Devrek Ziraat Odası Başkanı Şaban Civelek, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar ile video konferans sistemi üzerinden görüntülü görüşme yaparak ilçe çiftçilerin sorun ve isteklerini iletti.

Devrek Ziraat Odası Başkanı Şaban Civelek, süt fiyatlarının artırılmasını, Tarım Kredi ve Ziraat Bankası Çiftçi borçlarının yapılandırılması gerektiğini ifade etti.

Başkan Civelek konuşmasında ‘Genç çiftçiye verilen desteklerin arttırılması ile tarımın gençleştirilerek daha seçili bir meslek haline getirilmesini istiyoruz. İlimizde ve ilçemizde yapılan destekler il özel idare tarafından verilmektedir. Özel idarenin bütçesi ne kadarsa o kadar destek yapmaktadır. İlçemizde Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2016- 2018 yılları arasında 136 tane genç çiftçi faydalanmıştır. Hibe Miktarı 4 Milyon TL’dir. Köyde Genç Çiftçiler arttığı için genç çiftçi projelerinin artmasını istiyoruz.

Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Yüzde Elli Çapa Makinası, Balya Makinası, Sılaj Makinası ve Ekipman Desteğinin Çiftçilere verilmesini istiyoruz. İlçemizde Arıcılığı geliştirmek için bal ormanlarının oluşturulmasını istiyoruz. Çiftçilerimiz İçin Or Köy projelerinin geliştirilmesini istiyoruz. Çiftçilerimizin Milli Emlak Arazilerinin Ecrimsil Kullanımında Tarım Destekleme ve kullanacağı tarım kredilerinden faydalanmasını ve bu şekilde mağduriyetin giderilmesini istiyoruz. 2 B orman arazilerinin rayiç bedellerinin yüksek olmasından dolayı rayiç bedellerinin aşağıya çekilmesini istiyoruz’ dedi.

Buza Desteği, Çiğ Süt Desteği, Arı Desteği, Gübre Desteği, Tek Yıllık Yem Bitkisi Desteği Ve Dikili Alan Desteği kapsamında İlçemizde 2019 Yılında Ödenen Desteğin 2 Milyon 400 TL olduğunun bilgisini veren Başkan Civelek, Genel Başkan Ş. Şemsi Bayraktar’a ayrıca ilçemizde 11.900 Büyükbaş, 9.800 Küçükbaş, 3.850 Arı Kovan, 1 Milyon 780 Kümes Hayvancılığı, Tarım Arazilerinin Yüzde 18 Ekili (227 Bin Dönüm Tarım Arazi Var) , 30 Bin Arazi Ekili Yonca, Yulaf, Buğday, Arpa. 12 Bin Dikili Arazi Fındık, Ceviz, Kestane, Elma, Erik,Kiraz bulunduğunun bilgisini verdi.

Devrek Ziraat Odası Başkanı Şaban Civelek Genel Başkan Ş. Şemsi Bayraktar’a çiftçilere ve odalara gösterdiği ilgi ve alaka için teşekkür etti.(Ahmet ÇİMEN-DEVREK)

Editör: Haber Merkezi