KESK’e bağlı Eğitim Sen Zonguldak Şubesi yaptığı açıklamada, “2022- 2023 Eğitim-Öğretim yılı için seçmeli ders tercihi dönemi 4 Ocak Pazartesi günü başladı; 21 Ocak Cuma gününe kadar devam edecek” denildi.

Eğitim Sen Zonguldak Şubesi açıklamasında, “Seçmeli ders takvimi işlemeye devam ederken öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine göre belirlenmesi gereken seçmeli dersler eğitimin siyasal iktidara göre düzenlenmesi arzusuyla bir müdahale alanına dönüştürülmüş durumda” denilen açıklama şöyledir:

“BAZI DERSLERİN ‘ZORUNLU SEÇMELİ’ HALE GETİRİLMEK İSTENMESİ KABUL EDİLEMEZ”

“Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve il Milli Eğitim Müdürlükleri, seçmeli dersleri eşit koşullarda tanıtması gerekirken lise seviyesinde kırk, ortaokul seviyesinde yirmi civarında seçmeli ders olduğunu görmezden gelerek hummalı bir çalışmayla “din, ahlak ve değerler” adı altında verilen tamamı Sünni inanç kapsamlı üç dini dersi seçtirmeyi hedefliyor.

Seçmeli ders seçimi okullarda öğrenci, veli ve çoğu zaman norm kadrolara bağlı olarak belirlenirken Milli Eğitim Müdürlüklerinin yapması gereken iş tüm bu seçmeli dersleri verecek öğretmenleri atamak, öğrencilerin yetenek ve ilgilerine göre eğitim alacakları kadroları oluşturmaktır. Okullardan yükselen ses çok net! Öğrenciler daha fazla din dersi görmek istemiyor. Öğrenciler resim, müzik, beden eğitimi gibi aktif katılım sağlayacakları dersleri seçmek istiyor, seçemiyor çünkü okullarda ya müzik öğretmeni ya resim öğretmeni yok; haftada iki saat olan beden eğitimi çoğu okulda seçmeli.

“HER TÜRLÜ SİYASAL VE İDEOLOJİK YÖNLENDİRMENİN KARŞISINDA DURACAĞIZ”

Seçmeli dersler, öğrencilerin hayata hazırlanması, demokrasi kültürünü özümsemesi, ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarması açısından son derece önemlidir.

İl Milli Eğitim Müdürümüz Züleyha Aldoğan’ın 12 Ocak tarihinde Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Sünni inanç kapsamlı üç dini dersi işaret eden tanıtımını “Ortaokul ve liselerimizde okul idarelerimize seçmek istediğiniz derslerin bilgisini vermeyi unutmayınız” şeklinde paylaşması bu ideolojik tavrın sürdürücüsü olmasının yanında branşlara göre öğretmenleri ayrıştıracak bir hamledir de. Milli Eğitim Bakanlığı sadece Din Öğretimi Genel Müdürlüğünden oluşmaz, Öğretmen kadrolarını da sadece Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri oluşturmaz. Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan’ın tüm öğretmen ve branşlara eşit mesafede durması bulunduğu konumun getirdiği bir zorunluluktur.

Bir kez daha söylüyoruz: Seçmeli dersler iktidarın ideolojilerini yayma aracı değil, öğrencilerin gelişim aracıdır.

Biz Eğitim Sen olarak seçmeli derslerin belirlenmesi sürecinde hangi nedenle olursa olsun mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olacağımızı bir kez daha belirtiyor, eğitim politikalarına ilişkin her konuda olduğu gibi, bu konuda da her türlü siyasal ve ideolojik yönlendirmenin karşısında duracağımızın bilinmesini istiyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi