Memur Sen İl Başkanlığına bağlı Sağlık Sen Zonguldak şube başkanı Mehmet Ali Kara, Tıp Fakültesi Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasında, “İkinci ve üçüncü basamak Uygulama ve Araştırma Hastanesine sahip olmamız ve diğer imkanlar açısından değerlendirildiğinde, Sağlık Hizmetleri noktasında öncü olmamız gerekirken üzülerek belirtmeliyim ki Uygulama ve Araştırma Hastane’mizden gereken hizmeti alamamaktayız” dedi.

Kara beraberinde Sağlık Sen yönetim kurulu üyeleri ve Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan üyelerin katıldığı basın açıklamasında, yaptığı açıklamada, ‘Kısıtlı imkanlar içerisinde sağlık hizmeti sunan, ürettikleri sağlık hizmetiyle halkımızın takdirini kazanan sağlık çalışanlarımız da aynı şekilde yoğun iş yükü, verilmeyen haklar, adil olmayan çalışma koşulları ve şiddet gibi sorunlar ile boğuşmakta ve doğal olarak da ciddi şekilde yıpranmaktadır” diyerek şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarına ödenen döner sermaye uygulamalarındaki adaletsizlikler ve sanki bu adaletsizliğin büyümesi için oluşturulmuş keyfi düzenlemeler ile Üniversite yönetimlerinin hiçbir şekilde adil olmadığını düşündüğümüz uygulamaları, personelimizin motivasyonunu ve çalışma barışını her geçen gün bozmaktadır. İyi bilinmelidir ki, döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonunda elde ettiği haktır. Biz bunu söyledik ve söylemeye devam edeceğiz.

“DÖNER SERMAYE SİSTEMİNİN MİADI DOLDU”

Israrla söylediğimiz bir başka husus da sağlık sistemimizin önemli bir parçası olan performansa dayalı ek ödeme sisteminin artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde mutsuzluk kaynağı haline geldiği gerçeğidir. Buradan bir kez daha ifade etmek isterim ki Döner Sermaye Sisteminin son kullanma tarihi artık geçmiş, miadı artık dolmuştur. Döner sermaye komisyonlarında yasal olarak sendika ve çalışan temsilcilerinin bulunmamasından kaynaklanan bilgi eksikliği ve bilgi kirliliği bir an önce giderilmeli sağlıklı bilgi akışı sağlanmalıdır. Bunun için Üniversitelerin dönem sermaye komisyonlarına, sendika  ve çalışan temsilcilerinin katılımı muhakkak sağlanmalıdır. Bilimsel araştırma programına sağlanan yüzde 5’lik katkı payı döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır.

SERVİS ARAÇLARI İÇİN ALINAN KARARA ANLAM VEREMİYORUZ

Üniversite çalışanlarımızın yararlanmış oldukları servis araçlarının kaldırılacak olması, sağlık çalışanlarımıza döner sermayeden sonra bir darbede üniversite yönetimi vurmuş olacaktır. Bu nedenle Üniversitesi yönetiminin yol yakınken bu yanlıştan bir an önce vaz geçmesi gerekmektedir. Merkezi  bütçeden ödenmesine rağmen servis ücretleri ile ilgili alınan bu karara anlam veremediğini belirtmek isterim. Döner sermayelerin çalışanın alın teri olduğu herkes tarafından söylenmekteyken her nedense kurumların yaşadığı maddi sıkıntılarda döner sermaye gelirlerinin hastanelerin harcama kalemlerinde yer aldığını görmekteyiz. Bu nedenle Sağlık çalışanlarının istediği ise lütuf değil sadece emek ve alın terlerinin karşılığıdır. Artık sabır kalmamıştır, acil çözüm gereklidir. Uygulama ve Araştırma Hastanesi yönetimine sesleniyoruz. Ve diyoruz ki, ekip çalışmasıyla insanlara sunulan sağlık hizmeti emek, özveri, merhamet ve alın teri gerektiren bir hizmettir.

Bu nedenle emek ve alın terinin karşılığı ile insani düzeyde geçinmeyi sağlayacak bir ücrettir. Her zaman olduğu gibi çalışanların döner sermayelerini ve nöbet ücretlerini zamanında ve hak ettikleri oranda ödenmesi vaz geçilmez talebimiz olup, çözüm sağlanana kadar konuyu takip edeceğimiz bilinmelidir.

Bu değerlendirme ışığında başta BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı olmak üzere bütün yetkilileri sağlık çalışanlarımızın sorunlarını, çözüme kavuşturmak için daha duyarlı olmaya davet ediyor. Aksi durumda kitlesel basın açıklamalarımızın devam edeceğini tüm kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi