29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, halkın yoğun katılımıyla Cumhuriyetin ilk vilayeti olan Zonguldak’ta coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yılı kutlamaları kapsamında Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, beraberinde Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, AK Parti Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu ve Hamdi Uçar, CHP Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz ile birlikte makamında tebrikleri kabul etti.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Gazipaşa Caddesinde Madenci Anıtı önünde gerçekleştirildi.

Törene, Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Jandarma Alay Komutanı Gönen Süslü, Cumhuriyet Başsavcısı Hüsnü Hakan Yağız, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı,İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turanlı, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz, Muharip Gaziler Derneği, askeri birlikler, emniyet mensupları,siyasi parti il ve merkez ilçe başkanları sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş beraberinde Garnizon Komutanı ve Askerlik Şubesi Başkanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı ve Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan ile birlikte törene katılanların bayramlarını kutladılar.

Müzik Öğretmeni eşliğinde İstiklal Marşı’nın  okunmasının ardından Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaparak,  “Bugün yurdumuzun her köşesinde Cumhuriyetimizin Kuruluşunun 96. yıl dönümünü kutlamanın gururunu, coşku ve heyecanını hep birlikte yaşıyoruz” diyerek şunları söyledi:

“Bir Cumhuriyet şehri olan bir Zonguldak’ta kutladığımız bu büyük Bayramda milli iradeyi esas alan cumhuriyetin bizlere sağladığı kazanımlarıyla gurur duyuyor, tarihi boyunca hür ve bağımsız yaşamış milletimizin varlığına ve bağımsızlığına kastedenlere boyun eğmeyen, bu büyük tarihi değişimi gerçekleştiren, cumhuriyeti bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, bu uğurda hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.

Vatanın bağımsızlığı, İstiklal ve Hürriyeti için birçok cephede çok zor şartlar altında kahramanca yürütülen ve binlerce şehit verilerek zaferle taçlandırılan Kurtuluş Savaşının ardından Cumhuriyetimizin kurulması ve ilan edilmesi tarihin kaydettiği ender başarılardan birisi olmuş, ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesi ve ülkemizi muassır medeniyetler seviyesi üzerine çıkarma hedefi ile büyük Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur.

Unutulmamalıdır ki Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden korunup kollanması hepimizin en önemli ve ortak sorumluluğudur. Geleceğe güvenle bakabilmek yarınlara çok güçlü bir şekilde ulaşabilmek ancak  Cumhuriyeti milli birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu içinde korumak ve yaşatmakla mümkün olacaktır.

Asil milletimiz dün olduğu gibi bugün de bekasına ve bütünlüğüne yönelik hain girişimlere karşı var olma mücadelesini ortaya koyabilen, soylu ve köklü bir millettir. Türk Milleti en zor zamanlarda bile yıkılmamış, yenilmemiş, yeniden var olmasını bilmiştir. Bu gece ve bunu yapacak kudrete sahip olduğumuzu dost düşman herkes bilmelidir.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti, milletimizin en önemli hasletlerinden olan milli birlik ve beraberlik duygusu, yardımlaşma ve dayanışma ruhu ile vatan sevgisi sayesinde görev ve sorumluluklarını bilerek, ülkesi ve milleti ile bölünmez bir bütün olarak, huzur, güven ve barış içerisinde varlığını ilelebet sürdürecektir.

Bu duygu ve düşünceler ile siz saygıdeğer halkımızın, sevgili gençlerimizin ve çocuklarımızın Cumhuriyet Bayramını en içten duygularımla kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü uğrunda canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, ebediyete göç etmiş kahraman gazilerimizi, rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olan gazilerimize aileleriyle birlikte sağlıklı uzun ömürler diliyor, saygılar sunuyorum”

Bektaş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından halk oyunları gösterisi sunulurken, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödülleri verildi.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yılı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kortej geçişinin ardından sona erdi. (Şaban Yılmaz)

Editör: Haber Merkezi