Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanlığı tarafından partilerinin kuruluşunun 96’ncı yıldönümünü geniş bir katılım ile kutladılar.

Zonguldak Valiliği önünde gerçekleştirilen kutlama törenine, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP İl Başkanı Hakkı Güney, CHP İlçe Başkanı Yusuf Mar, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, Alaplı, Zonguldak eski belediye başkanı Muharrem Akdemir, Gümeli, Saltukova, Bakacakkadı, Çatalağzı belediye başkanları, ilçe ve belde başkanları, belediye meclis üyeleri,  il genel meclisi üyeleri, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, kadın kolları üyeleri, partide bugüne kadar görev yapmış eski yönetim kurulu üyeleri ile ve ilçe başkanları ile partililer katıldı.

CHP İl Başkanı Hakkı Güney tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.

CHP Zonguldak İl Başkanı Hakkı Güney, kutlama etkinliklerinde günün anlam ve önemine binaen yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet Halk Partimizin 96’ıncı Kuruluş Yıldönümünde bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyor, gösterdiğiniz ilgi için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diyerek şunları söyledi:

“Bugün, dünyanın en köklü siyasi partilerinden birisi olarak başımız dik, alnımız açık, onurla ve gururla partimizin 96’ıncı Kuruluş Yıldönümünü kutluyoruz.

Büyük önderimizin gösterdiği Çağdaş Medeniyete ulaşma yolunda, çok partili hayatın ve demokrasinin önünü açan bir parti olarak bugün Ana muhalefet görevini yapıyoruz. Demokrasinin olmazsa olmazı olan siyasi partilere ve muhalefete düşen sorumluluğumuzun bilinciyle, Hükümete ve iktidar kadrolarına uyarılarımızı yapıyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi, Ülkemiz ve milletimiz adına, kurtuluşun ve kuruluşun partisidir. Cumhuriyet Halk Partisi, Yurdumuzu işgal eden emperyalistlere karşı verilen bağımsızlık mücadelesinden doğmuş, milletimizin yolunu aydınlatmış ve dünyanın mazlum milletlerine de örnek olmuştur.

Emperyalizme karşı verilen kurtuluş savaşının lideri, dünyanın en saygın askeri dehalarından birisi olan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan Cumhuriyet Halk Partimiz, her şeyden önce ülkemizde ve dünyada barışı savunmaktadır.  Barış, kardeşlik demektir. Barış, özgürlük demektir.

Barış, demokrasi demektir, İnsan hakları demektir,  Biz, ülkemizde, bölgemizde ve dünyada; Hakkı, Hukuku, Adaleti, yani insanca bir yaşamı savunuyoruz.  Savaş isteyenler; başka ülkelerin zenginliklerine el koymak isteyen emperyalist devletler ve silah tüccarları ile onların işbirlikçileridir.

Bu topraklarda savaş isteyenler, Mustafa Kemal Atatürk’e ve İsmet İnönü’ye karşı çıkanlardır. Onun içindir ki 100 yıldır, Mustafa Kemal Atatürk’ü itibarsızlaştıracak yalanlar ve iftiralar üretmeye çalışıyorlar. Onun kurduğu ve kurulması talimatını verdiği kurum ve kuruluşları yok etmeye çalışıyorlar.

Kurtuluş Savaşı ile birlikte Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları öncelikle Zonguldak maden havzamıza sahip çıktılar.

9 Eylül 1923’te CHP kuruldu, 14 Mayıs 1924’te Zonguldak İl oldu. Türkiye’nin geleceğini planlayan CHP kadrolarının gözünde Zonguldak’ın özel bir yeri vardı. Zonguldak, Cumhuriyetin Fabrikalarıyla 3 il olacak kadar büyüdü.  Zonguldak büyüdü, Türkiye kalkındı.  Son 17 yılda Zonguldak küçültüldü, üretmez hale getirildi, göçe zorlandı.

Emeğin Başkenti, emekli kenti oldu. 15 bin işçinin çalıştığı Türkiye Taşkömüründe yaklaşık 8 bin işçi çalışıyor. Ülke genelinde, uygulanan özelleştirme, kapatma ve ithalat politikalarıyla Türkiye dış borç batağına sokuldu ve dışarıya bağımlı hale getirildi.  Vatandaşlarımız bankalara esir edildi.

Zonguldak’ın ve ülkemizin sorunlarının çözümü de CHP’de mevcuttur. CHP iktidarında Zonguldak büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği ilgiyi görecek ve yeniden sanayi şehri olarak ülkemize, milletimize hizmet edecektir. CHP Türkiye’nin birleştirici gücüdür”

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da yaptığı konuşmada şunları söyledi.

 “Cumhuriyet Halk Partisi, Kurtuluş Savaşı’nı örgütleyen ve yürüten ‘Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamıdır. Nitekim Halk Fırkası kurulduğunda, il ve ilçelerdeki Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti şubeleri tabelalarını indirerek, Halk Fırkası tabelasını astılar. Böylece ülkenin hemen her yerinde, il ve ilçe örgütlerinin yanı sıra ocak ()mahalle ve köy) ve bucaklarda da CHP örgütü kurulmuş oldu.

Atatürk’ün yönetiminde CHP tarafından; 20. Yüzyılın en büyük değişim ve dönüşüm projesi olan halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur, devrimler yapılmıştır, Türkiye Cumhuriyeti, dünyanın çağdaş ve uygar ülkeleri arasında onurlu ve saygın yerini almıştır. Başlangıçta ‘Halk Fırkası’ olan partinin adı, 1924 yılında ‘Cumhuriyet Halk Fırkası’, 1935 yılında da ‘Cumhuriyet Halk Partisi’ olarak değiştirilmiştir. Devrimlerin gelişim sürecine paralel olarak CHP’nin 6 ilkesi de aşamalı bir şekilde parti programına alınmıştır. 1927 yılında CHP Kurultayı’nda kabul edilen ‘Cumhuriyetçilik’, ‘Halkçılık’, ‘Milliyetçilik’, ve Laiklik’ partimizin dört temel ilkesi olarak benimsenmiştir. 1935 CHP Kurultayı’nda ‘Devletçilik’ ve ‘Devrimcilik’ ilkeleri de eklenerek partinin ilkeleri altıya çıkarılmıştır. Partimizin amblemi olan 6 ok, bu ilkeleri simgelemektedir. Altıok’un amacı, Türkiye’yi çağdaş bir devlet yapmaktır. CHP, çağdaş Türkiye’nin ve Türk Demokrasisinin temellerini bu dönemde atmıştır”

Yapılan konuşmaların ardından Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanlığında bugüne kadar görev yapan il ve ilçe başkanları belediye başkanları ve yönetim kurulu üyelerine plaket takdim edildi.

CHP Zonguldak İl Teşkilatı ardından İsmet İnönü anıtı ile Şehitler Anıtında saygı duruşunda bulunarak, anıta karanfil bıraktılar. (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi