Devrek Ziraat Odası Başkanı Satılmış Ayvacı, cevizi zamansız ve uygunsuz toplamamaları konusunda ceviz üreticilerini uyardı.

Son zamanlarda Devrek geneli ve bölgemizde ceviz hasadının zamansız ve erken yapıldığını gözlemlediğini belirten Ziraat Odası Başkanı Ayvacı, “Ceviz ağacının üzerindeki meyvelerin yüzde 60-70’inin çatlaması gerekir. Ama bölgemizde daha tam olarak olgunlaşmamış ceviz meyveleri toplanıyor, bu doğru değil. Sonra ceviz hasadı dokuma yöntemi ile değil silkeleme yöntemi ile yapılmalıdır. Sırıkla yapılan hasat ağaca büyük zarar veriyor. Böylece de o ağaçtan alınacak verim düşüyor” dedi.

Başkan Ayvacı, Ülkemizde ceviz hasat zamanı genellikle Sonbahar mevsiminde Eylül ortasında başladığını Ekim sonuna kadar devam ettiğini de hatırlatarak şunları söyledi:

“Cevizin hasat zamanını anlamak için en pratik yöntem cevizin yeşil kabuğunun 1/3’ünün çatlamaya başladığı dönemi takip etmektir. Hasat, iç ceviz olgunluğa eriştiği yani iç ceviz açık renkli olduğu zaman yapılmalıdır. İç cevizin olgunluk belirtisi, iç ceviz ile sert kabuk arasında bulunan dokunun kahverengileşmeye başladığı dönemdir. Erken hasat yapılması iç ceviz ağırlığında kayba neden olur. Cevizin hasadı vaktinde yapılmalı, geciktirilmemelidir. Çünkü hasat zamanı geçmiş cevizlerin iç rengi giderek koyulaşır ve kalitesi düşer.” (Ahmet ÇİMEN-DEVREK)

Editör: Haber Merkezi