Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, belediye binasında düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı.

Zonguldak Kent Merkezinde yayım yapan yerel ve görsel basın kuruluşlarının muhabirleriyle belediye toplantı salonunda bir araya gelen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, Zonguldak’ın yatırım anlamında tarihi günler yaşadığını söyledi.

Bazıları arkamıza bakmamızı isteyip paçamızdan çekmeye çalışıp koşmamızı engellemeye çalışıyorlar ama hiç kusura bakmasınlar biz koşmaya devam edeceğiz diyen Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, gazetecilerin sorularına şu cevapları verdi:

İŞİN SAHİBİ TOKİ

Sahil Projesini son durumu hakkında ki soruyu cevaplayan Alan: “Sahil Projesi için geçtiğimiz hafta Pazartesi günü geçici kabul için TOKİ tarafından bir heyet geldi ve firmanın eksiklerine bakıp geçici kabulün olup olmayacağı ile ilgili değerlendirme yaptılar. Bazı eksikliklerin olduğunu sapladıkları için yüklenici firmaya 15 günlük bir süre vermişler. Bizlerde ufak tefek eksiklerin kaldığını görüyoruz. Ama vatandaşlarımız kısmen de olsa sahil projesini kullanıyor. İşin sahibi TOKİ olduğu için süreç TOKİ tarafından takip ediliyor. İnşallah 15 günlük süre zarfında bu eksikler tamamlanacak. Ondan sora bakanlığa bağlı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile süreç netlik kazanacak bizlerde bunu duyuracağız. Gönlümüzden geçenin bugüne kadar orada uzun yıllar ticaretine devam eden arkadaşlarımızın orada ticaretine devam etmesi olduğunu söylemiştik. Bununla ilgili kararı verecek olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı Milli Emlak Genel müdürlüğümüz teslim aldıktan sonraki süreç şuan bir şey dememiz çok doğru olmaz” dedi.

BAYRAM GELMEDEN LAVUAR ALANI PROJESİ BAŞLAYACAK

Lavuar Alanı ilgili ilgili sürecin ne aşamada olduğu yöndeki soruya Alan: “Kurul onayı alındıktan sonra teknik ve elektrik projelerinde eksiğimiz vardı. Lavuar Alanı projesini biraz revize etmek zorunda kaldık. Bununla ilgili kurulun ufak tefek talebi oldu. Biz orada 4 katlı bir yapı projelendirmiştik ama onun tek katlı şekle çevrilmesi sadece eksi bir kodunda bir yer olması istendi ve süreç biraz uzadı. Projeler değişmek zorunda olduğu için dün itibariyle hem yüklenici firmanın sorumlusuyla hem de TOKİ’de ki yetkili arkadaşımızla görüştük ve bilgi aldık. Arkadaşlarımızın dediği; Bayram gelmeden bismillah deyip Lavuar Alanı Projemize start verilecek. 10-11 ay gibi bir süreçte biz bunu bitirip vatandaşımızın kullanımına açacağız.”

BENİ KİMSE TEHDİT EDEMEZ

Geçmiş dönem Ak Parti Zonguldak İl Yönetim Kurulu üyesi Mehmat Baş’ın söylemleri hakkında soruya Alan: “Biri bir şey biliyorsa veya bunun devletimize, belediyemize zarar verdiğini, bizim hatalı bir iş içerisinde olduğumuzu, kamu zararı olduğu ya da devletle ilgili bir zarar olduğunu düşünüyorsa bunu basın yoluyla konuşmaktansa adliye binamızın yerini herkes biliyor adres orası. Biz adalete sonsuz güveniyoruz ve güvenmek zorundayız. Biz bizzat devlet adına burada iş yapıyoruz. Devletimizin imkalarını Zonguldak’ımıza, halkımıza nasıl daha iyi sunarız diye gayret gösteriyoruz. Bu tip konuşmalar ve iftiraları ciddiye almıyorum. Ama çıkıp konuşan arkadaşlarımızın gerçekten net bilgileri varsa sayın valimin makamı belli, başsavcımızın makamı da belli. Oralara gidip şikayette bulunabilirler. Devlette bizi çağırır bizde iddialar hakkında gerekenleri söyleriz. Ama bu şekilde insanları karalamak, devlet memurlarına, devleti yönetenlere talimat verir şekilde olmaz. Ben Zonguldak’ta daha önce böyle bir tarz hatırlamıyorum. Ne yazık ki bu tarz bana göre Zonguldak’ımıza zarar veriyor. Biri bir şey biliyorsa gider adliyeye şikayetçi olur. Hiç çiğ yemedik karnımız ağrımıyor. Beni kimse tehdit edemez. Bizim bu tip kuru gürültüye pabuç bırakmayacağımızı en iyi bilen arkadaşlar belki de şuan içinizdeler. O yüzden bunlara gülüp geçiyorum. Biz Zonguldak’ımıza hizmet için uğraşıyoruz ama Zonguldak’ta hizmet istemeyen belli bir cenah var.”

VATANDAŞLARIMIZ SOSYAL DONATI İSTİYOR

Fevkani Köprüsü yıkılacak mı ve merkez çarşısının olduğu yer ne olacak sorusuna Alan: “Vatandaşlarımızdan merkez çarşısının olduğu yer için meydan olarak kalması talebini alıyoruz ama orası arkadaşlarımızın tapulu yeri ve orada ticaretlerine devam etmek istiyorlar. Köprünün de yıkılmasıyla beraber aslında güzel bir meydan çıkar ama bizim meydanla ilgili düşüncemiz valilik binamızdan Milli Eğitim ve diğer müdürlüklerinde çıkmasıyla beraber sadece valilikle ilgili makam yapılırsa bir daha ki dönem yapacağımız en öncelikli projelerimizden bir tanesi valiliği oradan kaldırıp orayı meydan haline getirip Zonguldak’ımıza kazandırmak. Aynı zamanda Belediye binamızı da buradan kaldırmak. Çünkü vatandaşlarımız artık keyifli zaman geçirebileceği sosyal donatı istiyor. Buradan 2024 için 2 projemizi duyurmuşta olduk.

FEVKANİ KÖPRÜSÜNÜN YIKIMINA 15 AĞUSTOS’TA BAŞLANACAK

Fevkani Köprüsü ile ilgili ne diyeyim, nereden başlayayım bilmiyorum. Fevkani Köprüsünün 1952 yılında yapımına başlanılıyor 1955-60 yıllarında da kullanıma açılıyor. Fevkani Köprüsü muazzam bir proje ama uzun yıllar hizmet ettiği için özelliğini kaybetmiştir. Bugüne kadar İstanbul Teknik Üniversitesi, Zonguldak Makine Mühendisleri Odası ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Şubat 2014 yılında belediyeye sunulan final bir rapor var. Köprünün zaman içerisinde gerekli bakım ve onarımlarının yapılmadığı, metal yorgunluğu sebebiyle de oldukça yıprandığı ve bazı parçalarının da tamamen özelliklerini yitirdiği bu raporda çok net bir şekilde bildiriliyor. Yeniden hazırlanan rapora görede Fevkani Köprüsünün riskli yapı olarak tespit edildiği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza bağlı Çevre İl Müdürlüğü tarafından bizlere gönderiliyor. Bizde köprünün altında ticaretine devam eden 86 adet dükkan işletmecisinin 80 tanesine tebligat gönderiyoruz 6 tanesine ulaşamıyoruz. Tebliğ tarihinden itibaren 120 gün süreleri olduğunu belirtip kendilerine bildiriyoruz. Normalde orada 92 bağımsız dükkan var ama bazı dükkanlar birleştirilmiş bağımsız olarak 86 tane dükkan var. 82 tane ecremisil ödeyen esnafımız var. Belediyemize haber vermeden dükkanları başkalarına kiralayan 11 tane esnafımız var. Belediyemizde kayıtlı olup şuana kadar faaliyet gösteren kişilerin toplam olarak 2,5-3 milyon ecrimisil borcu var. Bazı arkadaşların buradaki ticaretlerinin sonlanmaması için çabaladılar. Biz elimizdeki raporu tüm kurumlara gönderdik. Bu raporla alakalı siyasi figürlerden hiç ses yok. Bizde riskli yapı içerisinde olduğu için ve bu köprü ile alakalı risk raporu olmasından dolayı yıkıyoruz. Orada olacak bir felaketin ardından kimse bir şey yapamaz. Fevkani Köprüsü'nün yıkımına 15 Ağustos'ta başlanacak.”

PAÇAMIZDAN ÇEKİP KOŞMAMIZI ENGELLEMEYE ÇALIŞIYORLAR

Zonguldak’ın yatırım anlamında tarihi günlerini yaşadığını belirten Alan: “Sadece Zonguldak merkez değil tüm ilçelerimiz ve beldelerimizde 2 yıldır pandemiye rağmen, kurdaki oynamalara rağmen, maliyetlerin artmasına rağmen çalışmalar hiç hız kesmeden yapılıyor. Vatandaşlarımız bunu görüyor. Gönül gözü kapalı olmayan, bu konuda nankör davranmayan vatandaşımızın sayısı çok. Şuan sayın cumhurbaşkanımızın Zonguldak’a pozitif bakışı, Filyos Limanı, Filyos açıklarında doğalgazın bulunması tabi ki bu işleri başka boyuta taşıdı. Bizde Zonguldak adına bundan ne kadar edebilirsek o kadar istifade edebilelim ki kaybettiğimiz yılları hızlı kapatalım. Seçimde “yürümeye değil koşmaya geliyoruz” demiştik şuan biz koşuyoruz. Ama ne yazık ki bazıları arkamıza bakmamızı isteyip paçamızdan çekmeye çalışıp koşmamızı engellemeye çalışıyorlar. Hiç kusura bakmasınlar biz koşmaya devam edeceğiz. Hiç boşuna sevinmesinler. Biz Zonguldak’a söz verdik 5 sene bittiği zaman oy istemeye değil yaptıklarımızı anlatıp hal hatır sormaya gideceğiz. Zonguldak şuan tarihi günlerini yaşıyor. Başta sayın cumhurbaşkanımız, cumhurbaşkanımızın talimatıyla tüm bakanlarımız, bütün genel müdürlerimiz, vekillerimiz, il başkanımız, belediye başkanlarımız ve ilçe başkanlarımızın katkılarıyla total anlamda Zonguldak’ın her yerinde hizmetimiz var. Biz birlik halinde bir yumruk halinde gidip şehrimiz için istiyoruz ve koparıp geliyoruz. Bu birlik ve beraberlikte hizmete yansıyor. Biz hiç mazeret üretmedik. Belediye Başkanlığı mazeret üretme yeri değil hizmet üretme yeri. Bizim derdimiz Zonguldak. Lütfen bu emekleri değersizleştirirken şunu aklınızdan çıkarmayın, belediyemizde yaklaşık 1000 kişi çalışıyor, bizim nüfusumuz 100 bin. Her 100 kişiden 1’i Zonguldak Belediyesinde çalışıyor. Belediye Başkanını eleştirmenizde hiç sıkıntı yok ama lütfen emeğe saygısızlık yapmayın.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi