Zonguldak’ın Devrek ilçe Kaymakamı Ümit Altay, dünyanın ve ülkemizin Yeni Tip Korona virüse karşı verdiği mücadeleye dikkat çekerek vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmaları çağrısında bulundu.

Devrek Kaymakamı Ümit Altay, yaptığı yazılı açıklamasına şöyle devam etti:

DEVLETİMİZ VATANDAŞINI KORUMAK İÇİN DURMAKSIZIN ÇALIŞMAKTA

Değerli Devrekli hemşehrilerim, bildiğiniz üzere yaklaşık 10 aydır tüm Dünya Covid-19 virüsü ile mücadele ediyor. Devletimiz de aynı şekilde mücadele ederek tüm imkanlarıyla vatandaşını korumak için bu süre zarfında sürekli yeni uygulamalar ve tedbirlerle durmaksızın çalışmakta. Salgının ilk zamanlarında ilimiz ve ilçemiz diğer bölgelerden yüksek ölüm oranlarıyla ayrışmıştı. Bunda ilimizde ve ilçemizde yaş ortalamalarının yüksek olması ve madencilikte çalışmaktan dolayı göğüs hastalıklarının yaygın olması iki ana etken oldu. Salgının ülkemizde görülmeye başladığı Mart ayından itibaren ilçemizde aldığımız tedbirlerle ve hemşehrilerimizin duyarlı tutumları sayesinde hızlı bir düzelme yaşayarak yaz mevsimine kadar olan dönemi büyük ölçüde virüsten arınmış olarak geçirdik.

ESNAFLARIN VURDUM DUYMAZ TAVIRLARI BİZLERİ ÜZÜYOR

Ancak maalesef son aylarda ilçemizdeki vaka sayıları ve ölümler ciddi şekilde artış gösterdi. Bunda uzun süredir devam eden kısıtlamalardan kaynaklı alışmışlık ve umursamazlığın da payı olduğunu biliyorum. Maalesef alınan önlemlere karşın, kontrol olmadığını düşündüğü yerlerde insanlar maskelerini çenesine indiriyor, yasak olarak ilan edilen çarşı merkezi ve civarındaki yerlerde 3-5 kişi gruplaşıp sigara-çay keyfi(!) yapmaya devam ediyor. Haftasonu sokağa çıkma yasaklarında, insanlar mağdur olmasın ihtiyacını gidersin diye tanınan imkanların suiistimal edildiğini görmeye başladık. Keyfi olarak dışarıda gezenler, dükkanın önünde oturup sigarasını kahvesini içen esnafların vurdum duymaz tavırları maalesef bizleri üzüyor. İdari para cezaları ağır ama uygulamaya mecbur kaldığımızda vatandaş koşarak Kaymakamlığa gelip yandım bittim bu seferlik affedin diyor.

VİRÜSÜN KİMİ NE ŞEKİLDE ETKİLEDİĞİNE DAİR NETLİK YOK

Bir kaç gün önce caddede yürürken bir Eczacı hanfendinin maskeyi çenesine indirmiş şekilde içerde 5 müşteriyle konuştuğunu gördüm. Sağlık kolunda çalışan biri bunu yapıyorsa çok büyük sıkıntı var demektir. Köylerimizde ve ilçe merkezinde belirli yerlerde toplanarak toplu Kur’an okuma, ölenlerin ardından 7’si, 40’ı gibi dinimizde bir yeri olmayan sonradan icat edilme uygulamaların umursamazlıkla devam ettiğine dair duyumlar alıyoruz. Sevap işleyeceğiz derken insanların sağlığını riske atarak büyük vebal altına giriyorsunuz. Yapmayın etmeyin demekten sokakta tek tek uyarmaktan dilimizde tüy bitti. Yazıktır vebaldir, belki size birşey olmaz ama sizin virüs bulaştırdığınız insanlar ölebiliyor. Sağlığınıza gençliğinize güvenmek de hata. Virüsün kimi ne şekilde etkilediğine dair bir kesinlik netlik yok.

HERKESE SAĞLIK VE HUZURLU GÜNLER DİLİYORUM

Türkiye genelinde ve İlimizdeki diğer ilçelerde vaka sayıları belirgin bir şekilde düşerken ilçemizde maalesef bu hızlı azalmayı yakalayamadık. Bu hafta da durumu takip ederek gerekirse yerel tedbirleri üst makamlarla istişare ederek ilçemiz özelinde uygulamaya koymayı düşünüyoruz. Bu vesileyle Covid-19’a yakalanarak vefat eden Belediye Yazı İşleri Müdürü Şayeste Karaöz ablamıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Hepinize sağlıklı huzurlu günler diliyorum.” Haber: Ahmet Çimen-Devrek

Editör: Haber Merkezi