Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Zonguldak’a yapacağı ziyarette rödevanslı sahaların sorunlarını anlatmak için görüşme taleplerinin olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanımızla görüşüp sorunlarımızı anlatmak istiyoruz diyen Kurnaz, “Bizler üretimi artırıp şaha kaldırmak istiyoruz. Bugün özel sektör rödevancılar olarak 2 bin 500 kişiyiz. Biz bu sayıyı iki katına nasıl çıkartırız derdindeyiz ve bu yüzden biz mutlaka teşvik edilmeliyiz. Devletin bize verdiği sözü yerine getirmesi lazım” dedi.

Akkurt Madencilik Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Kurnaz, konuşmasına şöyle devam etti:

SORUNLARIMIZI CUMHURBAŞKANIMIZA ANLATMAK İSTİYORUZ

“Rödevanslı saha işletmecileri olarak sıkıntılarımız belli. 2022 yılında asgari ücretin 2 kat artması, direk, hammadde, ray demiri, petrol, mazot, elektrik gibi aldığımız ve kullanmak zorunda olduğumuz diğer malzemelerin hepsine yüzde 200 zam geldi. Bu nedenle zor durumdayız ve sayın cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşüp sorunlarımızı anlatmak istiyoruz. Yasayla beraber gelen bir asgari ücreti devlet yasa ile beraber bize verecekti ama şuanda onun yarısını bile alamıyoruz aldığımız yüzde 20-25. Birde rödevansın tamamen minimum seviyeye çekilmesi yani büyük ölçekler nasılsa son 2020 yılında küçük ölçeklerde 20 liradan ben şuanda 108 lira ödüyorum devlet hakkıyla beraber 140 lira ödeyeceğim. Onun için bizim maliyetlerimiz yüksek o nedenle biz mutlaka sayın cumhurbaşkanımızla bir araya gelip konuyu kendisine anlatmamız lazım. Çünkü biz bunları siyasilere, il başkanına, TTK Genel Müdürüne, müsteşara, bakana anlattık ama bu zamana kadar bir sonuç alamadık. O nedenle sayın cumhurbaşkanımız bize 5-10 dakika müsaade ederse, ben veya ZTSO Başkanımız sıkıntımızı anlatabilir.

ÜRETİMİ ŞAHA KALDIRMAK İSTİYORUZ

Şuanda dünyada hammaddede çok büyük kriz var. Şuanda koklaşabilir taşkömürü 300 dolar civarlarında. Bu nedenle bizler üretimi artırıp şaha kaldırmak istiyoruz. Bugün özel sektör rödevancılar olarak 2 bin 500 kişiyiz. Biz bu sayıyı iki katına nasıl çıkartırız derdindeyiz ve bu yüzden biz mutlaka teşvik edilmeliyiz. Devletin bize verdiği sözü yerine getirmesi lazım. Biz bu arada Kardemir ve Erdemir ile de görüşüyoruz. Önümüzdeki Salı günü Kardemir’in yönetim kurulu başkanını burada misafir edeceğiz. Kardemir’e kömür vermeye başlarsak en azından bir nefes alırız yoksa bu maliyetlerle işimiz zor. Daha önce böyle giderse küçülmeye gideceğimi ve kapatacağımı söylemiştim bu sözümün de halen arkasındayım.

TAŞKÖMÜRÜ ÇOK DEĞERLİ

Şuanda taşkömürü çok değerli ve önemli, taşkömürünü bilmek lazım! Yeli-Milli diyoruz, araba, uçak yapıyoruz ama taşkömürü olmazsa bunları yapamazsınız. Niye yapamazsınız çünkü demiri eriten tek hammadde taşkömürü. Taşkömürü olduğu için demiri eritiyoruz. İçindeki karbon karışımıyla beraber demiri sağlıyoruz. O nedenle buradan büyüklerimize diyoruz ki; bu kömür çok değerli bir kömür. Hatta bu kömürü sobada yakmak cinayettir diyorum halen o sözümün arkasındayım. Burada özellikle kriz döneminde mutlaka özel sektörün desteklenmesi lazım, Türkiye Taşkömürü Kurumunun da mutlaka norm kadroyu bulması lazım çünkü kömür şuanda çok kritik. Zonguldak’ta 5 milletvekili, sivil toplum kuruluşları, GMİS, TTK, rödevansçılar, enerji sektörleri hep beraber olmamız lazım. Bu konuda sıkıntımız büyük. Bu sıkıntılarımızı redevans saha işletmecilerini temsilen sorunlarımızı sayın cumhurbaşkanımıza iletmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşme talebimizi İl Başkanı Zeki Tosun ve milletvekili Hamdi Uçar beye ilettik inşallah olumlu cevap alırız. Sayın cumhurbaşkanımız bize 5 dakika ayırabilirse biz sorunlarımızı anlatırız ve sayın cumhurbaşkanımızın da sorunumuzu çözeceğine inanıyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi