Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, ÇATES, Covid-19 süreci, Türkiye Taşkömürü Kurumu, MAKZON Projesi ve ekonomi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Zonguldak’ın morale ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Demirköse, “Sayın valimiz ‘Zonguldak’ta bir moralsizlik görüyorum’ ifadesi kullanmıştır bu ifade doğrudur. Zonguldak'ın morale ve birlik beraberliğe ihtiyacı vardır” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, açıklamasına şöyle devam etti:

ÇATES’İN YENİDEN KAPANMASI GÜNDEME GELDİ!

“ÇATES’in kapanma sürecinde ki yükümlülüklerini yerine getirerek 35 gün gibi bir sürede filtrelerini takarak üretime geçmek istedi fakat daha sonra ki süreçte ÇATES’in derin deniz suyu deşarjı sistemi yok diye bu süreç bekletildi. Derin deniz suyu deşarjı sistemi yapılmazsa ÇATES’in yeniden kapanması gündeme gelmiştir. Bu sistemin kurulması yaklaşık 10-15 milyon dolar. Ancak Türkiye’nin birçok ilinde bu sistem olmadığı halde üretim devam ediyor. Eğer ÇATES’ten bu kesin olarak istenecekse kurum bu yükün altına giremeye bilir ve kapanmayla yüz yüze kalabilir. Bununla alakalıda ÇATES’te çalışan 450 kişinin iş akdi bitebilir. Ülkemizin her zamankinden daha çok enerjiye ihtiyacı olduğu bir dönemde, Covid-19 nedeniyle insanların ekmeğe daha çok ihtiyacı olduğu bir dönemde ÇATES’in kapanması hem ülkemiz hem bölgemiz ekonomisi için olumlu olmayacaktır. Burada devletimizin, bakanlıklarımızın, yetkililerin gereken hassasiyeti göstermesini ve derin deniz suyu deşarjı sisteminin gerçekten gerekli olup olmadığını araştırmalarını istiyoruz. ÇATES Türkiye Taşkömürü Kurumu ve 16 rödevanslı sahadan kömür alıyor bu kömür alımı da duracak. Dolayısıyla ekonomiye de zararı olacak. Ayrıca bu sistemin kurulması istenirse oradaki tüm balıkçı barınaklarının kalkması gerekiyor. Buda sosyal bir sıkıntı oluşturacak.

ÇAY OCAKLARININ ÇOĞALMASI PİYASADAKİ SIKINTIYI GÖSTERİYOR!

Covid-19 süreci nedeniyle esnafımız ve vatandaşlarımız sıkıntı halinde. Haliyle de ekonomik olarak sıkıntı yaşıyoruz. Biz MHP teşkilatları olarak bu konuyla alakalı genel merkezimize raporlar verdik. En azından esnafa verilen kredi paketlerindeki ötelemelerin tekrar ötelenmesini talep etmiştik bu gereken yerlere ulaştı. MHP hangi konuya değiniyorsa mutlaka o konuda bir gelişme vardır. Çay ocaklarının çoğalması piyasadaki sıkıntıyı göstermektedir. Covid-19 sürecinde de esnafımız ve vatandaşlarımız bayağı sıkıntı yaşadı ve sıkıntı devam ediyor. Devletimiz destek paketleriyle bu sorunu çözmeye çalışıyor. Tedbirleri biraz esnek bıraktı fakat insanlarımız bu esnekliği herhalde farklı anladı. Baktığımızda vaka sayılarında artmayı görüyoruz. Burada devleti tek başına bırakmamak gerekir. İnsanlarımız sosyal mesafe, maske kullanımı ve hijyen konularında daha dikkatli olmalı. Zonguldak’ın morale ihtiyacı var. Sayın valimizde ‘Zonguldak’ta bir moralsizlik görüyorum’ ifadesi kullanmıştır bu ifade doğrudur. Zonguldak'ın morale ve birlik beraberliğe ihtiyacı vardır.

İSTİHDAM ARTACAK

Zonguldak her zaman maden kenti olarak anılmakta ama madenlerimizle ilgili yeterli çalışmalar yapılmamaktaydı. Türkiye Taşkömürü Kurumu sadece Zonguldak değil ülkemiz için önemli bir kurumudur. Taşkömürü üretimi içinde vazgeçilmez bir kurumdur. Ancak kurum 14 bin 500 norm kadro ile çalışması gerekirken ne yazık ki 7 bin 500 kadro ile çalışıyor. Bununda sebebi Türkiye Taşkömürü Kurumu maliyetlerinin devletin sırtında fazla maliyet gözükmesiydi. Fakat sayın genel müdürümüzün yaptığı mekanizasyon çalışması neticesinde makine maliyetleri düşeceğinden ve kömür maliyetlerinin de 600-700 liralara ineceğinden kurum içerisinde ek yatırım ağı gelişecek. Bununla birlikte de istihdam artacak.

MAKZON PROJESİ ZONGULDAK’TA YAPILMAZSA SOMA’YA GİDECEK

Maden makinaları üretimiyle alakalı çok önemli olan MAKZON Projesi var. Bu proje belediye meclisi gündemine geldi, ertelendi. Neticesinde MAKZON Projesi bekliyor. Fakat öyle bir duruma geldik ki bu MAKZON Projesi Zonguldak’ta olmazsa, yapılmazsa proje Soma’ya gidecek. Bizde diyoruz ki; artık Zonguldak’tan yatırımlar kaçmasın. İnsanlar Zonguldak’tan kaçmasın burada kalsın. 30-35 tane firma ile birlikte ilk etapta 1000-1500 insan burada istihdam edilecek. En uygun yer olarak ta Üzülmez bölgesini uygun gördüler. Burayla ilgili imarın belediye meclisinden geçmesi gerekiyor. Biz Cumhuriyet Halk Partili belediye meclis üyelerinden bu konuda bir ciddiyet bekliyoruz. Ama illa da bu proje Çaycuma’ya gidecek deniyorsa bizde o zaman sorgulayabiliriz neden Çaycuma’ya gitsin? Acaba Çaycuma Belediyesi CHP’li olduğu için mi orayı istiyorlar? Bu proje sade bir belediyenin veya partinin projesi değildir Zonguldak’ın projesidir. Eğer bu proje burada gerçekleşmezse Soma bu projeyi beklemektedir. Biz bu projenin Soma’ya gitmesini istemiyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi