Zonguldak Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İstiklal Marşı’nın kabulünün 101’nci yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenlendi.

Zonguldak Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen programa, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Belediye Başkan vekili Uğur Sarıkan, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Yorulmaz, Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Çantaş, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, Milli Eğitim Şube Müdürleri, daire müdürleri ile okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla öğrenciler bayrak geçidi gerçekleştirdiler.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Fener Anadolu Lisesi müdür yardımcısı Banu Cihangir Tuğçu yaptı.

Tuğçu konuşmasında, “Mehmet Akif ve bize miras bıraktığı ölümsüz eseri, İstiklal Marşımızı bir kez daha özümsemek için bir araya geldik, Hepimiz biliyoruz ki ne Akif’i ne da İstiklal Marşımızı anlamaya sayfalar yetmeyeceği gibi kelimeler de kifayetsi kalır. Bir kez daha yazalım denilse, onu yazacak hangi yürek hangi kalem vardır, o ölümsüz tarihi anlatan mısraları kaç kişi bir kez daha bir araya getirebilir? Bence imkansızdır” diyerek şunları söyledi:

“İstiklal Marşı ifade ettiği derin anlamlar ve şiir kalitesi bakımından, yeryüzündeki diğer milli marşlardan üstün bir konumdadır. Bu nedenledir ki, İstiklal Marşı, milli mücadelenin bütün heybetini ve canlılığını başarıyla yansıtan yegane örnektir. İstiklal Marşımızın üçayağı vardır, birincisi Türk Milleti, ikincisi Türk Milli Mücadelesi, üçüncüsü de bu milletin bir ferdi olarak, Türk Milli Mücadelesi içinde varlığımızı bütün dünyaya haykıran Mehmet Akif’tir.

demektir ki İstiklal Marşı’nı anlamak için önce Türk Milletinin milli değerlerini, sonra milli mücadeleyi tarihi bilgilerle yoğurarak değerlendirilmelidir ki, takdir edersiniz bunu anlatmaya da zamanımız yetmeyecektir. Aziz Milletimiz İstiklali için, yedi düveli alt etmiş ve bir destan yazmıştır. İşte o destanın simgesi İstiklal Marşımızdır. İstiklal Marşımızı iyi anlayabilmek Mehmet Akif’i de iyi tanımayı gerektirir. Mehmet Akif önemli bir fikir ve sanat adamı, ümidimizin, ailemizin, vatanseverliğimizin, hürriyet aşkımızın şairidir. Milli Mücadelemizin manevi ve psikolojik cephesini omuzlayan, cehalete, tembelliğe başkaldırmış bir şairdir. Aslına bakarsanız Mehmet Akif Türk Milletinin ta kendisidir. Bu kapsamda bize düşen görev de milli marşımızı, onun ifade ettiği milli ruhu, milli duyguyu gençlerimize tanıtmak, benimsetmek olmalıdır. Bu tarihin bir parçası olmak için, sadece geçmişimiz ile övünmek yeterli değildir. Geleceğe ışık tutmalı, geleceğe ışık tutmak için de sürekli çalışmaya devam etmeliyiz. duygu ve düşünceler ile bu toprakları bize vatan kılan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, aziz şehitlerimizi ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’i bir kez daha şükran ve minnetle yad ediyor, hepinizi selamlıyorum”

Yapılan konuşmanın ardından programda Fener Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından şiirler okundu. Ardından okullar arası yapılan 'İstiklal Marşı'nı en güzel okuma' yarışmasında dereceye giren 9 öğrenci İstiklal Marşı'nı şiir formatında okudular.

Programda öğrenciler Mehmet Akif Ersoy’un hayatını tiyatro formatında sunarken, son olarak İstiklal Marşı’nı en güzel okuyan ve derece alan öğrencilere ödülleri verildi. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi