Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, KOSGEB destekli verilecek olan 75 bin lira üst limitli kredinin küçük esnafa bir faydasının olmayacağını söyledi.

Coşkun, KOSGEB'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zarar gören imalat sektöründeki işletmelerle 2017 ve sonrasında kurulan teknoloji tabanlı start-up'lar için başlattığı destek programı kapsamında esnafa 75 bin lira üst limitli kredi verileceğini ifade etti.

Zonguldak Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, açıklamasına şöyle devam etti:

75 BİN TL’YE KADAR DESTEK VERİLECEK

“KOSGEB faizsiz kredi desteği imalatçı sektörümüz için geçerli bir destek. İmalat sektöründe 30 bin ila 75 bin lira üst limitli 3 yıl geri ödemesiz sıfır faizli bir kredi. Bu krediden yararlanmak isteyen üretim ve imalat ağırlıklı firmaların pandemi döneminde işçisini işten çıkartmamış olması, sigortaların devam etmesi ve girişimcilik desteklerinden yararlanmamış olması gerekmekte. Kapsama giren ve 2020 yılı mart ayı istihdamını koruyan işletmelerimiz, geri ödemeli bu desteğimizden faizsiz olarak yararlanabilecek. İşletmelerimiz 3 yıl sonra 2024'ten itibaren ödemelerini eşit taksitlerle yapacak. Bu program ile bir yıl önceki istihdamlarını koruyan işletmelere mikro ölçekliyse 3 ayda toplamda 30, küçük ölçekliyse 3 ayda toplamda 75 bin TL’ye kadar destek verilmekte. Zonguldak’taki imalatçı esnaflarımızda bu kampanyadan yararlanabilir.

KÜÇÜK ESNAFIN DESTEK PAKETİ BEKLENTİSİ VAR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) olarak Küçük esnafımız için bir çalışmamız var. 10 bin ila 25 bin lirası hibe geri kalanı düşük faizli ve en az 6 ay geri ödemesiz destek paketine ihtiyacımız var. İhtiyaçtan kaynaklı talebimiz olduğu için Genel Başkanımızın ilgili bakanlarımızla görüşmeleri devam ediyor. Önümüzdeki günlerde küçük esnafımız için destek paketi beklentimiz var. Bu destek verilirse esnafımız için can suyu olmuş olur. Kısa vadelide olsa esnafımız biraz olsun toparlanır ve kendi ayakları üzerinde durabilir diye düşünüyorum.

ÇEKİLEN KREDİLERİN FAİZLERİ SİLİNSİN

Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifi aracılığıyla kullanılan kredilerde öteleme yapıldı. Ama biz tüm kredilerde en az 6 ay düşük faizli öteleme yapılmasını istiyoruz. Ayrıca çekilen kredinin faizinin bir kısmını banka bir kısmını da devletimizin ödemesini talep ediyoruz. Biz çektiğimiz kredilerimizi ödemeyelim demiyoruz borcumuzu ödeyeceğiz ama faiz silinsin. Bu bizim kendi hatalarımızdan dolayı istenen bir öteleme talebi değil pandemiden kaynaklanan mücbir sebepten dolayı istenen bir talep. İçinde bulunduğumuz durum mücbir sebep sayılarak çektiğimiz kredinin anaparasını biz ödeyelim ancak faizlerimizin bir kısmını devletimiz bir kısmını da bankalar ödesin, sineye çeksin. Bizler hiçbir zaman karamsarlığa kapılmayacağız, mücadelemize devam edeceğiz ama bu mücadele süresince de devletimizin şefkatli kollarını yanımızda görmek istiyoruz.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi