını çözebilmek için bu konuları gündeme getirip, yetkililerle görüşülmesi lazım. Maşallah bizim bazı oda başkanlarımızın varlığıyla yokluğu belli değil. Esnafının sorunlarını dile getiremeyen, çözüm yolu öneremeyen oda başkanları koltuklarını bırakıp gitsinler” diye konuştu.

Bakkallar ve Tekel Bayileri Odası Zonguldak Şubesi eski Başkanı esnaf Şükür Küçükali, konuşmasına şöyle devam etti:

TİCARETİNİ DÖNDÜREMEYEN ESNAF KREDİSİNİ NASIL ÖDEYECEK?

“Pandemi döneminde esnaf iki defa mağdur oldu. Birincisi pandemiyle birlikte esnaf bir süre işyerlerini kapatmak zorunda kaldı ve perişan oldu. İkincisi ise verilen kredilerin faizleriyle beraber geri ödemek zorunda kalmalarıdır. Devletimiz alabilen esnafa kredi verdi ve bu kredilere devamlı öteleme yapıldı. Bu gidişatla birlikte esnafın üzerinden silindir geçmiş gibi oldu. Esnafın almış oldukları kredilerinin ödeme zamanı geldi. Herkese sağlıklı yaşam diliyoruz ama Allah’tan icra dairelerinde kovid çıktıda 15 gün süreyle icra daireleri kapatıldı yoksa çoğu esnaf arkadaşımızın kapısına icra dairesi memurları gidecekti. Devamlı krediler ötelensin deniyor ama ötelemenin esnafa hiçbir faydası yok. Çünkü ötelenen krediler faiziyle birlikte öteleniyor. Kredilerin ödeme zamanı geldiğinde esnaf bu parayı nasıl ödeyecek. Zaten esnaf iş yapamıyor, çoğu esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı. Ticaretini döndüremediği için ekmek teknesini kapatmak zorunda kalan esnaf ötelenen borçlarını nasıl ödeyecek?

ESNAFA FAİZSİZ VE 2 YIL GERİ ÖDEMESİZ KREDİ VERİLSİN

Her sene devlet bazı borçlara taksitlendirme çıkarıyor. Neden çıkarıyor çünkü vatandaşın borcunu ödeme imkanı yokta ondan çıkarılıyor. Artık taksitlendirme bir kenara bırakılsın esnafa en az iki yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilsin. Esnafta bütün borçlarını ödesin ve işyerini yeniden ticaret yapabilecek seviyeye getirsin. Zaten birçok esnaf pandemi nedeniyle işyerine gidemiyor. Vatandaşlarımızda artık pandemi korkusundan zorunlu olmadıkça dışarı çıkamıyor. Alışverişini kısıtlı yapıyor.

ESNAFIN SORUNUNU KONUŞAMAYAN ODA BAŞKANI KOLTUĞUNU BIRAKSIN

Esnafın sorunlarını çözebilmek için bu konuları gündeme getirip, yetkililerle görüşülmesi lazım. Maşallah bizim bazı oda başkanlarımızın varlığıyla yokluğu belli değil. Esnafının sorunlarını dile getiremeyen, çözüm yolu öneremeyen oda başkanları koltuklarını bırakıp gitsinler. Esnafının sorununu konuşamayan esnaf odası başkanı koltuğunu bıraksın. Esnaf sorununu konuşmak, dile getirmek bağırıp çağırmak yada tehditkar sözler etmek değildir. İlgili kurumlar var, ilgili bakanlıklar var gidip konuşulabilir. Cumhurbaşkanımız kendisine iletilen konuları dinliyor ve çözüm önerileri sunuyor ama bunları sayın cumhurbaşkanımıza iletebilecek ne oda başkanımız ne de birlik başkanlarımız var! Oda başkanları, birlik başkanları neden esnafının hakkını, hukukunu aramıyor? Oda başkanları, birlik başkanları esnafına sahip çıksın çünkü esnaf perişan vaziyette.

ESNAFIN VE VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ AZALDI

Yakın zamanda Dolar, Euro ve Altın fiyatları haddinden fazla yükseldi. Şuan ise Dolar, Euro ve Altın fiyatları hızlı bir şekilde düştü ama bu fiyatların yükselmesiyle zamlanan ürünlerin fiyatları ne hikmetse düşmüyor. Bunun sonucunda da hem esnafın hem de vatandaşın alım gücü zayıflıyor. Alım gücü düşünce hem esnaf hem de vatandaş mağdur oluyor. Buda ekonomimize büyük bir zarar veriyor.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi