Zonguldak’ta turizm sektöründe yer alan aktörlerin, yerel ve bölgesel kalkınma açısından önem arz eden çalışmalarına destek sağlamak amacıyla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) tarafından ilan edilen 2022 Yılı Turizme Yönelik Teknik Destek programı sonuçları açıklandı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak ajansa sunulan “Zonguldak Yöresel Lezzetlerine Coğrafi İşaret Alıyor” başlıklı proje başarılı olarak değerlendirdi ve onaylandı. Projenin uygulanması ile Zonguldak’ın yöresel lezzetleri olan “Zılbıt” ve “Malay” yemeklerine coğrafi işaret alınacak.

Konu ile ilgili açıklama yapan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, “İlimizde mevcut sektörleri güçlendirmek için birçok çalışmayı eş zamanlı sürdürüyoruz. Geçtiğimiz aylarda Oda olarak Turizm ve Gastronomi alanlarına özel çalışmalar gerçekleştirdik. İlgili sektör temsilcileri ile gerçekleştirdiğimiz toplantılarda aslında Zonguldak’a özgü olup, yıllardır var olan ancak yeterince tanınmayan ve ticarileştirilmemiş ürünlerimizi tespit ettik. Öne çıkan iki yöresel yemeğimizi odağımıza aldık. Bunlar Malay ve Zılbıt yemekleri. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın desteği ile bu belirlediğimiz bu yemeklerin coğrafi özelliklerini tescilleyip, tanıtmak ve ticarileştirmek amacıyla bir proje yazdık. Son yıllarda Zonguldak ili genelinde yöresel ürünlerin katma değere dönüştürülmesi için Odamızın yoğun çabası bulunmaktadır. Yine son yıllarda tüketici davranışlarında ve pazarlama yöntemlerinde yaşanan değişiklikler nedeniyle yöresel ürünlere ilginin arttığı da düşünülmektedir. Bu bakış açısı çerçevesinde yeniden ön plana çıkan Malay ve Zılbıt yemekleri, yıllardır yerel mutfaklarda pişirilmiş günümüzde ise belli başlı restoran mutfaklarında belirli bir standarttan uzak pişirilmektedir. Bölgesel değeri tescilleyen coğrafi işaret, yöresel ürünlerin önemini ve değerini artırmaktadır. Proje ile Zonguldak’ın yöresel mutfak lezzetleri olan Malay ve Zılbıt hem belirli bir standarda kavuşturulacak hem de bundan böyle Zonguldak ile anılmaları sağlanacaktır. Projemizin şehrimize hayırlı olmasını diler, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’na sağlamış olduğu destekten ötürü teşekkür ederim” dedi.

Editör: Haber Merkezi