Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, esnafın SSK, Bağ-Kur, vergi ve kredi borcuyla ilgili yapılandırmaların faizsiz ötelenmesi hususunda talebi olduğunu söyledi.

Pandemi süreciyle gelen kısıtlamaların biran evvel sonlanabilmesi için esnaf ve vatandaşlara büyük iş düştüğünü de belirten Coşkun, “Ülkemizde aşı sorunu yok aşılarımız var aşı olma hakkına sahip vatandaşlarımız aşılarını olurlarsa bu süreyi biraz daha hızlı aşarız” dedi.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, açıklamasına şöyle devam etti:

İŞYERLERİ HALEN KAPALI OLAN ESNAFLARIMIZ VAR

“Esnaf ve sanatkarlar olarak son açıklanan genelgeyi bekliyorduk bu bizim için sürpriz değil. Kademeli normalleşme kararıyla birlikte kafe ve restoranlar, sabah 07.00 akşam 21.00 saatleri arasında masaya servis yapabiliyorlar saat 22.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı var. Ancak bizim Temmuz ayında sürenin biraz daha uzatılması talebimiz var. Çünkü insanların dışarıda yemek yiyebilmesi için sürenin biraz daha uzun olması gerekiyor. En azından masaya servis saat 23.00’a kadar uzatılırsa esnafımız ve vatandaşlarımız için daha iyi olacak. Son genelgeyle kısıtlıda olsa işyerini açan esnaflarımız var ama işyerleri halen kapalı esnaflarımız var. 2020 yılının Mart ayından bu tarafa kapalı olan esnaf arkadaşlarımız, müzisyenlerimiz var. 5 bin lira destek verildi ama verilen 5 bin lira 15-16 ayı telefi edebilecek bir para değil. Bu esnaflara işyerleri kapalı olduğu sürece desteklerin devam etmesi gerekiyor.

AŞI OLMA HAKKI OLAN VATANDAŞLAR MUTLAKA AŞISINI OLSUN

Pandemi ile ilgili tedbirler devam ediyor. Ülkemizde aşı sorunu yok aşılarımız var aşı olma hakkına sahip vatandaşlarımız aşılarını olurlarsa bu süreyi biraz daha hızlı aşarız. Özellikle randevusunu alıp aşısını olmayan vatandaşlarımızın aşısını olmasını tavsiye ediyoruz. Aşı olma hakkı olup olmayanlarında biran evvel randevusunu alıp aşısını olmasını istiyoruz. Eylül-Ekim ayları gibi tamamen maskeleri çıkartıp hayatımıza devam edeceğimizden ve yasakların kaldırılıp işyerlerimizin tamamen açılacağından umutluyum. Ancak esnaf ve vatandaşlar olarak bu bir aylık süreyi iyi kullanmamız gerekiyor.

SİCİL AFFI ÇIKIYOR

Esnafın SSK, Bağ-Kur, vergi, kredi borcuyla ilgili yapılandırma var ancak biz bu yapılandırmada özellikle bankalardan kullanılan kredilerin faizsiz ötelenmesini ve faizin bir kısmının devletimiz bir kısmının da bankalar tarafından ödenmesini talep ediyoruz. Bu süreci tamamen bankalara bırakmamak lazım. Esnafımız içinde bulunduğumuz bu zor süreci ancak bu şekilde aşabilir. Sicil affı çıkıyor kamu bankalarında birtakım eksik ve noksanlara bakılmayacak. Bu hafta yetişir mi bilmiyorum ama önümüzdeki hafta kesin sicil affıyla ilgili bankalara yeni bir talimatname gelecek. Sicil affı çıktıktan sonrada geriye dönük gecikmelere, çek ve senet protestolarına bakılmaksızın kredilerin önünün açılması talebimiz var.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi