Devrek-Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lütfi Çavuş yaptığı açıklamada, Devrek’in cevizli kömeci ve beyaz baklavasına patent alındığını açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Devrek-Gökçebey Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lütfü Çavuş, “1963 yılında kurulan ve 1993 yılında Gökçebey’li hemşerilerimizle anlaşıp daha bir güçlenerek  “Devrek-Gökçebey Kültür ve Dayanışma Derneği” olarak sahibi olduğumuz bu binada hizmet veren derneğimiz, üyelerimizden gelen aidatlarla faaliyetlerini sürdürmektedir” diyerek şunları söyledi:

“Üyemiz öğrencilerine karşılıksız burs veren,  köylerimize ücretsiz ceviz fidanı dağıtan,   okul, cami, mezarlıklara onarım ve bakım yardımı yapan, Devrek Baston Festivali etkinliklerde kimi yarışmalara sponsor olan derneğimiz;  üyemiz eski İl Kültür ve Turizm Müdürü ve Çekül Vakfı Temsilcisi Raif Tokel’in önerileriyle yöremizle ilgili araştırmalar yapan “Prof.Dr.Ali Sarıkoyuncu”, “Prof.Dr.Güngör Karauğuz” adlı bilim insanlarımızı davet ederek imza günü düzenlemiş,  “Devrek Hızırbey Türbesi” ile “Devrek Vakıf Çarşı’daki  çeşmenin” tescili konusunda girişimlerde bulunmuş; yöresel ürünlerimiz arasında “Devrek Beyaz Baklavası”  ile “Devrek Cevizli Kömeci’nin” coğrafi işaret alması  konusunda başvuru yapmış “mütevazi” ama, görev ve sorumluluğunu bilen  ve yerine getirmeye çalışan bir sivil toplum örgütüdür.

Bugün bizim çok önemli olan belgelenmiş resmi kaynaklı iki olayı sizlerle paylaşmanın kıvancını yaşıyoruz. ”Devrek” adıyla anılan  “Devrek Beyaz Baklavası”  ile “Devrek Cevizli Kömeci’ne coğrafi işaret almak için 9 Kasım 2017 tarihinde Türk Patent Marka Kurumu’na derneğimiz proje yürütme kurulundaki arkadaşlara birlikte gidip,  bizzat başvuruda bulunduktan sonra 30 Temmuz 2020 tarihli resmi belgeyle “Beyaz Baklavamız”, “Cevizli, Kömecimiz”  resmen ve hukuken bir kimlik kazandı. Kazandığımız bu kimliğin özelinde Devrek genelinde Zonguldak için çok önemli bir tanıtım aracı olduğunu biliyoruz. Bilgimizden kaynaklanan bilinçle bu yerel değerlerimizi    “Hediyelik ürün” olarak tanıtma ve pazara sunma anlamında elimizden geleni yapmaya kararlı olduğumuzu vurgular yöremizin değerleri için katkı ve desteklerini esirgemeyen; ama aramızda olmayan hemşerilerimiz “Dr.Veysel Atasoy ”, “Muzaffer Saraç”, “Samim Sırrı Yücel ” ve “Murat Ayanoğlu ” saygı, şükran ve rahmetle anarak; Proje Koordinatörü Raif Tokel’e, Neşet Karaustaoğlu ’na ve Cevdet Cin’e te yönetim kuruluna,  üyelerimize teşekkür eder, esenlikler dilerim”

Proje Koordinatörü Raif Tokel de konu hakkında görüşlerini açıklayarak,   “Zonguldak, yıllardır tek sektör  kömür, tek hediyelik eşya baston, tek müze Kdz.Ereğli Müzesi gibi tek şeylerle yaşadı ve yaşatıldı. Teki çoka dönüştürmenin bir çeşitlilik, bir varsıllık olduğu sadece konuşuldu zaman zaman da maddi temeli olmayan anlatımlarla yazıya döküldü.

1980’lı yıllardan itibaren dillendirilen sektörel çeşitlilik sözü sıkça yinelenerek nakarat oldu. Elli yıldır aldığımız mesafenin boyutunu ölçmeye, otuz santimetrelik cetvel yeter. Biz dernek olarak önce yurttaş, sonra hemşeri olarak yaşadığımız coğrafyayı tanıyor ve bu coğrafyanın bizlere sunduğu doğal, tarihse ve kültürel değerleri lafla değil, projeyle hayata geçirme gayreti ve kararlılığı ile hareket ediyoruz. Attığımız adımları Başkanımız Lütfü Çavuş özetledi. Şimdi,  bir marka değeri olduğu gibi on yıllarca, belki yüz yıllarca yıllık bir mirasın bir kültür mirasını kayıt alarak, hem geçmişe karşı borçlarımızdan birini ödüyoruz hem de coğrafi işaret aldığımız bu ürünleri yerel ağız tadı olarak gastronomi turizmine sunuyoruz” dedi. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi