Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu Zonguldak' ta bulunan Duglas Göknarı (Pseudotsuga menziesii) orjin deneme sahalarında incelemelerde bulundu.

1973 ve 1984 yıllarında Orman Genel Müdürlüğü Kavak ve Hızlı Gelişen Tür Orman Ağaçları Araştırma ile Bolu Araştırma Müdürlüğü tarafından Duglas Göknarının 81 adet orjin denemesi yapılan sahalarda incelemede bulunan özellikle kayın devamlı orman ünitelerinde dikimi yapılan orjinlerin, 2009 ve 2011 yıllarında yapılan bakım çalışmalarının ardından bugünkü fiili durumlarını yerinde incelenmesini yapan Orman Bölge Müdürü Bayraktaroğlu "Douglas Göknarı, Pinaceae adlı çam ailesinden dökmeyen kozalaklı bir türdür. Batı Kuzey Amerika'ya özgüdür ve aynı zamanda Douglas köknar, Douglas ladini olarak isimlendirilmiştir. Hızlı Gelişen bir ağaç türü olmasının yanı sıra nemli ve ılıman iklim koşullarında yetiştiği bilinen Douglas, asidik veya nötr toprakları tercih eder. Orjin denemesi de bu yüzden bölgemizde yapılmıştır.

Yine tür seçiminde yerel ihtiyaçlar, kurulu ve kurulacak sanayinin yerleri, ağaçların teknolojik özellikleri, kullanım yerleri, meşcere kurma ve bakım masrafları ile yangın veya böcek zararları gibi karşılaşılabilecek muhtemel risklerin bütün olarak göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Sıcaklık hızlı gelişen ağaç türlerinin yetiştirilmesinde (özellikle ithal türler için) önemli kısıtlayıcı faktörlerden birisidir. Özellikle “en düşük sıcaklık” değeri hızlı gelişen türlerin yetiştirilmesinde (özellikle ithal türler için) kısıtlayıcı bir faktör olarak gözükmektedir. Douglas göknarının (Pseudotsuga meziesii) kış soğuklarına -17 °C’ye kadar dayanabildiği gözenmiştir” dedi.

Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu’na yaptığı incelemelerde Bölge Müdür Yardımcıları Mehmet Pınar ve İhsan Köse ile Silvikültür ve Ağaçlandırma Şube Müdürü, Zonguldak İşletme Müdürü eşlik etti. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi